Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nuh Çimento ve Nuh’un Ankara Makarnası sanayi işletmelerinin kurucu ortağı ve 22. dönem milletvekili Muharrem Eskiyapan’ın son yolculuğuna çıktığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’nin avlusu, Anadolu mozaiğinin tüm renklerini yansıtan bir tablo gibiydi.

Siyaset ve iş dünyası
Eskiyapan ismi, Anadolu’nun dört bir yanında sanayinin temellerin atan işadamları ile Meclis sıralarındaki siyasi partilerin temsilcilerini aynı gökkubbe altında toplamıştı.
Eskiyapan “Kayseriliydi!”
Neredeyse tam kadro olarak cenaze törenine katılan, Kayseri’den Tuncay Özilhan, Necati Kurmel, Ayhan Yavrucu, Seyit Eresin, Hüseyin Bayraktar, Candan Karlıtekin; Malatya’dan Hikmet Tanrıverdi, Gaziantep’ten Abdülkadir Konukoğlu, Nejat Koçer, Bekir Okan; Karadeniz bölgesinden Halim Mete, Mehmet Cengiz, Metin ve Şadan Kalkavan Türkiye’nin sanayi haritasını da yansıtıyorlardı.
Siyasiler tarafında da benzer bir mozaik göze çarptı. TBMM Başkanvekili ve MHP milletvekili Meral Akşener, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP’li eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, CHP Malatya Milletvekili Mevlut Aslanoğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Cumhurbaşkanı ve hemşerisi Abdullah Gül’ün de bu çeşitlilik içinde yerini buluyordu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, annesinin dayısı da olan Eskiyapan’ı “cenaze sahibi“ olarak uğurluyordu.
Camideki bu “Anadolu mozaiğini” ortaya çıkaran tablo içinde, Cem Hakko, Nejat Basmacı gibi İstanbullu işadamları da vardı.

Haberin Devamı

Meclis sıralarını denedi
Eskiyapan, 1973-1985 yılları arasında Ankara Sanayi Odası başkanlığı yapmıştı.
Eskiyapan bu dönemde yakınlaştığı merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın anısını yaşatmak üzere, yurtdışı gezilerinde kaynaşan işadamlarıyla, eğitim amaçlı bir derneğin kuruluşuna öncülük etmişti.
1994 yılından sonra işlerini oğullarına ve profesyonellere devredip, Meclis’e 2002 seçimlerinde CHP milletvekili olarak girdi.
Önceleri herkes “liberal” görüşleriyle bilinen Eskiyapan’ın, CHP tercihine şaşırdı. Ne var ki Eskiyapan’ın vekilliği Kayseri’de CHP’de oy patlaması yaptı. Ancak CHP lideri Deniz Baykal’ın siyasi üslubuyla yıldızı barışmadı, Sarıgül’ün muhalefetine katılınca ipler koptu.
Bir süre Meclis’te bağımsız kalan Eskiyapan’a Ak Parti yolu, Gül’ün araya girmesiyle açıldı.
Eskiyapan bana iki tarafta da mutlu olamamasının nedenlerini şu sözlerle anlatmıştı:
“Bu iş bana göre değil. Onlar benden yalnızca el kaldırıp indirmemi istiyor. Oysa ben Meclis’e iş dünyasının içinden gelen bir insan olarak katkı sunmak için girmiştim.”

Haberin Devamı

Tatil için gitmişti
Eskiyapan, Bodrum Gündoğan’da eşi dostuyla buluşmak için açtığı 40 odalı İstanbul Palace’ta yaşama veda etti.
Gündoğan’a belki de Türkiye’nin en güzel ilkokulunu yaptırmıştı. Koyun en güzel manzarasını içine alan okulun bahçe duvarları çam ağaçlarıyla kaplanıyordu. 1.2 milyon TL’ye yaptırdığı 12 derslikli okulunu 15-17 Ekim tarihleri arasında açacaktı.
Randevu şaştı; Gül ile birlikte kurdelesini keseceği okulunun bahçesinde değil de, cami avlusunda buluştu.
Cenazede kiminle konuşsam “Özü sözü bir adamdı, çok özleyeceğiz” diyordu.
Eskiyapan’ı en çok sevgili eşi Gülten Hanım ve oğulları özleyecek. Acıları büyük, tesellileri de büyük! Eskiyapan son yolculuğunda hepimize, Türkiye’nin çimentosu olan isimlerden biri olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Anadolu sermayesi cami avlusunda buluştu

İşadamı Eskiyapan’ın cenazesinde, Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Devlet Bakanı Yazıcı, Enerji Bakanı Yıldız ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu saf tuttu.