Defilelerin perde arkası

17 Şubat 2020

Defilelerin ardı ardına gerçekleştiği bu günlerde, farklı bir perspektiften bakarak her şeyin mükemmel göründüğü sahnenin arkasındaki hummalı çalışmalardan bahsetmek istedim.

Milano Istituto Marangoni'de üniversiteyi okuduğum yıllarda, İtalya'daki en büyük açık ingilizce bilen, deneyimli, dikişten ve kumaştan anlayan giydiriciler bulmaktı. Mankenlerin çoğu yabancı asıllıydı ve iyi ingilizce bilen italyan bulmak bir hayli güçtü. Hal böyle olunca dev markalar, moda tasarım eğitimi veren prestijli kurum ve üniversitelerden yardım istemeye başladılar. İstituto Marangoni'de benim zamanımda iniglizce eğitim veren program olmadığından ve çoğunluk iniglizce bilmediğinden, fırsatı değerlendirerek giydiricilik için hemen gönüllü oldum ve mülakatlari geçtim.

Frankie Morello, Trussardi, DSQUARED, Chicca Lualdi Beequeen, Gucci gibi dev markaların sahne arkasında mankenlerini giydirecektim. O günkü heyecanımı hala hatırlıyorum. İlk defile deneyimimi Frankie Morello ile yaşadım. Defileye bir hafta kala provalara çağırıldım. Giydireceğim

Yazının Devamı

2020'lerin Yatırımı: Sneakers

12 Aralık 2019

Etrafınıza baktığınızda eskisi kadar stiletto ve makosen ayakkabı tercih edilmediğinin farkında mısınız? Yoksa siz de mi onlardansınız?

Zaman kavramının lüks olduğu günümüz şartlarında hızlı tempomuzun kurtarıcıları sneakerslar özellikle kadınlar için yeni yatırım aracı olurken, dev markalar bu pazarda en yüksek payı alabilmek için adeta yarış halindeler. Araştırmalara göre 2025 yılına kadar sneaker endüstrisinin 91.45 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

StockX gibi 2. el satış portalları stilettolarını satarak lüks sneakerlara erişmek isteyen kullanıcılarla dolu. Nike, Adidas, New Balance, Sketchers, Under Armour, Converse, Puma, Fila gibi spor markaları altın çağlarını yaşarken Valentino, Chanel, Dior, Prada, Hogan, Bottega Veneta gibi lüks markalar da elitlerin sneaker tercihlerini oluşturuyor.

Markaların DNA'lerini özgün tasarımlarla yansıtan düz tabanlar artık tüm dünyada satatü sembolü haline geldiler bile.Onları bu kadar popüler yapan bir diğer özellik ise tüm yıl boyunca kullanılabilmeleri.

Dünyada hızla yayılan rahatlık, konfor,

Yazının Devamı

Gen-Z ve Moda

22 Kasım 2019

Gen-Z kuşağı yani 1995-2015 yılları arasında doğan jenerasyon şu an 4-24 yaş aralığında ve bu gençler moda endüstrisini adeta yeniden şekillediriyor.

Sosyal ve çevresel bilinçleri çok yüksek olan yeni nesil tüketiciler oldukça seçici. İnanç ve değerlerine önem veren markaları alışverişleriyle desteklerken, insana, çevreye ve planete saygısı olmayan, şeffaf bir politika izlemeyen şirketleri boykot etmekten çekinmiyorlar.

Teknolojinin içine doğan bu neslin 20 yaş altı gençleri, sosyal medyayı aktivist hareketler için kullanıyor. Snapchat, Twitter, Instagram ve bizlerin adlarını dahi bilmediğimiz bir çok App'i, kendilerini ifade etmek için kullanırken X (1965-1980) ve Y (1981-1996) jenerasyonunun yapay bulduğu bu dünyayı kendilerini en iyi ifade ettikleri iletişim aracı olarak tanımlıyorlar. Emojiler ve memesler onlara harflerden daha yakın. Herkesin her konudaki fikrini açıkça! ifade etme özgürlüğü olduğuna inanıyorlar.

Business of Fashion (BOF)' ın yaptığı araştırmaya göre on Gen-Z tüketicisinden dokuzu kullandıkları markaların çevreye ve insana duyarlı olmasını bekliyor.Orijinal, cinsiyet ayrımcılığı olmayan, eşitlikçi, vizyoner, otantik markalar favorileri;

Asya

Yazının Devamı

Tekniklerle Gardırop Detoksu

22 Ekim 2019

Mevsim geçişleri gardırobunuzu gözden geçirip tazelenmek ve hayalini kurduğunuz düzeni yaratmak için bir fırsat. Çekmece ve raflarınızı tek tek düzenlemek zahmetli ve zaman alıcı görünse de gardırop detoksundan sonra sabah rutinlerinizin ne kadar kolaylaştığına şaşıracak, kendinize ayırdığınız ekstra zamanın keyfini yaşayacaksınız. Peki nasıl ?;

Adım 1 - Neleri Giyiyorsunuz?

Yapmanız gereken öncelikle kirli sepetinde olanlar da dahil tüm giysilerinizi temiz ve ütülü bir şekilde düzenledikten sonra iki hafta boyunca günlük rutininizde tercih edeceğiniz kıyafetlerinizi giyerek gözlem yapmak. Dikkat! Bu süreç neleri tutmanız gerektiği veya nelerden vazgeçmek istediğinizle ilgili düşünerek stres yapmanız gereken bir süreç değil fakat giymediğiniz her parça aşağıdaki dört kategoriye dahil olabilir.

Adım 2- Ayrıştırma

SAKLA

İki hafta içinde giymediğiniz fakat özel günleriniz için sakladığınız siyah kokteyl elbisenizi tabi ki geri asıyoruz! Kışın kullanmadığınız bikinileriniz ve yazın giymediğiniz favori kaşmir kazağınızı da... Amacımız gardırobunuzu elemek, sevdiğiniz parçaları elden çıkarmak değil.

SAT

Eğer elinizde satışa çıkrmaya değer ama istemediğiniz parçalarınız v

Yazının Devamı

Gösterişli Kışlık Stiller

17 Eylül 2019

Bir çok farklı alternatifin bulunduğu moda sektöründe doğru ve kaliteli parçalara yatırım yapıp, milyonlar ödemeden gösterişli sonbahar- kış gardırobu yaratmak mümkün.

Özellikle havaların serinlemesi ile beraber dış giyim parçaları kendimizi ifade edişimizde önemli bir payı oluşturuyor. Sizde doğru palto, ayakkabı ve aksesuar tercihleri yaparak asil ve ağır bir görünüm elde edebilirsiniz. Peki nasıl ?

Öncelikle kullanılan malzemelerin yüksek kalitede ve iyi dikişli olması gerekir. Kaşmir ve yün gibi sıcak tutan, saten ve pamuk gibi doğal kumaşlar ile tasarlanmış düzgün dikişli ürünleri tercih etmek ilk başta maliyetli gibi görünse de yıllarca kullanabileceğiniz zamansız parçalar elde etmenizi ve her daim şık görünmenizi sağlayacaktır.

Gösterişli Sonbahar-Kış Stilleri için kıyafet seçimlerinde öncelik dikkatleri hemen üzerine çeken paltonun. Vücüt tipinize ve bedeninize uygun, çok fazla detay bulundurmayan, risksiz, farklı renkte iki palto seçimi ile kıyafette zengin bir görünüm elde edebilirsiniz;

Günlük hayatta, iş hayatında ve özel günlerde beyaz, bej, pudra, gri gibi ağırbaşlı renklerde paltolar tercih ederek ve paltonuzu monokrom/ ton-sur-ton stil ile buluşturarak

Yazının Devamı

Hangisi Sizin Renginiz?

9 Temmuz 2019

Hepimiz zaman zaman belirli renk ve tonları kullandığımızda bize ne kadar yakıştığını çevremizden duyarız.Tabi bunun tam tersi durumumlarla karşılaşmakta mümkün. Mesela ördek başı yeşili rengimiz olarak seçerken, kayısı tonları kullanınca yaşanan hayal kırıklığı aslında bizim ten ve saç rengimiz ile alakalı. Peki hoşlandığımız renkleri tenimize uygun olmadığı gerekçesi ile kullanmamak bizi mutlu eder mi ? Bizce mutlu etmez ve kişiden kişiye farklılık gösteren renk tercihlerini kalıplaştırmak doğru olmaz. Hoşlanılan fakat ten uyumu göstermeyen renkleri kemer, fular, ayakkabı, çanta gibi aksesuar kullanımlarında sınırlayarak tamamlayıcı unsur olarak bulundurmak onlardan vazgeçmeden, doğru görüntüyü yakalamak için iyi bir çözüm olabilir.

Ten ve saçınıza uygun renk tonlarını seçmek çok kişisel bir çalışma gibi görünse de, ten renginizle uyumlu seçimler yapabilmek için doğru tespitlerle işe başlamak ilk adım olabilir. Bunu en kolay belirlemenin yolu beyaz bir kağıdı, işlem görmemiş, makyajsız cildinizin yanına getirip aynada beyaz kağıt ile cildiniz arasındaki renk farklılığını gözlemlemek olacaktır.

Eğer cilt renginiz sarımtrak, yeşilimsi veya açık kahve tonlarında ise sıcak

Yazının Devamı

2018-2019 Sonbahar/Kış Gelinlik Trendleri

31 Ekim 2018

2018-2019 Sonbahar/Kış Gelinlik Trendleri

Londra, Milano, New York, Barcelona gelinlik moda haftalarının sona ermesiyle 2018-2019 Sonbahar/Kış trendlerini yakından inceliyoruz.

Geleneksel prenses silüetinden, balık tipi kesimlere, 70'li yılları anımsatan bohem elbiselere tüm gelinlik dünyasından derlediğimiz stiller, "o" elbiseyi şeçmenizde size rehberlik edecek.

İşte 2019 Gelinlik Trendleri;

İhtişamlı Pelerinler: Gece elbiselerini zenginleştirmek ve omuzları kamufle etmek için stilistlerin önerdiği şık tüller ve danteller gelinlerin ihtişamına ihtişam katıyor.

Yazının Devamı

Sonbahar-Kış 2018-19 Makyaj Trendleri

21 Eylül 2018

Sonbahar'ın kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde plaj doğallığından sıyrılıp şehirli yeni bir "ben" yaratmak isteyenler için Sonbahar-Kış 2018-19 makyaj trendleri de büyük ölçüde ilham verici.

New York, Londra, Milano, Paris defilelerinde duru güzelliğin ve sadeliğin her zamanki gibi ön planda olması, renk ve ışık dokunuşları, stil sahibi kadınları harekete geçiriyor.

BOLD EYES

Eye liner çekilmiş, buğulu gözler her zamankinden daha abartılı. Max Mara ve Saint Laurent defilelerinde özellikle göz kapaklarından şakaklara yayılarak dumanlı bir görünüm kazandıran bu stil, Antonio Marras tarafından canlı renkler kullanılan abartılı gözlerle, Prada defilerlerinde ise parlak, grafik formlu, keskin hatları ile sezonda yer ediniyor.

SOFT CONTOURING

Yüz hatlarında doğallık ve "temiz" görünüm her zamanki ihtişamını korusada sonunda yüzler canlanmaya başlıyor. "Make up, no make-up efekti yerinin şık ve sofistike, yumuşak yüz kontürlerine bırakıyor. Önceki senelerde yüz hatlarını belirginleştirmek için tercih edilen toprak tonları ve terra cota yerini gül ve kayısı renklerine bırakarak çehrelerde doğal ışıltı yaratıyor.

Yazının Devamı