Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Demirel "Türk - Cezayir Dostluk Derneği"nin iki yöneticisini kabul ediyor.
Birinin adı Arslan Başterzi; "Cezayirli Osmanlı Türküm" diyor.
Ötekinin adı Roda Kılıçaslan; "Benim dedem Osmanlı kaptanıdır" diyor, "Kaptan - ı Derya" Kılıç Ali Paşa'nın 18. göbekten torunu!
Bu sırada Demirel Milliyet'ten beni, Sabah'tan Yavuz Donat'ı, Hürriyet'ten Ferai Tınç'ı odaya çağırdı; sohbete biz de katıldık.
Demirel diyor ki:
- Türk - Cezayir Dostluk Derneği'nin burada Türk kökenli 3 bin üyesi var. Hepsi işadamı, yüksek mevkilerde... Osmanlıyı seviyorlar, Atatürk'ü seviyorlar. Bu büyük bir potansiyeldir.
Demirel'in Cezayir Başbakanı'na önerisi:
- 300 sene beraber yaşadık. Bu mirası değerlendirmek için İstanbul'da ve Cezayir'de karşılıklı birer Kültür Merkezi açalım, ortak arşiv çalışmaları yapalım.
Ve bu iki konu karara bağlandı.
* * *
TARİH kültürünün enginliğini bildiğim Demirel duygulanmıştı:
- Osmanlı'nın kudretine bak! At sırtında Viyana'ya git, 2500 km. kürek çekerek Cezayir'e gel! Gelerek kalma, 300 sene idare et, iz bırak, eser bırak...
Demirel devam ediyor:
- Osmanlı sömürgeci değildi. Katolik yayılmasına karşı buraya güvenlik sağladı, halkla kaynaştı.
Demirel'i dinlerken, Cezayir Kültür Bakanı Abdülaziz Rahabi'nin söylediklerini hatırlıyorum:
- Osmanlı buraya sadece dolma, bağlava, bürek getirmekle kalmadı... Biz merkezi idareyi de ondan öğrendik.
Demirel Cezayirlilere demiş ki:
- Osmanlı müşterek medeniyetimizdir, Türkiye'ye gelin eserlerini görün.
Türk Hava Yolları'nın 1990'da Cezayir seferlerini iptal ettiğini söyleyen Demirel, "gidince yetkililerle görüşeceğim, seferler yeniden başlamalıdır" diyor. Çünkü, Türkiye - Cezayir bavul ticaretinde de bir patlama yaşanıyor.
* * *
DEMİREL'İN son derece önemli ve aydınlatıcı bulduğum 'tarih felsefesi':
- Osmanlı ve Cumhuriyet'i birbirine rakip, biri ötekini nakzeder gibi görmek yanlıştır! 700 yıllık bir medeniyeti inkar ederek nereye varırsın? Osmanlı kültür mirası, geleceğimize engel değil. Osmanlıyı iyi bilirsek, Cumhuriyet'in değerini daha iyi idrak ederiz...
Ve Demirel'in kararı:
- Osmanlı'nın 700. kuruluş yıldönümünü çok iyi kutlamalıyız. Şubat başında ilgililerle bu konuda bir toplantı yapacağım.
Demirel, Osmanlı kültür mirasını anlatırken, bugün için bir diplomasi stratejisi ortaya koyuyor:
- Arap Birliği teşkilatı çok önemlidir. Orada, Cezayir gibi ortak tarihimizi seven, bizi bilen dostlar lazımdır. Onlar vasıtasıyla oraya girmeliyiz!
Evet, Osmanlı tarihinin Demirel'in önerdiği şekilde "müşterek medeniyet" olarak incelenmesi, bize dünyada dostlar kazandıracağı gibi Balkan ve Ortadoğu milliyetçiliklerinin Osmanlı düşmanlığından kaynaklanan ters tavırlarını da zamanla giderebilir.
Demirel, tarih - gelecek bağlantısına özen gösteriyor:
- Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir! Her gün kendimizi yiyerek moralimizi bozmayalım. Bakın, New York Times üç gün önce Türkiye'nin nasıl kudretli bir ülke olduğunu yazdı; bakmayın dedi siz siyasi kavgalara, Türkiye gelişip daha da güçlenen bir ülkedir!
Cezayir'e yürekler dolusu sevgi bırakarak Türkiye'ye dönüyoruz.




Yazara E-Posta: t.akyol@milliyet.com.tr