Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fetullahçı Terör Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturmalar ile açılan davalar sebebiyle yurt dışına kaçan ve haklarında yakalama kararı olan çok sayıda kişi var. Bunların hepsi de Türkiye aleyhine faaliyetlere, onlara kucak açan ülkeler de hamiliğe devam ediyorlar. Hem de Türkiye tarafından ısrarla yinelenen iade edilme taleplerine rağmen. O nedenle de sınır ötesi operasyonlara odaklanan MİT bugüne kadar 18 ülkeden 100 civarında FETÖ’cüyü paketleyip Türkiye’ye getirdi. Dolayısıyla da firardaki tüm hainler korku ve panik içinde. Çünkü MİT FETÖ’cülerin yerini tespit ediyor, aylarca takibe alıyor ve dışarı bilgi sızmıyor. Yani TSK, Emniyet ve yargının yanı sıra FETÖ’cülerin en fazla sızdığı kurumlar arasında yer alan MİT’teki hainlerin temizlenmesiyle önceden bilgi uçurma ya da yanlış yönlendirmeyi önlemek açısından epey yol alınmış durumda. Epey diyoruz zira daha tam anlamıyla arınma sağlanmış değil. Nitekim daha birkaç gün önce MİT Sinyal İstihbarat Dairesi bünyesindeki 15 astsubayın FETÖ’yle bağlantısı saptandı. İşte bu noktada akla gelen soru da şu:

Haberin Devamı

Dünyanın bir çok noktasındaki hainleri bulan, hatta Pensilvanya’daki elebaşının da ensesinde olan MİT, nasıl oluyor da darbe girişiminden bu yana iki yılı aşkın süre geçmesine rağmen kendi bünyesindeki hainleri ayıklayamadı ya da ayıklayamıyor. Dün bu durumu bir MİT yetkilisiyle konuştum. Öncelikle söylediği şuydu:

“Sonuçta FETÖ istihbarat birimlerinin oluşturduğu bir yapı. Yani CIA, MOSSAD, Alman BND, İngiliz MI6 gibi dünyanın en profesyonel, en ünlü istihbarat birimlerinin büyütüp geliştirdiği ve kontrolünde olan bir örgüt. Dolayısıyla da onların taktiklerini kendi bünyesinde uyguluyor. O yüzden de bu uyuyan hücrelerin olması çok doğal ve bunları tespit etmek de hayli zor. Düşünün, ABD’de Fetullah’ın bulunduğu yeri CIA koruyor. Bu bağ olmasa FETÖ’nün bugüne kadar esamesi okunmazdı. Yani Türkiye’nin bu kadar etkin mücadelesine rağmen varlığını sürdürebilmesi ancak ve ancak bu servislerin desteğiyle mümkün olabilir. Yoksa başka türlü varlığını sürdürmesinin imkanı yok.”

Haberin Devamı

FETÖ’cüleri paketlemeye engel koruma kalkanı var yani?

“FETÖ’cülerin getirildiği yerler dünya ölçeğinde bir ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler değil. Örneğin Almanya’da yaşayan bir sürü FETÖ’cü var ve koruma altındalar, hatta devletin onlara tahsis ettiği evler, otellerde kalıyorlar. Yani devletin desteği bunlara sadece Türkiye’den kaçan insanlar olarak değil. Kendi istihbarat örgütlerinin adamları olarak da bir koruma kalkanı oluşturdular. Böylesine bir yerden adam alıp getirmek hem zor hem uluslararası bazı hukuki problemler yaratır. O yüzden de dikkat ederseniz Almanya’da, İsveç’te toplantı yapıyorlar. Daha geçen gün Almanya’da toplandılar ve yapacaklarına dönük bir yol haritası çizdiler. Darmadağın olmuş bir örgütün elemanlarının gelip Almanya gibi bir yerde toplantı yapıp kararlar alması nasıl mümkün olabilir. Ancak bunu destekleyen uluslararası bir güç varsa arkasında bunu yaparsın.”

Özetle; yurt dışındaki teröristleri MİT paketleyip getiriyor ama CIA, MOSSAD, BND, MI6 gibi dünyanın sayılı gizli servisleri de koruyor. Yani MİT’in işi oldukça zor. Dahası kendi içinde de hâlâ FETÖ’cüler var...