Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Sosyal medya üzerinden son günlerde yayılan görüntülere ve yalan haberlerle oluşturulmaya çalışılan ‘Türkiye’nin sınır güvenliği yok’ eleştirilerine tepki gösteren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘O görüntülerin kaynağı içeriden ve dışarıdan karışık. Sınırlarımız güvende’ mesajı verdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son dönemde sosyal medya üzerinden yayılan görüntüler ve yalan haberlerle oluşturulmaya çalışılan “Türkiye’nin sınır güvenliği yok” eleştirilerine tepki gösterdi. Hatay’da sınırın sıfır noktasındaki Şehit Yüzbaşı İlker Acar Hudut Karakolu’nda Milliyet’in sorularını yanıtlayan Akar “Bilgi sahibi olmadan kanaat belirtmek doğru değil, entelektüel ahlaka da uygun olmuyor. O görüntülerin kaynağı içeriden ve dışarıdan karışık” dedi.

Haberin Devamı

“Sınırlar kevgire döndü” diyenlerin canı pahasına görev yapan Mehmetçik’in emeğine saygısızlık ettiğini belirten Akar “Hudut güvenliği milli bir meseledir, polemik konusu yapılmamalı. Sınırlarımız güvende” mesajı verdi. Akar’ın açıklamaları şöyle:

‘Algı çalışması’

Düzensiz göçmen/terörist geçişi ile kaçakçılığın engellenmesi için sınır güvenliğinde aldığımız tedbirler ile caydırma, görme, bulma ve engelleme vazifelerimizi eksiksiz yerine getiriyoruz. Modüler duvar ve hendeklerle caydırıyor, insansız hava araçlarımızın da dâhil olduğu keşif ve gözetleme faaliyetlerimizle görüyor, hudutlarda birliklerimizin kademelenmesi ile buluyor ve engelliyoruz. Burada ciddi bir operasyon, emek ve çalışma söz konusu. Bilgi sahibi olmadan kanaat belirtmek doğru değil, entelektüel ahlaka da uygun olmuyor. Bu kadar açıklama yapılıyor. Ama yalan haberler, sahte videolarla dezenformasyon yapılıyor, farklı algılar oluşturulmak isteniyor. Bunlar belli zamanlarda periyodik olarak yapılıyor. Bunların kaynağı içeriden ve dışarıdan, karışık. Amaçları Türkiye’nin dengesini, Silahlı Kuvvetler’in insicamını bozmak, terörle mücadeleyi akamete uğratmak. Bu yapılan dezenformasyon ile Türkiye’de dolaşan tüm yabancıların kaçak olduğu, sınırlarda bir engelleme olmadığı algısını yaymak istiyorlar. “Sınırlar kevgire döndü!” diyorlar. Hudutlarımızda çok ileri teknolojiler kullanılıyor. Bu büyük ve gelişmiş imkânların sağlanmasından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında milletimize, devletimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Haberin Devamı

Personel, araç gereç sayısı, taktik, teknik takviyelerle hudutlarımız Cumhuriyet tarihimizin en yoğun tedbirleri ile 2 bin 949 kilometre kara hududumuz en yoğun şekilde korunuyor. 1 Ocak 2022’den itibaren hudutlarımızda 2 bin 87 kişi yakalandı. Engellenenlerin sayısı ise 133 bin 471 oldu. Yakalananların 197’si terörist. Hudutların korunmasını milli bir mesele olarak görüyoruz. Bunun polemik konusu yapılmaması lazım. Sadece hudut değil, savunma ve güvenlik millî bir konudur ve bunun günlük politikanın dışında tutulmasının önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Mehmetçik 8.5 metre karda eksi 32 derecelere varan hava şartlarında görevini yapıyor.

Geçen gün sığınmacılara ilişkin “Bakan 9 milyon rakamını verdi” denildi. Biz 5 milyon Suriye’de, 4 milyon Türkiye’de dedik. Türkiye’de daha önce 4 milyon civarında Suriyeli vardı. Son zamanlardaki dönüşlerle birlikte 3 milyon 700 bin civarında Suriyeli, Türkiye’de bulunmaktadır. Sığınmacıların BM kriterlerine uygun güvenli, gönüllü ve saygın bir şekilde dönüşleri için gerekli şartların oluşmasına yönelik her türlü çaba da ülkemiz tarafından gösterilmektedir. Biz tarihimize, geçmişimize, atalarımıza yaraşır bir şekilde yapılması gerekenleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bizim yaptığımızı kimse yapamadı.

Haberin Devamı

Akar: Sınırlarımızın güvenliği milli mesele

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, PKK teröründen Yunanistan’ın ikili ilişkilerdeki tutumuna kadar gündemdeki çeşitli konularla ilgili açıklama yaptı.

Kayıplarını saklıyorlar

Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle terörle mücadelede yeni bir konsepti hayata geçirdik, o da “teröristi yerinde, kaynağında etkisiz hâle getirmek.” Bu istikamette çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz. Pençe-Kilit Operasyonu’nda 73 terörist etkisiz hale getirildi ancak rakamın çok daha fazla olduğunu değerlendiriyoruz. Bunlar hem istihbarat raporlarında hem de yapılan çalışmalarda ortaya çıkıyor. Terör örgütü kayıplarını saklamaya çalışıyor. Operasyonda 10 şehidimiz var. Toplam 538 mayın ve el yapımı patlayıcı ile 77 sığınak ve 25 mağara temizlendi.

Teröristler Zap bölgesine iyice yerleşmişlerdi. Oraya giremeyeceğimizi zannettiler. Hedefleri, kara ve hava ateş destek vasıtalarımızla vurmaya devam ediyoruz. Terörist nerede ise hedefimiz orasıdır. İnşallah kilidi vuracağız. Terör örgütünde büyük bir çöküş var. Teröristlerin teslim olmaktan başka çareleri yok. Teröristler için artık hiçbir yer güvenli değil. Onları adım adım takip ediyoruz. Mehmetçik’in nefesi teröristlerin ensesinde. 24 Temmuz 2015’ten itibaren 34 bin 423, bu yılın başından itibaren ise 1.155 terörist etkisiz hale getirildi.

Terör örgütünde ciddi bir çöküş var ama en son terörist etkisiz hale gelmeden terör bitti diyemeyiz. Bunu destekleyenlerin bu işlerden vazgeçip PKK bir araç ise, bunlarla bir yere varamayacaklarını anlamaları lazım. Terör örgütü arazide sıkışınca sözde talimatlar veriyor, akılları sıra farklı hedeflere yöneliyorlar. Geçmişte Çukur olayları bir benzeri. Çukura niye girdiler? İkiyakalar’da Mehmetçik ile baş edemeyince il ve ilçelerde açtıkları çukurlardan medet umdular. Çukur operasyonlarında bizim oraya gireceğimizi tahmin edemediler ve kazdıkları çukurlara gömüldüler.

Suriye’nin kuzeyinde de aynı şeyler oldu. Biz “kazdıkları çukurlara gömdük” deyince dış basında “Cumhurbaşkanı ve Millî Savunma Bakanı Kürtleri çukurlara gömeceğiz dedi” diye haberler çıktı. Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok, olmadı ve olamaz. Yıllarca aynı ekmeği paylaşmışız. Kız almış, vermişiz. Şehitliklerde yan yana yatıyoruz. 85 milyonun gücü buradan geliyor. Böyle bir şey söz konusu olamaz ama böyle konuları ısıtıp ısıtıp tekrar önümüze koyuyorlar.

PKK eşittir YPG

Suriye’nin kuzeyinde terör koridoru parçalandı. Biz oraya müdahale etmeseydik, terör oluşumlarını es geçseydik şu anda çok ama çok farklı problemlerle uğraşıyor olacaktık. Bunun kıymetinin, öneminin bilinmesi lazım. PKK eşittir YPG. Bunu herkese söylüyoruz. “PKK ile YPG ayrıdır” demek bizim aklımıza hakarettir. TIR’larla, uçaklarla tonlarca yardım gidiyor ve bunları yaptıktan sonra “müttefiklik” diyorsunuz. Kendinizi kandırıyorsunuz. 10 sene oldu oradaki bataklığa saplandılar. Büyük dağın büyük kışı olur, büyük yanlış yapıyorlar. Suriye’nin kuzeyinde normalleşmeye yönelik ilgili bakanlıklarımız çalışmalarını sürdürüyor. Asla geri adım atmak yok. En ufak tacize misliyle mukabelede bulunuyoruz. Önceden belirlenen hedefleri ateş altına alarak gerekeni yapıyoruz.

‘Kıbrıs’ta ve Ege’de milyon kere haklıyız’

Yunanistan ile ilişkilerimizde uluslararası hukuka saygılıyız ve daima iyi komşuluk ilişkilerinden yanayız. Mevcut sorunlarımızın barışçıl yol ve yöntemlerle çözülmesini arzu ediyoruz. Bu kapsamda İstişari, Ayrıştırma Usulleri ve Güven Artırıcı Önlemler başlıklarındaki görüşmeler var. Üç kanaldan bunu yapalım diyoruz. Fakat ilerlemiyor. Yunanistan ile yaşanan sorunlarda biz milyon kere haklıyız. Dünyanın hiçbir yerinde karasuları 6 mil, hava sahası 10 mil olan bir ülke yok. Lozan’a aykırı olarak 16 ada silahlandırıldı. Yunanistan provokatif eylem ve söylemlerine devam ediyor. Belli dönemlerde artırıyor.

‘Yunanistan tarafı masadan kaçıyor’

Yunanistan’ın ihlallerine karşı misliyle mukabelede bulunuyoruz. Biz konuşalım, görüşelim, sorunları diyalogla çözelim diyoruz ama hiçbir oldubittiye de izin vermeyeceğimizi, ne kendimizin ne Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkını çiğnetmeyeceğimizi her zaman vurguluyoruz. Bunu yapmakta da azimli, kararlı ve muktediriz. Bu silahlanma gayreti ile Yunanistan ciddi bir maliyetin altına giriyor. Ekonomik durumları zaten malum. Bu şartlar altında bu tür abartılı bir silahlanma gayretinin getireceği mali külfetin, zararının komşu Yunanistan halkına olacağını görmek lazım. Bunu Türkiye için yapıyorlarsa az, savunma için yapıyorlarsa fazla. Biz uzattığımız dostluk elini tutun diyoruz ama haklı olduğumuzu bildikleri için masaya gelmiyor, kaçıyorlar. Türkiye’nin dostluğu önemli.

Biz barış için daima bir adım önde olacağız. Türkiye hem bölgede hem dünyada barış ve istikrarın teminatı, kimse için tehdit değil aksine ülkemiz güvenilir, güçlü ve etkin bir müttefik. Kıbrıs’ta anlaşmalar kapsamında garantörlük haklarımız var. Diğer garantör ülkeler ne yaparlar onlar kendileri bilir ama biz bu konuda rehavete kapılmıyoruz. Sorumluluklarımızda değişiklik yok, biz 1974’te nerede duruyorsak yine aynı yerde duruyoruz. Kıbrıslı kardeşlerimizin hak ve hukukunu koruyacağız. Kıbrıslı kardeşlerimizin de bilgili, bilinçli şekilde Türkiye ile koordineli hareketi çok önemli.