Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Piyasalarda para, hareketli gördüğü yere kayıyor. Merkez Bankası’nın swap hamlesi ile kurda dengelenme sağlanırken sıcak para yeni arayışlarda. Hedef ise bu defa TL varlıklardaki iskontolu fiyatlardan yararlanma yönünde.

Piyasalar ağustos kur şokundan bu yana en hareketli haftayı geride bıraktı. 179 milyar dolara ulaşan yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarının yanı sıra, 412’lere ulaşan Türkiye CDS’leri, 93.744’lere gerileyen borsa ve 5,56’larda dolanan dolar kuru tansiyonun halen düşük olmadığı sinyallerini veriyor.

Haberin Devamı

Tüm bu hareketlenmenin kaynağı ise paranın kısa vadede yüksek kazanç arayışı.

Yükselen fiyat hareketleri her zaman yatırımcılar için cazip olmuştur. Hareketin başladığı yer tüm yatırımcıların yoğunlaştığı alandır.

Geçtiğimiz cuma günü JP Morgan’ın notlarında merkezin rezervlerinin azaldığına yer vermesi ve kurda 5,80’lerin üstünü işaret etmesi, açıklanan rezerv rakamları, yerlilerin döviz alımı ve Golan Tepeleri’yle ABD ve Türkiye arasındaki gerilim yaşanma ihtimali piyasalarda bir anda tansiyonu artırdı.

İlk defa oldu

Hafta boyunca swap savaşlarına ilişkin gelişmeleri yakından izledik. Böylesi bir hareketlenmeye ilişkin müdahale tarzı Türkiye’de ilk defa gerçekleşiyor. Bunun nedeni ağustos kur şokunda Merkez Bankası’nın edindiği tecrübe olsa gerek.

Rezerv arttı

Çarşamba akşamı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın konuşmalarına bakıldığında gelişmelerin olumlu sonuçlandığını, son yaşanan swap hareketinin ciddi bir yabancı çıkışını tetikleyecek hamleye neden olmayacağını gösteriyor. Bu hızlı fiyat hareketliliği bir kesimin kazanmasını yol açarken bir diğer kesimin de kaybetmesine neden oldu. Merkez Bankası’nın bu süreçte rezervleri arttı. Türkiye’nin dijital para hareketleri içerisinde çok etkin ve hızlı karar aldığı dikkat çekti.

Para hareketin olduğu yere yöneliyor

Piyasalar nisan ayında nasıl hareket edecek?

Mart ayında dolar, altın ve faiz üçlemesi yatırımcısına kazandırdı. Nisan ayına baktığımızda Borsanın ön plana çıktığını görebiliriz.

Mart ayını yüzde 10 değer kaybıyla kapatan Borsa İstanbul, nisan ayında ise öne çıkabilir. Dolar 5,62’nin altında hareket ederse 5,47-5,25,5,13 yeni hedef fiyatlar olacaktır. 5,62’nin üzerine çıkması durumundaysa 5,93 ve 6,18 ve 6,42’yi test etmesi beklenmeli.

Haberin Devamı

25 Nisan toplantısında TCMB faizi artırmayabilir. Söz konusu durum borsayı hareketlendirme olasılığını güçlendirirken endekste ağırlığı yüksek olan BIST 30 hisselerinde bir hareketin yaşanması mümkün olabilecektir. Altın ise yatırımcının ilgi odağında olmaya devam edecek. Altın biriktirmeye devam edilebilir.

Robotların dönemi

Borsada robotların ve algoritma işlemlerinin gerçekleştiği bir dönemden geçiyoruz. Bireysel yatırımcının dışında gerçekleşen bu hareketlerde güçlü endeks hisselerinde çalışan stop loss seviyeleri bir anda fiyatların alaşağı olmasına neden olabilmekte.

Borsa İstanbul’da çok güçlü olan hisse senetlerinde görmüş olduğumuz hareketler bize likiditesi yüksek hisselerdeki pozisyonların hızlı değişebileceğini gösteriyor. Peki, yatırımcı ne yapmalı? Yatırımcılar bu noktada sağduyulu hareket etmeli ve kısa vadeli bu hareketlerin peşine takılmak yerine değere odaklanmalı. Neticede asıl önemli olan şirketlerin elde ettiği gelir ve kârlılıktır. Bir firmada düzenli ve istikrarlı şekilde kârın artması beraberinde hisseye ilgiyi artırırken suni fiyat hareketleri yerini istikrarlı alımlara bırakacaktır.

Haberin Devamı

Para hareketin olduğu yere yöneliyor

Son 20 yılda BIST 30’da sürekli kâr açıklayanlar

Düzenli olarak kâr açıklayan şirketlerin uzun vadede potansiyelinin artması beraberinde yatırımcılar da ilgisinin yükselmesine neden olmakta. Türkiye’nin ihracat odaklı çalışan BIST 30 hisseleri içerisinde yer alan güçlü şirketleri yatırımcıların izlemesinde bulunuyor. Son 20 yıl içerisinde sürekli kar açıklayan BIST 30 Şirketlerine bakıldığında sadece 5 şirketin hiç aksatmadan kâr açıkladığı görülüyor. Bu şirketler Arçelik, Koç Holding, Sabancı Holding, Soda Sanayii ve Tüpraş. Bu şirketlerin üç tanesi Koç Grubuna ait. Borsada işlem gören tüm şirketler içerisinden ise sadece 32 şirketin düzenli olarak kar açıkladığı görülüyor. Bu şirketler: Adana Çimento (A), Adel Kalemcilik, Akçansa, Alarko Carrıer, Alkim Kimya, Anadolu Cam, Anadolu Hayat Emek., Arçelik, Aygaz, Bolu Çimento, Borusan Yat. Paz., Brisa, Bursa Çimento, Çelebi, Doğuş GMYO, Eczacıbaşı Yatırım, Enka İnşaat, Gentaş, GSD Holding, İş GMYO, Kartonsan, Koç Holding, Konya Çimento, Kordsa Teknik Tekstil, Mardin Çimento, Nuh Çimento, Sabancı Holding, Sarkuysan, Soda Sanayii, Trakya Cam, Tüpraş, Ülker Bisküvi.

Para hareketin olduğu yere yöneliyor

Bankaların sendikasyonları yenileniyor

Gelişmeler bankaların sendikasyon kredilerini yenilediklerini gösteriyor. Ziraat Bankası, 22 ülkeden 40 bankanın katılımıyla 1 milyar 425 milyon dolar sendikasyon kredisi sağladı.

Akbank ise Türkiye’ye yabancı kaynak sağlamak için çıktığı uluslararası piyasalarda büyük ilgi gördü. Akbank’ın 600 milyon dolar hedefiyle çıktığı sendikasyon kredisine yabancı bankalardan 950 milyon dolar tutarında öneri geldi.

Öte yandan JCR Eurasia Rating, Vakıflar Bankası’nın konsolide yapısını uzun vadeli ulusal notunu ‘AAA (Trk)’, görünümünü ise ‘Stabil’ olarak teyit etti. Banka hisseleri yatırımcıların ilgi odağında olmaya devam edecek. Olası bir hareketlenmede ilk yukarı tepki verecek hisseler banka hisseleri olacaktır.

Büyük talep var

Öte yandan Şişecam uluslararası yatırımcılardan gelen büyük talep sonucunda Eurobond ihracını 700 milyon dolara çıkardı. Şişecam Topluluğu 14 Mart 2019 tarihinde işlemleri tamamlanan 550 milyon dolarlık yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracını takip eden günlerde ihraçtan yeterince pay alamayan uluslararası yatırımcılardan ikincil piyasada gelen yüksek talep nedeniyle getirisinin ihraç seviyesinin oldukça altında işlem görmesi üzerine, 150 milyon dolar tutarında ek ihraç gerçekleştirdi.

Para hareketin olduğu yere yöneliyor