Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Son yıllara kadar dünyamızda, zenginlerle fakirler arasındaki uçurum giderek artıyordu. Zengin oturduğu yerde, sadece faiz ve hisse senedi gelirleri ile servetine servet eklerken, fakir grup sayısal olarak gittikçe artıyor ve kişi başına düşen geliri de ABD doları karşılığı olmasa bile, reel anlamda azalıyordu. Hatta, zengin artık servetini yönetmekle bile uğraşmıyor; şirketleri CEO’lar yönetiyordu. Zaten, bu nedenle de kriz sırasında zarar eden şirketlerin faturası CEO’lara kesildi.
Global krizden önceki son 10 yılda, zengin olmanın yolları değişmeye başladı. “Artık zenginden başkası zengin olamaz” denilirken, beklenmedik kişiler zengin oldu. Google, Amazon, iPhone, iPad gibi icatlar sayesinde, orta sınıf yeniden filizlenmeye başladı. Klasik eğitim sistemi yeni zengin yaratılmasını engelleyip zenginler için iyi işçi yetiştirme metotları uygularken, kolejden atılan Facebook’un mucidi Mark Zuckerberg, bir anda milyar dolarların sahibi oldu. Global kriz öncesindeki kredi bolluğu da, yeni icatların kolayca yayılmasını ve orta sınıf tarafından da rahatlıkla kullanılmasını sağladı.
Zenginler politik sınıfa da hâkim oldukları için, batan şirketlerinin çoğu gelişmiş ülke devletleri tarafından kurtarıldı. Aynı süreç 2000 krizi sonrasında bizde de yaşandı. Hatta, devlet kimin batırılıp kimin yaşatılacağı konusunda karar sahibi bile oldu.
Artık gelişmiş ülkelerde de, bizde de “Süper Elit Dâhi” denilebilecek yeni bir nesil yetişiyor. Bunlar, lisan bilen, bilgisayar ve benzeri aletleri çok iyi kullanabilen, teknolojiye aşina, uluslararası alanda rahatlıkla ilişki kurabilen, özel derslerle yetişen zengin çocuklarıyla yarışabilen, öz güveni çok güçlü, korkusuz gençler.
Artık, teknoloji sayesinde insanlar, idealler, bilgiler ve para çok rahatlıkla seyahat edebiliyor. Bilgiye erişim çok kolaylaştı. Son global kriz, zengin sınıfın son direnci oldu. Artık, kendileri işlerinin başında olmayan zenginlerin yaşaması gittikçe zorlaşıyor. Türkiye’de de “Süper Elit Dâhiler”den bol miktarda var. Türk iş adamlarının çoğu da işlerini bizzat yönetiyorlar.
İşte bu yüzden, Türkiye umut vaat ediyor.
İki yılda neler değişti?
ABD’de global krizin etkileri büyük oldu. Bakın rakamlar neler söylüyor ve “the Atlantic”e göre krizin etkileri hangi boyutta olmuş:

Süper elit dâhiler geliyor