Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Antalya, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’un Cumhurbaşkanı Gül’ün önderliğinde Türk iş dünyasıyla bir araya gelmesinden çok, iki lideri misafir eden Belek Rixos Premium’un sahibi Fettah Tamince’nin medya ve turizm yatırımlarını konuşuyor.
Gül, Hazar’ın Awaza kıyılarına ‘Antalya’ inşa etmek için kolları sıvayan Berdimuhammedov ile 100’ün üzerinde işadamını bir araya getirdi. Toplantıda Türkmenistan’da müteahhitlik yapan Ahmet Çalık ve Nadire İçkale’nin sorunlarına çözüm aranırken; Erol Tabanca, Mahmut Uslu, Hasan Arat ve İbrahim Kölük gibi bölgede yatırımları bulunan işadamları da verilen akşam yemeğinde yer aldı.
İki liderin Savanora’da Antalya turu ile biten gezisine katılan TYD Başkanı Turgut Gür ve TÜRSAB Başkan Yardımcısı Talha Görgülü, turizm sektörü hakkında bilgiler verirken, gözler Tamince’nin üzerindeydi.
Tamince, bünyesinde Star gazetesi ve Kanal 24 televizyonunu barındıran Star Medya Yayıncılık’ın yüzde 50 hissesini alarak ‘yakın arkadaşım’ dediği Ethem Sancak’a ortak oldu. Adı henüz gazete künyesine girmedi. Sahip olarak hâlâ Sancak gözüküyor ama Tamince’nin adı da girebilir tabii.
Tamince, Antalya’da bulunduğu bugünlerde diğer işbirliğini ise Habertürk’ün sahibi Turgay Ciner ile gerçekleştirdi.

‘Önce ilk adımı attım’
Tamince’nin uzun bir süredir Star gazetesi ve Kanal 24’ün hisselerini almak için görüştüğü sır değildi. Tamince’ye yakın kaynaklar, işadamının sözkonusu medya grubunun hisselerinin yüzde 100’ünü satın aldığını ileri sürüyorlardı.

Birilerinin yaptığı işi kopyalamak istemem

TMSF’nin yaptığı Sabah ve atv ihalesinde adı talipler arasında da geçmiş olan Tamince’ye ,“Hisselerin tümünü aldınız mı?” sorusunu yöneltiyorum.
Tamince “Öncelikle söyleyeyim, yüzde 100’ünü almadım. Sancak sevdiğim bir arkadaşımdı, ortak da olduk. Tabii her işte iddialı olmak lazım. Hiçbir işi bir ucundan tutup yapmadım. Medya açısından da böyle düşünüyorum. Büyük olması gerekmez, etkileyici olmak önemli” diye başladığı sözlerini, gazetecilik vizyonunu anlatarak sürdürüyor:
“Birilerinin yaptığı işleri kopyalamak istemem. Kendimize niş bir alan açacağız. Yeni yeni uygulamaları tartışıyoruz. Şimdi medyaya bir ayağımızı attık, sırası gelince ikinci ayağımızı da atarız.”

Dikkatli ve ölçülü olmak
Kanal 24’te yeni yapılanmaya da vurgu yapan Tamince, Başbakan’ın basın danışmanlığından ayrıldıktan sonra Radikal’de köşe yazan Akif Beki’nin televizyonun yönetimine geldiğini anlatıyor. Tamince medya patronluğunda attığı ilk adımları anlattıktan sonra aramızda şu konuşma geçti:
Dubrovnik’teki otel açılışında davetliniz olan medya patronlarının görüşlerini aldınız mı?
Hepsi ile önceden tanışıyorum. Bilmediğimiz sularda yüzerken danışırız.
Medya patronu olunca ne hissettiniz?
Sorumluluğumun arttığını hissediyorum. Bazıları yönlendirme iddiasında olabilir. Turizmde de doğru yapmaya odaklanırsın ama medya kadar iddialı bir alan değil. Medyada bir misyon yükleniyorsun. Dikkatli ve ölçülü olmak zorundasın. Güzellikleri var ama yargılamayacaksın. Bilgilendireceksin. Kamuoyunun doğruyu öğrenmesini sağlayacaksın.
Medya çok kârlı bir alan değil...
Dünya krizden geçiyor. Yatırımlarımızı birkaç ülkeye yayarak riski dağıtmayı planlıyorduk. Hangi ülkeye gitsen kriz var. Biz konaklama sektöründe iddialıyız, pazar lideriyiz. On binlerce yatağımız var. Medyada henüz yeniyiz, öğreneceğiz.
Medyada başka yatırımlarınız olacak mı?
Şimdilik yok. Yeni bir işi öğrenmenin bedeli yüksek. Risklerini göze almanız gerekebilir. O nedenle önce öğreneceğiz.
Habertürk’ün sahibi Turgay Ciner’in 2002 yılında açılan Antalya Lares Park Deluxe Oteli’nin işletmesini almışsınız.
Evet, üç gün önce.
1.4 milyar dolar yatırım yapıldığı ilan edilen Mardan’ın işletmesini de alacağınız söylendi.
Bu kadar parayı yatıran, işletmeyi de biliyordur.

Gülen’e ne kadar yakın?
Tamince’nin Star’la ilgilendiği yolundaki haberler ilk kez basına yansıdığında, bu genç işadamının Gülen cemaati ile yakınlığı da hemen mercek altına yatırılmıştı. Tamince her kesimle iyi ilişkiler yürüten bir isim. Bununla birlikte Fethullah Gülen’e olan sempatisini de saklamayan bir işadamı. Nitekim, Milliyet’in 2 Eylül 2005 tarihli ekonomi sayfalarında yer alan bir haber şu başlığı taşıyordu: “Fethullah Gülen’in liderliğine inanıyorum.”
Bugün önemi daha da artan bu ifadeyi, Tamince’nin haberin içindeki şu sözleri kuvvetlendiyor:
“Fethullah Gülen ile maddi bir bağlantımın olması söz konusu değil. Çocukluğumdan beri vaazlarını dinlediğim, sevdiğim, hayran olduğum bir insan. Bu sevdamdan dolayı da kendisine ulaşmışımdır. Ben onun liderliğine inanıyorum. Türkiye adına dünyada ciddi projeler ortaya koyduğuna inanıyorum.”
Medya dünyasına en son adım atan işadamının Gülen’e bakışı da böyle.