Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

2021 yılı sanayide ihracat ağırlıklı faaliyet yürüten şirketlerin sıçrama yılı oldu. Borsada BIST Sanayi Endeksi yüzde 45 yükseldi. Hizmet ve mali sektör hisselerinin performansları ise diğerlerine göre geride kaldı.

Sanayi sektörü pandemiye rağmen 2021 yılında büyümesini sürdürdü. Sektörde yer alan şirketlerin karları arttı. Dokuz aylık faaliyet döneminde yıllık bazda sanayi şirketlerinin toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 279 arttı. Sanayi hisseleri 2021 yılında Borsa İstanbul’da yüzde 45 değer kazandı. Yatırımcılar yıl boyunca sanayi sektörü hisselerini izledi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da yılın ilk üç çeyreği 1.589 ile 1.256 aralığındaki yatay bir bant içerisinde geçti. Kasım ayında BIST 100 Endeksi’nin 1.589 seviyesindeki güçlü direncini yukarı doğru kırması alımları güçlendirirken borsada TL bazında tarihi zirvelerin görülmesini sağladı.

Dolar kurunun 18,36 TL seviyelerine tırmanmasıyla birlikte ihracatçı şirketlere talep arttı.

Ekim ayının başından 1.398 seviyesinden başlayan yükselişle Endeks 2.406 puana kadar yükseldi. Endeks düzeltme yapmaksızın aralıksız olarak yükselişini sürdürdü.

Kazandıran sektör

Metal ana sektörü 2021 yılında en fazla kazandıran sektör oldu ve tüm yatırımcıların ilgi odağında yer aldı. Sektör yıl boyunca yükselen ivmesini korudu. Metal Ana Sektörü hisseleri yüzde 76,8 değer kazandı. Sektörün büyük oyuncuları Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik yüzde 100’ün üzerinde prim yaptı.

Kazandıran hisseler

BIST 100 Hisseleri içerisinde en fazla kazandıranlar: Sasa Polyester, Hektaş, Erbosan, İskenderun Demir Çelik ve Aksa Enerji hisseleri oldu. Bu hisselerde yüzde 173 ile yüzde 252 arasında getiriler oluştu.

Halka Arz Endeksi

Borsada Halka Arz Endeksi hızlı yükselişi ile dikkat çekti. Yıla 6.277 seviyesinden başlayan endeks 13.315 seviyesine çıktı. Hisselerde ortalama yüzde 112,10 oranında getiriler oluştu.

52 yeni şirket

2021 yılında dünya genelinde 11 bin 390 şirket halka arz kararı alırken bu rakam 2020’de 10 bin 452 seviyesindeydi. Türkiye’ye baktığımızdaysa 2021 halka arzlar için rekor yılı oldu. 52 şirketin halka arzı gerçekleşti. Halka arzların toplam büyüklüğü 21,8 milyar TL’yi buldu.

Haberin Devamı

Halka arzlar içerisinde yüzde 100’ün üzerinde kazandıran firmalar Penta, Selva Gıda, E-Data Teknoloji, Çan2 Termik, Hedef Holding, ve Orçay, Yeo Teknoloji, ATP Bilgisayar, Türk İlaç Serum, Oyak Yatırım ve Escar Turizm oldu. Bu hisseler içerisinde Penta’nın değer artışı yüzde 1.136’lara ulaştı.

2021’de borsada öne çıkanlar

2021’de borsada öne çıkanlar

Temettü verimi odaklı yatırım için yeni liste

Temettü verimine dayalı yatırım yapanlar için yeni liste oluştu.

Geçmiş veriler incelendiğinde temettü verimine dayalı yatırımda bulunanların tarihsel seyir itibariyle ciddi bir getiri potansiyeli yakaladığı görülüyor. Üç ayda bir yapılacak gözden geçirmeyle bu sade yaklaşımla her yatırımcı temettü verimine dayalı model oluşturabilir.

Kural basit:

1 BIST Tüm Endeksi’ne dahil şirketleri listele

2 Her üç ayın birinci günü şirketleri temettü verimine göre sırala

3 En yüksek temettü verimi olan şirketlerden beş şirketi takibe al

Haberin Devamı

4 Bu yaklaşımı üç ayda bir yinele. Yeni sıralamaya göre takip listesini revize et.

2021 yıl sonu itibariyle BIST Tüm Endeksi’nde temettü verimi en yüksek ilk beş şirket listesinde Vestel, İskenderun Demir Çelik, Aksigorta, Trabzon Liman ve Türkiye Sigorta yer almakta.

Bir önceki liste ekim başında yayınlanmıştı. Listede yer alan şirketler ise Vestel, Aksigorta, İskenderun Demir Çelik, Ereğli Demir Çelik ve Türk Traktör bulunuyordu.

2021’de borsada öne çıkanlar