Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

İhracat geliri 100 milyon doların üzerinde olup gelir büyümesini sürdüren ve değerleme oranı düşük şirketler borsa yatırımcısının radarında olacak

Piyasalar 18 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek Merkez Bankası toplantısına kilitlenmiş durumda. Merkez Bankasının faiz indirimlerine devam etme beklentisi dolar kurundaki yükselişin sürmesine neden olurken 10 TL ile tarihi zirve seviyeler görüldü.

 

İhracat gelirli şirketler radarda


Bu dönemde yüksek yurt dışı satış geliri olan ve bu geliri artırmayı başaran, değerleme oranları düşük kalmış şirketler yatırımcılar açısından tercih nedeni olacak.

Haberin Devamı

Son açıklanan 2021 üçüncü çeyrek bilançolarını bu yönüyle değerlendirdiğimizde 14 şirket öne çıkıyor. Bu şirketler 100 milyon doların üzerinde ihracat geliri sağlarken, yurt dışı satış büyümeleri yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. Firmaların sadece satış gelirlerini dolar bazında artırmaları ve yüksek yurt dışı satış geliri sağlamaları da yeterli değil, aynı zamanda değerleme oranlarının da düşük olması önemli. Söz konusu kriterlere göre sıraladığımızda 14 şirket öne çıkmakta. Bu şirketin listesi şöyle:

1) Türk Hava Yolları, 2) Arçelik, 3) Vestel, 4) Coca Cola İçecek, 5) Vestel Beyaz Eşya, 6) Şişe Cam, 7) Ereğli Demir Çelik, 8) Sarkuysan, 9) İskenderun Demir Çelik, 10) Borusan Mannesmann, 11) İzmir Demir Çelik,
12) Brisa, 13) Çimsa, 14) Aselsan.

Şirketlerde öne çıkanlar

THY’nin yolcu sayısı arttı

Türk Hava Yolları’nın Ekim 2019’da 6,6 milyon olan toplam yolcu sayısı bu yılın ekim ayında 5,1 milyon olarak gerçekleşti. Şirketten KAP’a yapılan açıklamaya göre, yolcu doluluk oranı Ekim 2021 döneminde yüzde 69,9 oldu. Ocak-Ekim 2019 döneminde 63,1 milyon olan toplam yolcu sayısı bu yılının aynı döneminde 36,2 milyon oldu.

Getir ŞOK’a hissedar oluyor

Şok Marketler internet ortamında pazar payını artırmayı hedefliyor. Bu amaçla şirketin büyük ortağı Yıldız Holding ile Getir arasında stratejik ortaklık görüşmelerinde bulunulacağı belirtildi.

SPK, 3 şirketin daha halka arz başvurularını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu üç şirketin daha halka arz başvurusunu onayladı. SPK Haftalık Bülteni’nde yer alan kararlara göre, Mia Teknoloji, Konya Kağıt ve Mobitel İletişim’in halka arzlarına izin verildi.

Haberin Devamı

İhracat gelirli şirketler radarda

Dikkat çeken rakamlar

Dolar 10 TL

Dolar kuru, 10 lirayı da aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Doların yükseliş ivmesini artırmasında ABD’de beklentileri aşan ve 31 yılın en hızlı yükselişini kaydeden enflasyon etkili oldu. Öte yandan Türkiye özelinde kasım ve aralık ayı için sıkılaşan dış ödeme takvimi ve yaklaşan Merkez Bankası toplantısında faiz indirimine devam edileceği beklentisi fiyatlamaların yukarı doğru güçlenmesine neden oldu. Merkez Bankasının faiz takvimine ilişkin bir netlik oluşması durumunda kurdaki volatilite azalacaktır. Ancak faiz indirim süreci gündemde kaldıkça kurdaki hareketlilik devam edecek. Üstelik dolar endeksi yükseliyor. Dolar endeksi kritik direnç bölgesi 94,8’in üzerine çıkarak 95,10’a yükseldi. Yurt dışında da değerlenen dolar kuru, yurt içerisinde fiyatların daha sert hareket etmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

İki aylık faiz indirim beklentisi 200 baz puan

Ekonomistlerin genel beklentisi faiz indiriminin devam edeceği yönünde. Bunlar arasında Deutsche Bank da var. Merkez Bankasının 18 Kasım toplantısında 100 baz puanlık bir indirim beklediklerini dile getiren Deutsche Bank ekonomistleri, 16 Aralık’ta 100 baz puanlık bir indirim daha yapılmasını öngörüyor. Kurum yıl sonu faiz beklentisini de yüzde 15’ten yüzde 14’e düşürdüğünü belirtti. Faiz indiriminin kasımda da devam etmesi ana beklenti.

Borsada TL bazlı rekor: 1.638 puan

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, haftayı yüzde 3,47 artışla tamamlayarak kapanış rekorunu 1.638,50’ye taşıdı. Haftanın son günü işlem hacmi 21,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sanayi Endeksi haftalık bazda yüzde 3,63 değer kazanırken, Hizmet Endeksi yüzde 3,37, Mali Endeks ise yüzde 1,66 yükseldi. Ana endekslerde en fazla değer kazanan Sürdürülebilirlik Endeksi oldu. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi haftayı yüzde 4,15 yükselişle tamamladı. Borsadaki çıkış sürebilir.

Teknoloji hisselerinden çıkış 1.6 milyar dolar

Bank of America, yatırımcıların teknoloji hisselerinden sermaye çıkışlarının haziran ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi. Yüksek enflasyon ve faiz görünümü karşısında yatırımcıların teknoloji hisselerinden çıktıklarını belirten BOFA, EPFR verilerine göre 15 Kasım haftasında teknoloji hisselerinden 1,6 milyar dolar sermaye çıkışı gerçekleştiğini vurguladı. 15 Kasım haftasında ABD Hazine kağıtlarına sermaye girişi ise 2 milyar dolar ile son 3 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yatırımcılar, 15 Kasım haftasında nakit fonlara 22,8 milyar dolar, hisse senetlerine 17,5 milyar dolar ve tahvillere 15,5 milyar dolar yatırdılar.

Kahve fiyatlarında bir yıllık artış %90

Kahve fiyatları yedi yılın zirvesinde. Kahve fiyatları küresel tedarik sıkıntılarının etkisiyle son yedi senenin en yüksek seviyesine ulaştı. Brezilya’dan Vietnam’a kadar küresel tedarik sıkıntıları, olumsuz hava koşulları, navlun sıkıntıları ve gübre maliyetlerindeki artış New York’ta kahve fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Mart vadeli Arabica kontratları New York’ta yüzde 1,6 artışla pound (453,6 gram) başına 2,1675 dolara çıktı. Fiyatlar son bir yılda yüzde 90’dan fazla arttı.

İhracat gelirli şirketler radarda

Dikkat çeken gelişmeler

Enflasyon beklentisinde en sert bozulma

Enflasyon beklentisinde 2018’den bu yana en sert bozulma gerçekleşti. Merkez Bankası kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 17,63’ten yüzde 19,31’e yükseldi. Dolar beklentisi de 9,98 oldu.

Sanayi üretimi beklentinin altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin sanayi üretim verilerini yayımladı. Buna göre sanayi üretimi aylık yüzde 1,5 daraldı. Yıllık bazdaysa yüzde 8,9 arttı. sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1 arttı.