Diyarbakır Gazi Köşkü'nde restorasyon çalışmaları başladı

Gazi Köşkü'nde restorasyon çalışmaları başladı

18.05.2022 - 11:28 | Son Güncellenme:

Gazi Köşkü'nde restorasyon çalışmaları başladı

Gazi Köşkünde restorasyon çalışmaları başladı

DİYARBAKIR,(DHA)- DİYARBAKIR'ın Yenişehir ilçe Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle 1'inci Dünya Savaşı'nda 16. Kolordu Komutanı olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargah olarak kullanılan tarihi Gazi Köşkü’nde, restorasyon çalışmalarına başlandı.
Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkanı Murat Beşikci, Köşkler Mahallesi'nde Atatürk Köşkü olarak da bilinen tarihi Gazi Köşkü’nde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte restorasyon çalışmalarını yürüteceklerini söyledi. Çevre düzenleme çalışmaları ile köşkün iç ve dış restorasyon çalışmalarına başlandığını belirten Beşikci, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ikamet ettiği tarihi köşkümüzde öncelikle Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz 20 kişilik bir ekibiyle çevre düzenlemesi çalışmalarına başladı. Bu kapsamda açık otoparkımız ve yürüyüş yollarımızı yeniden düzenledik. İç ve dış mekanlarımızı boyadık, dinlenme alanlarındaki oturma gruplarında ve lavabolarında tadilat çalışmalarını gerçekleştirdik. Mevsime uygun bitki türlerinin ekimi, bakımı ve çim biçme çalışmalarını yaptık. Ayrıca 28 bin metrekarelik alanda organik ürünlerin satılacağı büfeler de inşa edeceğiz" dedi.
'MİMARİSİNE UYGUN RESTORE EDİLECEK'
Köşkün tarihi yapısının tahribata uğramadan ayakta kalabilmesi adına çalışmaların sürdürüleceğini anlatan Beşikci, ‘’Mimari öğelerinin özgün biçimlerine uygun olarak aynı malzemeler ile değiştirilmesi, iç ve dış duvarlarının temizlenerek aynı renklere boyanması, ahşap kaplamaların onarılması ve verniklenmesi, pencere, balkon ve yapıdaki bütün demir ferforjelerin paslanmaya karşı boya yapılması, su yalıtımının sağlanması, hasarlı apliklerin yapıya uygun apliklerle değiştirilmesi gibi restorasyon çalışmalarını yapmaya başladık. Köşkümüzün mimarisine uygun olarak yapacağımız yenilenme çalışmalarımızın ardından Gazi Köşkümüzü vatandaşlarımızın ziyaretine açacağız"’ diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI