Erken boşalma hastalığı gerçekten sizde var mı?

12 Mart 2021

Erken boşalma; en sık erkek cinsel fonksiyon bozukluğu olarak görülmesine karşın halen bu durumu tam, net, kesin olarak tanımlayacak bir kabul görmüş kriter yoktur. Genellikle toplumun %20-30 unda olduğu düşünülür. Cinselliği açık konuşamayan toplumlarda daha yüksek oranlarda olduğu düşünülmektedir. İlk olarak 1943 yılında tanımlanmaya çalışılmış olsa da günümüzde bu durumu net anlatacak bir tanım ve süre miktarı bulunmamaktadır. Ama yapılan en büyük hata çoğu erkeğin kendini erken boşalma hastası olarak sınıflamasıdır. Halbuki orgazm süresi sadece kişinin kendisinden kaynaklanan bir durum değildir. Bunu etkileyecek çok faktör mevcuttur. Yediği yemekten, duygu durumundan, partnerden, duygusal bağından, ortamdan vb. birçok faktöre göre değişkenlik gösterir. Bu bağlamda benim naçizane yaptığım tanım: “Aynı cinsel partner ile tekrarlayan sık cinsel ilişkilerine rağmen, mantıklı bir süre sürdürülemeyen kontrolsüz boşalma eylemidir”. Bu tanımda da bahsettiğim üzere aynı cinsel partner ve

Yazının Devamı

Varikosel hastalığı hakkında aklınıza takılanlar

8 Mart 2021

Varikosel tarihsel olarak ilk 1843 yılında testis ve eklerinin toplardamarlarının genişleyip varisleşmesi olarak tanımlanmıştır. Erkeklerin %15’in de bulunan bu hastalık, çocuk sahibi olamama sebebiyle başvuran erkeklerde yaklaşık %30-40 oranlarında görülür. Bu hastalığa dair en sık sorulan soruları cevaplandıracağım.

Varikosel hastalığı neden çoğunlukla sol tarafta oluşur?

Varikosel hastalığı genellikle %90 sol tarafta görülür. Sağ tarafta görülme olasılığı %2’dir. Eğer tek başına sağ tarafta görülüyorsa altta yatan başka pıhtılaşma durumları ve tümöral durumlar araştırılmalıdır. Çoğunlukla sol tarafta gözükmesinin sebebi sol tarafın toplardamarları böbreğin toplardamarlarına dökülmesidir. Çünkü sağ tarafın toplardamarları direk ana toplardamara dökülür. Sol taraf önce böbreğin toplardamarına döküldüğü için hem açısal olarak hem de basınç olarak daha zayıf bir yapıya sahiptir. Ayrıca sol tarafın toplardamarlarında geri kaçışı önleyen toplayıcı kapaklar az bulunur.

Varik

Yazının Devamı

Lökosit varlığı her zaman enfeksiyonu göstermez

9 Şubat 2021

Lökosit ya da akyuvarlar; bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Vücudun zararına olabileceğini düşündüğü her olayda yer alan bu hücreler, ihtiyaç halinde hızlıca çoğalıp ilgili organa doğru hareket ederler. Bizim bağışıklık sistemimizin kalesini oluştururlar. Ama sadece bakteri, virüs, mantar ve parazit varlığında sayıları artmaz. Özellikle kan hastalıklarında, onkolojik (kanser) hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda, kronik enflamasyon ve ödem durumlarında, zehirlenmelerde, toksik madde maruziyetinde vb. durumlarda da vücudu korumak için sayıları artabilir.

 

Ürolojik açıdan incelemek gerekirse;

İdrarda lökosit varlığı:

-Enfeksiyonlar

-Üriner sistem kanserleri

-Kronik sistit ve sistitizm benzeri ağrı semptomları

-Üriner sistem taş hastalığı

Yazının Devamı

Prezervatifin korumadığı bu virüslere dikkat!

28 Ocak 2021

Sizlerin de bildiği gibi prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en kolay yoludur. Ancak çok sık görülen başlıca 3 virüs prezervatif kullanımına rağmen bulaşabilir. Çünkü bu virüslerin bulaşmasında en önemli faktör temastır. Human Papilloma Virus (HPV), Herpes SimpleX Virus (HSV), Pox Virus (Molluskum) korunmaya rağmen bulaşan sık enfeksiyon etkenleridir.

Ayrı ayrı incelemek gerekirse;

Genital Siğil (HPV):

-Korunmaya rağmen sadece temasla bile geçebilir.

-Gebelerde doğumda bebeğe bulaş vajinal doğumda görülebilir.

-Virüs alt tipine göre genital siğil hastalığından, rahim ağzı kanserine kadar ciddi tablolara sebep olabilir.

Yazının Devamı