Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Brad Meltzer’in birkaç hafta önce piyasaya çıkan ‘Decoded’ (Sırrın Çözümü) isimli kitabına göre, ABD’nin ve dünyanın altın saklama merkezi olarak bilinen Fort Knox’da hiç altın kalmadı. Bu iddia şimdiye kadar, ne yalanlandı, ne de kabul edildi. Meltzer, bu iddiasını şu delillere dayandırıyor:
* Son yıllarda altın fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşanmasına rağmen, ABD Hazinesi (The Treasury) Fort Knox’da bulunan altın rezervlerinin değerini, bu konuda her ay yayınladığı bültenlerde hiç değiştirmedi. (Merkez bankaları ve hükümetlerin, altın rezervinin değerini sık sık değiştirmediğini biliyoruz. Örneğin, Merkez Bankamız da altın fiyatlarındaki oynamalara rağmen mevcut altınlarımızın değerini sadece birkaç kez değiştirdi. Ancak, bu denli fiyat yükselmelerinin ardından, ABD’nin altın rezervinin değerini hiç değiştirmemesi manidar. Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) ile Fort Knox’da bulunan hükümet rezervleri farklı.)
* Senatör Huddleston ve Kongre Üyesi ve Başkanlık Adayı Ron Paul’un açıklamalarına göre de Fort Knox’da altın yok ama başka önemli şeyler saklanıyor. (En önemli delil bu açıklamalar sayılabilir.)
* 1974 yılından beri hiç kimsenin Fort Knox’daki altın rezervlerini görmesine izin verilmedi. Rezervler son kez, ABD Darphanesi (The Mint) Direktörü Mary Brooks tarafından görüldü. (Bildiğim kadarıyla, Fed’deki rezervlerinin gezilmesine hâlâ izin veriliyor; 1978’de gezmiştim.)
* Altınların orada olduğunu gösteren hiçbir muhasebe kaydı bulunmuyor. (Belli ki, kayıtlar yazara verilmedi.)

İçi suyla dolabiliyor
5 Nisan 1933’de Başkan Roosevelt, ABD halkının elinde bulunan tüm altınların hükümete devredilmesini istedi; altın bulundurmak yasaklandı. O sırada, belli başlı tüm hükümetlerin ve merkez bankalarının altın rezervlerinin yarısından fazlası da ABD’de bulunuyordu.
Bunları saklamak üzere, 1936 yılında, Kentucky eyaletinde, saldırıyı olanaksız kılan çok geniş bir arazinin ortasında, 1.6 metre kalınlığında granit duvarlarla kaplı, kapısının ağırlığı 2.5 tonu geçen bir şambrfort (kasa dairesi) inşa edildi. Kasa dairesinin içi gerektiğinde tamamen su ile doldurulabiliyordu. Fort Knox, halen bir askeri üssün içinde bulunuyor ve en üstün teknik ve silahlarla korunuyor.

Magna Carta bile orada
Kasa dairesinde, 33.000 adet civarında külçe altın bulunduğu hesaplanıyor. Burada mevcut altınları taşımak için 150 tam dolu Boeing 747 uçağı veya 550 tren katarı gerekiyor. Kasa dairesinin nükleer saldırılara da dayanıklı olması, neden içinde başka kıymetli evrakın da saklandığını açıklıyor. Kıymetli evraklar arasında, ABD Bağımsızlık Bildirgesi, Magna Carta (İngilizler Nazilerden korumak için bir süre için buraya koydular), Gutenberg’in ilk matbaasında basılan 3 kopya İncil de var. Ayrıca, Soğuk Savaş sırasında bazı gizli kimyasal silahların da burada saklandığı biliniyor.