Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Yaşar Yakış. Dışişleri eski Bakanı, AK Parti kurucusu. NATO Zirvesi öncesi Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda “Biden, Türkiye’nin zayıflığından faydalanacak” diye buyurdu! Eski bir AK Partili ve Dışişleri Bakanı olarak Erdoğan- Biden görüşmesine saatler kala ülkesini dünyaya “Zayıf ve taviz vermeye hazır” ilan etmesi şüphesiz bir karakter meselesi.

Kendisine yakışanı yapan bu bakan eskisi elbette yalnız değil. Anketçisinden moderatörüne, siyasetçisinden gazetecisine günlerdir TV ekranlarında boy gösteren bir ekip bu görüşmede Türkiye’ye sağlam bir ayar verilmesi hayaliyle yanıp tutuşuyor. Açık açık itiraf edemiyorlar ama Biden’a bir kurtarıcı gözüyle bakıyorlar. Peki, Biden kimden kurtaracak bu arkadaşları? Tabii ki Erdoğan’dan.

Haberin Devamı

Aşırı acıklı bir ruh haline sahip bu tiplerin değil ama Biden ve ABD’nin Erdoğan’a ve Türkiye’ye kızgın olmalarının anlaşılır sebepleri var. ABD bu bölgede hangi projeyi hayata geçirmeye çalıştıysa karşısında Türkiye’yi buldu. Yani ABD, Türkiye’nin gücünü biliyor ama Yaşar Yakışgiller bilmiyor! O zaman hatırlatacağız... ABD neden Türkiye’ye kızgın? Yakışgillerin bilmiyormuş gibi davranmasına sebep olan gelişmeler neler? Haydi başlayalım.

İki ülke arasındaki temel sorun Türkiye’nin sınırlarının dibinde oluşturulmak istenen terör devletine onay vermemesi. Ağustos 2016’daki Fırat Kalkanı harekâtıyla başladı süreç. Eski ABD Başkanı Trump, “Türkler oyunu kurallarına göre oynamazsa, onları ekonomik olarak ve yaptırımlarla sert şekilde vuracağız” dedi.

Zayıf Türkiye geri adım atmadı. ABD ve Rusya’nın itirazlarına rağmen yeni askeri operasyonlar gerçekleştirdi. İngiltere, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri istihbarat başkanları acil kodlu gizli toplantıda buluştu. İsrail yayın organlarına sızdırılan toplantıda MOSSAD Başkanı Yossi Cohen’in “Artan gücü ve nüfuzu ile bölgede asıl tehdit İran değil Türkiye’dir” dediği kayıtlara geçti.

Zayıf Türkiye bölgesinde uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerini korumak için adımlarını hızlandırdı. Ses okyanus ötesi ve İsrail’den geldi. İsrail Askeri İstihbaratı (AMAN) 2020 Tehdit Raporu’nda Türkiye’nin savunma ve dış politikaları için ‘saldırgan’ değerlendirmesi yapıldı. ABD Başkan adayı Biden “Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmemiz lazım. Yapacağım en son şey Erdoğan’a boyun eğmek olur. Ona karşı muhalif liderleri destekleyeceğimizi açıkça göstereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Zayıf Türkiye, Fatih sondaj gemisini Kıbrıs açıklarına gönderdi. Rum tarafı gemi mürettebatı için tutuklama emri çıkardı. AB, “Ankara bu faaliyetlere son vermezse yaptırımlar başlatacağız” tehdidini savurdu. Zayıf Türkiye geri adım atmadı. Yavuz sondaj gemisini de bölgeye yolladı. AB Temsilcisi Federica Mogherini “Türklerin Kıbrıs açıklarında sondaj çalışması yapması büyük bir endişe kaynağıdır. Kıbrıslı Rumların yanındayız” dedi. AB, Türkiye’ye sondaj ve arama çalışmalarını durdur” uyarısı yaptı.

Zayıf Türkiye’nin Libya’ya giden kargo gemisi Fransız fırkateyni tarafından aranmak istendi. Türk donanması araya girdi. Fransızlar çekilmek zorunda kaldı. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin ilan ettiği Navtex’e uymayan bir başka Fransız fırkateynini Türk İHA ve SİHA’ları karşıladı. Fransızların çaresizliği telsiz konuşmalarına şöyle yansıdı: Üzerimizde tanımlayamadığımız yüzlerce cisim uçuyor. Bunların ne olduğunu anlamıyoruz. Bütün sistemimiz kitlendi.

Haberin Devamı

Zayıf Türkiye, AB’nin yaptırım tehditlerini sallamayınca Fransa Cumhurbaşkanı Macron sahaya kendisi indi. “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri çıkarlarımızı tehlikeye atıyor. Türklerin Libya hükümeti ile imzaladığı anlaşma ve Kıbrıs’taki faaliyetleri kabul edilemez” dedi.

Zayıf Türkiye’ye Macron’dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’dan da benzer tehditler geldi. BAE Dışişleri Bakanı Zayed “Türkiye’nin Libya’daki mevcut rolüne devam etmesi durumunda sonuçlar felaket olur” tehdidini savurdu. İsrail’in Kıbrıs Rum Yönetimi Büyükelçisi Aaamy Ravem “Türk tehditleri karşısında İsrail’in askeri müdahalede bulunmak zorunda kalmamasını temenni ederim” dedi. Mısır Büyükelçisi Mai Taha ise gerekirse Türkiye’ye karşı askeri güç kullanacaklarını ifade etti.

Zayıf Türkiye’nin Libya’daki hamlelerini hazmedemeyen Almanya silah ambargosu kartını açtı. Alman Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye’ye hiçbir silah satışına onay vermediklerini açıkladı.

Zayıf Türkiye, Rusya’dan aldığı hava savunma sistemi S-400’leri test etti. ABD’nin NATO Büyükelçisi Hutchison “Bu gelişmeler hiç iyi değil. Bu bir kırmızı çizgi” dilerek Türkiye’yi tehdit etti.

Zayıf Türkiye, Ermenistan’ın saldırılarına maruz kalan Azerbaycan’ın yanında durdu. Cephede hezimete uğrayan Ermenistan lideri Paşinyan “Azerbaycan, Türk ordusunun desteğiyle sınırlarını Ermenistan’a doğru genişletiyor. Bu duruma karşılık vereceğiz” dedi. Türkiye’yi hedef gösterdi.

Yakışgillerin ‘zayıf’ ilan ettiği Türkiye’nin son 5 yıllık karnesi böyle. Üstüne 1929 ekonomik buhranından sonraki en büyük daralmaya sebep olan pandemi geldi. Türkiye yine ayakta kaldı. Özetle, teslim olmadı. Teslim alınamadı.

Zayıf halimizle bunları yaptık. ABD bize kızmayıp da kime kızacak?

ABD ile eninde sonunda bir orta yol buluruz. Ama Yakışgiller var ya... Onlar ümitsiz vaka. O zaman da şikâyet edecek bir şeyler muhakkak bulurlar. İşleri bu.