Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Tuğamiral Mehmet Sarı… Namı diğer Sarıklı Amiral.

Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) emekliye sevk edilen general ve amiraller arasında o da var.

Sarı’yı Türkiye gündemine getiren olay Ankara’da kimilerine göre bir tarikat merkezinde üniformasının üzerine giydiği cübbe ve sarıklı fotoğrafının ortaya çıkması oldu.

O günden beri de gündemden hiç düşmedi. Bu süreçte Sarı’nın cemaat ve tarikatlar tepki göstermesin diye ordudan ihraç edilmediğini iddia eden aklı evvelleri gördük. İşi daha ileri götürüp bu tartışma üzerinden TSK’yı yıpratmaya, zafiyet içinde göstermeye çalışanları da.

Haberin Devamı

Oysa bu köşede 25 Haziran günü yazdık. Sarıklı Amiral hakkındaki o görüntüler ortaya çıkar çıkmaz idari tahkikat başlatıldı. Görevinden alınıp, kızağa çekildi. Ve YAŞ beklenmeye başladı.

Peki neden Millî Savunma Bakanlığı (MSB) YAŞ’tan önce Sarı hakkında neden bir karar almadı? Bu mesele üzerinden TSK’yı hedef tahtasına koyan çevrelerin sesini kesmedi? Çünkü yapılması gereken buydu.

Eğer Sarı hakkında YAŞ’tan önce disiplin süreci sonuçlansa ve bir karar verilseydi iş mahkemeye gidecekti. Süreç tamamlanmayacağı için bu YAŞ’ta emekli edilmesi mümkün olmayacaktı. Ve TSK’da kalmaya devam edecekti. YAŞ kararları yargıya kapalı olduğu için artık bir itiraz hakkı bulunmuyor. Yani geri dönüş yolu kapandı. Emekli edildi ama hakkında disiplin soruşturması devam ediyor.

Demek ki neymiş… MSB bu meseleye en başından itibaren stratejik bir akılla yaklaşmış. Bazı çevrelerin oluşturmaya çalıştığı kamuoyu baskısını da göze alarak en doğru kararı vermiş. 1990 model sarıklı amiral meselesi umarım bir daha açılmamak üzere kapanır. MSB böyle eften püften meselelerle meşgul edilmez. Orduya sokulmak istenen her nifak Türkiye’ye yönelik hain planları olanların ekmeğine yağ sürer. Mehmetçik de bizler de gereksiz ve sığ tartışmalardan çok sıkıldık, bunaldık. İlgililere duyurulur.

Tanju Özcan nereye koşuyor?

Hitler’in ruhunu Bolu’da yaşatmaya ant içmiş gibi davranan Tanju Özcan’ın son dönemdeki en mantıklı açıklaması şu: “Bizim genel başkan da çıkıyor ‘İki yıl içinde Suriyelileri geri göndereceğiz’ diyor. Nasıl göndereceksin, altını doldurdun mu?”

Haberin Devamı

Bu iş sizce de giderek ilginç bir hal almıyor mu? Belediye başkanının ırkçılık kokan yaklaşımına CHP Genel Merkezi tepki gösteriyor. Başkan da Suriyelileri geri göndereceğini söyleyen Kılıçdaroğlu’na kibarca “Boş yapıyorsun” diyor!

Bakalım yüksek gerilimli bu birliktelik daha ne kadar sürecek? Özcan bir dönem Muharrem İnce’nin en yakın adamlarından biriydi. Sonra ayrı düştüler. Yollarının yeniden kesişmesi hiç sürpriz olmaz.

Ormanları imara açan bakanlar

CHP lideri Kılıçdaroğlu ormanlık alanların yapılaşmaya açılacağı iddiasında ısrarcı.

Bugüne kadar siyasi polemiklerden uzak durmaya özen gösteren Bakan Mehmet Nuri Ersoy açıklama üstüne açıklama yapıyor ama Kılıçdaroğlu’nu ikna edemiyor.

En son soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan da topa girdi ve “Müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Benim Kültür ve Turizm Bakanıma verdiğim böyle bir talimat yok” dedi.

İki gün önce de yazdık. Türkiye’de yanan ormanların imara açıldığı iddiasına dayanak olarak gösterilen tek somut örnek Güvercinlik Koyu’nda yapılan otel inşaatı.

Haberin Devamı

Birileri yangını fırsat bilip kafaları karıştırmak için bu otellere inşaat izninin AK Parti döneminde verildiğini iddia ediyor. Eğer öyle olsaydı buna hepimiz karşı çıkardık. Ama işin aslı öyle değil.

Kemal Bey ikna olur mu bilmem ama kafa karışıklığını gidermek için resmi evrak üzerinden meseleyi bir kez daha özetleyelim.

1-Titanic Otel’in bulunduğu bölge 11 Eylül 1987 tarih ve 87/12106 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edildi. (Dönemin Turizm Bakanı Mesut Yılmaz)

2-Titanic Otel’in üzerinde bulunduğu 3598 no’lu parsel için yatırımcı firmaya turistik tesis yapılması için 11.11.1997 tarihinde ön izin verildi. (Dönemin Turizm Bakanı İbrahim Gürdal)

3-2007 yılında çıkan yangın Titanic Otel’in bulunduğu bölgede değil turizm merkezinin farklı bir bölgesinde etkili oldu. Otelin yapıldığı yerde ağaç temizliği çok daha önce yapılmıştı. Yıllar içinde alınan uydu görüntüleri ortada.

Sonuç: Bazıları inanmak istemese de Türkiye, yanan ormanlarına otel diken bir ülke değil. Anayasanın ilgili maddesi zaten buna izin vermiyor. Anayasa izin verse millet karşı çıkar. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Sarıklı Amiral nasıl gitti