Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

BBP’nin kurucu lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun bir FETÖ suikastına kurban gittiğinden artık kimsenin şüphesi yok. Yazıcıoğlu suikastında olağan şüphelinin FETÖ olduğunu gösteren dokuz delil var.

1 Helikopter düştükten birkaç saat sonra Kahramanmaraş Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Dursun Özmen, “Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopter bulundu. Sağ ve ayağı kırık. Diğer kişiler yaralı olarak Göksun Hastanesi’ne getiriliyor” diye bilgi notu geçti. Kamuoyuna Yazıcıoğlu’nun sağ olduğu açıklandı. Arama ve kurtarma çalışmaları durdu. Enkaz üç gün sonra belirtilen yerin 115 kilometre uzağında bulundu. Yazıcıoğlu’nun cesedi incelendi. Ayağı gerçekten kırıktı. İstihbarat Şube Müdürü’nün bu bilgiye nasıl ulaştığı anlaşılamadı.  

Haberin Devamı

2 Helikopterde bulunan gazeteci İsmail Güneş, yaralı olarak 112’yi aradı, dakikalarca konuştu. Üç gün sonra ölü olarak bulunduğunda çenesinin kırık olduğu görüldü. Telefonda dakikalarca konuşan gazetecinin çenesinin kırık olması cinayet şüphesini artırdı.

3 Otopsi raporunda Yazıcıoğlu’nun düşme anından sonra bir saat hayatta kaldığı belirtildi. Gazeteci İsmail Güneş’in 112 ile yaptığı telefon görüşmesinde sarf ettiği “Siyah giyimli adamlar, kim bunlar ya?” sözlerinin üzerinde durulmadı. Raporda Güneş’in kazanın şokuyla çevredeki ağaçları insan zannettiği bilgisine yer verildi.

4 Kaza sonrasında Yarbay Davut Uçum ve Astsubay Aydın Özsıcak’ın aralarında olduğu kaza kırım ekibi helikopterden bazı parçalar söktü. En önemli delil olan GPS cihazı söküldü ve yakıldı. Uçum ve Özsıcak, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast için Marmaris’e giden FETÖ timinde beraberdi. İkisi de FETÖ’den tutuklandı.

5 Yazıcıoğlu’nun avukatı suikastta rol oynayan altı kişilik ekibin başı olarak Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka’yı gösterdi. Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Manka, 15 Temmuz’da FETÖ’den tutuklandı. 

6 Helikopterin düşmesinden beş gün sonra FETÖ elebaşı “Alperenler ve Liyakat” başlıklı bir konuşma yayınladı. ”Bir ilahi tokatla dışarı atıldı. Perşembe günü vefat edip, cuma günü cenazesine ulaşıldı” diyerek suikastı adeta üstlendi. 

Haberin Devamı

Yazıcıoğlu’nun ölmeden önceki 17 saniyelik görüntüsünü izlediğini, görüntülerde Yazıcıoğlu’nun çömelmiş ve dua eden vaziyette göründüğünü ve arkasından üç kişinin kendisine yaklaştığını anlatan gazeteci Ahmet Akpak, 2010 yılında şüpheli bir şekilde şeker komasından hayatını kaybetti.

8 Yazıcıoğlu ailesine görüntüleri vereceğini söyleyen gazetecinin oğlu Alper Akpak da bir hafta sonra İstanbul’da bir sokak kavgasında öldürüldü.

9 Helikopterin düştüğü ilk anda verdikleri yanlış bilgi ve istihbarat paylaşımlarıyla arama çalışmalarını sabote eden üç polis FETÖ’den tutuklandı.

2024’e kadar pandemi!

Bilim insanları hayatımıza kâbus gibi çöken pandemiyi bitirecek yegâne silah olarak aşıyı işaret ediyor. Ama ortada aşı yok!

İtalya, Avusturya’ya gidecek 250 bin doz aşıya el koydu. Ufukta aşı savaşları göründü. Çin, haziran sonuna kadar nüfusunun yüzde 40’ını aşılayacağını duyurdu. Bu bizim açımızdan sıkıntılı bir sürecin başlayacağını gösteriyor. Yaklaşık 600 milyon Çinli üç ay içinde aşılanacak. Çin’de aşı üreten iki firma günlük iki milyon doz aşı üretebiliyor. Hal böyle olunca, aşıyı Çin’den temin eden ülkelerde aşı krizi yaşanması kaçınılmaz.

Haberin Devamı

Peki, ne yapacağız? Bu soruyu ve dünyadaki son durumu Prof. Dr. Taner Demirer’e sordum. Taner Hoca’ya göre aşılama çalışmaları bu hızla devam ederse pandemi ancak 2024 sonunda biter. Tabii herkes aşılanabilirse. Hocanın verdiği rakamlarla devam edelim.

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan. Şu ana kadar Çin’in yüzde 5’i, Hindistan’ın ise  yüzde 2.5’i aşılanmış. Afrika’da aşının adını anan yok. Tanzanya Devlet Başkanı bile virüsten hayatını kaybetti. Ortada aşı olmayınca Avrupa’daki pek çok ülke Rus aşısı Sputnik’e yöneldi. Polonya, Macaristan, Çekya, Estonya’nın umudu Rus aşısı. Rakamlar böyleyken, bu salgın kısa bir süre içinde biter mi? Zor.

Aşılama işinde iyi giden ülkeler de var. İsrail neredeyse maskeyi çıkarıp attı. ABD nüfusunun yüzde 30’unu, İngiltere ise yüzde 35’ini aşılamış durumda. Çin’in birdenbire kendisine yüzde 40 hedefi koyması da ABD’nin gösterdiği bu performanstan. İnsanlık can derdinde ama aşı savaşlarına paralel ticaret savaşları tam gaz sürüyor.

Gelelim Türkiye’ye... Şu ana kadar nüfusumuzun yüzde 15’ini aşılamayı başardık. Günde 300 bin kişiyi aşılasak, 2021 sonunda normalleşebiliriz. Ama aşıya ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz. Taner Hoca “Acilen alternatif aşı bulmamız lazım” diyor ve Rusya’nın Sputnik aşısını işaret ediyor.

İkinci önerisi ise Çin’in ölü aşısının hammaddesini almak ve Türkiye’de üretmek. Yerli aşı devreye girene kadar bütün bu alternatifleri denemekten başka şansımız yok gibi görünüyor.