Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Devri iktidarlarında HDP’ye 1-2 bakanlık verebileceklerini ilan eden CHP eski Milletvekili Dursun Çiçek’i dinlerken aklıma Mehmet Akif Ersoy’un o meşhur dizeleri geldi:

“Tarih’i ‘tekerrür’ diye tarif ediyorlar; hiç ibret alınsaydı, tekerrür ederdi miydi?”

Tarih 25 Şubat 2010... BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Meclis kürsüsünde 1999 yılında CHP ile yaptıkları ittifak pazarlığını anlatıyor: “1999’da genel seçimlere gidiyoruz. CHP barajın altında. Deniz Baykal bize elçi gönderdi, ‘Sizinle ittifak yapmaya hazırız’ diye. Oturduk, konuştuk. ‘Ahmet Türk’ü, Sırrı Sakık’ı, Sedat Yurttaş’ı kaldıramam. Ama bana 20 tane militan gönderin, onları aday edeyim’ dedi. Kabul etmedik. Canlı tanığımız var. Biz dün neysek, bugün de oyuz.”

Haberin Devamı

Sakık bu konuda haklı ve tutarlı. HDP’nin çizgisi hiç değişmedi. HDP ve bu hareketin önceki partileri Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısıyla sorunlu olduklarını hiç gizlemedi. Yaklaşık 40 yıldır terör örgütü PKK dağda, onlar Meclis’te ‘önce özerklik sonra bağımsız devlet’ hedefi doğrultusunda faaliyet gösteriyor.

İbret almayanlar HDP’nin gizlemeye gerek bile duymadığı bu çizgisini sırf Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmek için normalleştirmeye çalışanlar.  

Baykal tarihten ibret alsaydı 1991’de HEP ile yapılan ittifakın SHP’yi nasıl bitirdiğini bildiği halde böyle bir teklifte bulunur muydu?

Dursun Çiçek ve arkadaşları tarihten ibret alsaydı, seçim kazanmak için HDP’yi ülke yönetimine ortak etmenin “Cumhuriyeti CHP’ye yıktırmak projesine” taşeronluk yapmak anlamına geldiğini görmezden gelir miydi?

Sicili temiz ve teröre bulaşmamış HDP’li yönetici arayan emekli asker Dursun Çiçek’te tarihten ibret alacak bir görüntü yok. Bir faydası olur mu bilmem ama HDP’nin mevcut durumunu kendisine bir de rakamlarla anlatalım:

- 2015-2020 döneminde HDP yönetici ve üyelerinden 16 bin 700 kişi terör suçlarından gözaltına alındı, bunlardan 3600’ü tutuklandı.

- HDP yöneticileri hakkında 800 kamu davası, 5 bin üzerinde soruşturma mevcut.

- Selahattin Demirtaş hakkında kesinleşen 1 mahkûmiyet kararı, devam eden 14 dava, 221 soruşturma.

Haberin Devamı

- Pervin Buldan hakkında devam eden 13 dava, 125 soruşturma.

- Sezai Temelli hakkında yürütülen 191 soruşturma.

- Mithat Sancar hakkında yürütülen 40 soruşturma var.

HDP yönetiminin sicil durumu bu Dursun Bey... Arama, kurtarma ve normalleştirme çalışmalarınıza küçük bir katkımız olduysa ne mutlu bize...

Diyarbakır Anaları belgesel olsun

Önerinin sahibi CHP eski Milletvekili Ahmet Ersin.

Çocuklarını terör örgütünün elinden kurtarmak için 3 Eylül 2019’dan beri HDP Diyarbakır İl Binası önünde ‘Evlat Nöbeti’ tutan anaların tarihte bir örneği yok. Onları ve haklı mücadelelerini dünyanın da tanıması şart.

CHP’li Ersin “Evlat nöbetini belgesel yaparak, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyaya duyuralım. Böylece hem eli kanlı PKK’ya karşı duyarlılık artar, hem de teröre karşı daha etkin bir mücadele yöntemi kullanılmış olur” diyor.

Kademeli HDP normalleştirmesi

Örnek bir 19 Mayıs anması

Haydar Ali Yıldız... AK Partili Beyoğlu Belediye Başkanı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Galata Rıhtımı’ndan yola çıktığı 16 Mayıs 1919’un yıl dönümünde anlamlı bir mesaj paylaştı. Pandemi şartlarında buruk geçen 19 Mayıs’ın önemi bundan daha iyi anlatılamazdı:

Haberin Devamı

İşgal edilmiş bir vatan vardı, ama sömürgeyi kabul etmeyen bir millet onu bekliyordu. Milli Mücadele için ilk adım o gün atıldı. Atatürk İstanbul’a 8 yıl sonra döndü. Ne hissettiğini soran gazetecilere ‘Hatıralarımı toplamaya çalışıyorum’ cevabını verdi.

Hatıralar... Doğduğu şehir Selanik elden çıkmış. Can feda cepheye koştuğu Trablusgarp kaybedilmiş. Kudüs ve Musul artık yok.

Asker Atatürk ve arkadaşlarının hatıralarındaki acıyı biz hissedemeyiz. Ama onların yüreğindeki zaferi de onlar kadar anlayamayız. Yunan-İngiliz bayraklarıyla 5 yıl işgali yaşayan caddeye ‘İstiklal’ adını vermesini, İstanbul’a ‘Ertuğrul’ isimli yatla girmesini de anlayamayız. Bugün 16 Mayıs. Gazi’nin ve milletimizin hatırasında en önemli günlerden biri. Milli hafızamızın parlayan yıldızı... Türkiye! Milli ve bağımsız bir devlet olarak var olacağının müjdesinin ilk günü kutlu olsun.