Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hocam, çalıştığım iş yerimde namaz kılmak yasak ise (molalarda bile), gizli saklı kılarak işten çıkarılma riskine mi girmeliyim? Yoksa namazlarımı evde kaza mı etmeliyim? Ya da iş mi aramalıyım? Hayırlı günler dilerim. E . Y.
Cevap: Sabah namazını evinde kılarsın. Öğle ve ikindi namazlarını iş yerinde kılamıyorsan eve geldiğinde cem ederek kılarsın. Önce öğleyi, sonra ikindiyi kılarsın. Zaten akşam ve yatsı için sorun olmaz. İşinden çıkma, çoluk çocuğunu düşün!

Sabah namazına kalkamıyorum
Sabah namazlarıma düzenli kalkamıyorum hocam, halbuki 4-5 sene düzenli olarak kıldım. Uyku ağır basıyor bazen, biraz sonra kalkarım, az sonra uyanırım vs gibi bahanelerle sabah namazımız gidiyor fuzuli yere ve o gün, gün boyu kendimi suçlu, iradesiz, zavallı, nasipsiz hissediyorum hocam. İrademi güçlendirmek için , böyle durumlara kendimi düşürmemek için neler yapmalıyım? Engin Yüce
Cevap: Mutlaka sabah namazını kılmak üzere kalkmaya karar verirseniz kalkıp namazı kılarsınız. En önemli namaz, sabah namazıdır. Müslüman güne namaz ile başlamalı (sabah namazı) ve namaz ile bitirmeli (akşam namazı). Müslüman sabah namaz vaktinde uyumaz, uyumamalıdır. Siz şayet sabahleyin saat 5’te trenle bir yere gidecekseniz kalkar mısınız vaktinde, yoksa hele biraz daha uyuyayım mı dersiniz? Kalkmazsanız tren kaçar. İşte sabah namazı, kaçırılan trenden daha da önemlidir. Bundan sonra bu düşünce ile yatın, inşaallah kalkarsınız.

Kimleri takip edebilirim?
Hocam, sizin gibi değerli din adamlarına yürekten teşekkürler. Benim bir sorum olacak, şu an dünyada sizin gibi böyle değerli bilim adamları var mı? Onların da yazılarını takip etmek istiyorum. Erdem Ersoy
Cevap: Bir insan kendi kendisine bilim adamı veya âlim diyemez. Derse ona gururlu insan denilir. Ama dünyada değerli bilim adamı çok. Mesela Türkiye’de Prof. Dr. Mehmet Hatiboğlu, Hadis bilimi dalında değerli bir bilim adamıdır. Özellikle onun iki yıl önce yayınladığı Mü slüman’ın Kültürü ve benzeri beş kitabını okumakta fayda vardır. Ayrıca Ankara Ünv. İlahiyat Fakültesinde uzun yıllar talebe yetiştirmiş, eserleriyle insanlara ışık tutmuş emekli Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun eserlerini okumakta büyük yarar vardır. O TV’lerde boru öttürenleri siz bilim adamı saymayın. Onların anlattıklarının çoğu hurafelerle karışıktır.

İkinci rek’att a uzun okumak mekruh mu?
Hocam, öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. Ben bir cemaatte iken yatsı namazı kıldık, imam ilk rekâtta İhlâs okudu ikinci rekâtta ise İhlâs’tan çok önce gelen ve İhlâs’ın iki katından daha uzun bir sure okudu. Şimdi sıraya dikkat etmediği için hem de daha uzun bir sure okuduğu için o namazı tekrar kılmam gerekir miydi? Çünkü bildiğim kadarıyla namaz öyle mekruh oluyormuş. Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ahmet Fidan
Cevap: Namaz tamamdır, kim mekruh demiş? İnsanlar. İnsanların görüşleri din değildir. Öyle şeyleri kafaya takmak doğru değildir. Nam azda Hak’tan başka şeyler düşündüysen işte asıl mekruh olan odur.