Lüleburgaz Lüleburgaz’daki tesiste yılda 7 milyon ton su arıtılıyor

Lüleburgaz’daki tesiste yılda 7 milyon ton su arıtılıyor

16.07.2021 - 14:34 | Son Güncellenme:

Lüleburgaz’daki tesiste yılda 7 milyon ton su arıtılıyor

Lüleburgaz’daki tesiste yılda 7 milyon ton su arıtılıyor

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),(DHA)-MARMARA Denizi’nde bu yıl yaşanan müsilaj sorunu ve Ergene Nehri’ndeki uzun yıllar süren kirlilik gündemdeki yerini korurken Kırklareli’nin Lüleburgaz Belediyesi’nin 2013 yılında hizmete giren Trakya’nın ilk biyolojik arıtma tesisinde günde 20 bin ton, yılda ise yaklaşık 7 milyon ton su arıtılıyor. 24 saat çalışan tesiste çok sayıda işlemden geçen atık su, tamamen temiz bir şekilde Ergene Nehri’ne deşarj ediliyor.

Lüleburgaz Belediyesi’nin 2013 yılında maliyetinin yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yüzde 9’u Lüleburgaz Belediyesi tarafından karşılanan Trakya’nın ilk biyolojik arıtma tesisi özelliğini taşıyan Lüleburgaz Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi, günde 20 bin metreküp suyu arıtarak Ergene’ye temiz bir şekilde deşarj yapıyor.

YÜZDE 95 ORANINDA ARITMA

Tesisin 7 gün 24 saat boyunca sürekli çalıştığını söyleyen tesis müdürü çevre mühendisi Hüseyin Akdeniz, atık su arıtma tesisi hakkında detaylı bilgiler verdi. Tesisin 2013 yılında kurulduğunda Trakya’da hiçbir yerde biyolojik arıtma tesisi olmadığının altını çizen Akdeniz, “Arıtma tesisi kurulmadan önce Lüleburgaz Belediyesi tarafından toplanan atık su, kanalizasyon şebekesiyle Ergene Nehri’ne deşarj ediliyordu. Bu toplum ve çevre sağlığı açısından olumsuz etkiler yaratıyordu. 2013 yılı sonunda evsel nitelikli biyolojik atık su arıtma tesisimiz devreye girdikten sonra bu olumsuzluklar giderilmiş oldu. Proje maliyeti olarak AB’den yüzde 85, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yüzde 6, yüzde 9’luk kısım ise Lüleburgaz Belediyesi tarafından karşılanmıştı. Atık su Arıtma Tesisimiz 75 bin metrekare üzerine kurulmuş, evsel nitelikli biyolojik atık su arıtma tesisidir. Günlük yaklaşık 19-20 bin metreküp suyu 3 aşamadan geçirdikten sonra yüzde 95 oranında arıtarak Ergene Nehri’ne deşarj ediyoruz” dedi.

VERİLER HER DAKİKA BAKANLIĞA GÖNDERİLİYOR

Kirliliğiyle Trakya’nın kanayan yarası haline gelen Ergene Nehri’ne Lüleburgaz Belediyesi’nin temiz su deşarj ettiğini vurgulayan Akdeniz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın online izleme kabini vasıtasıyla 24 saat boyunca tesisteki verileri takip ettiğinin altını çizdi. Akdeniz, “Arıttığımız suyla ilgili veriler dakika başında bakanlığa gönderiliyor. Eğer bir problem olduğu zaman gereken işlemler yapılıyor” diye konuştu.

GÜNDE 6 BİN 6500 KİLOWATT ELEKTRİK ENERJİSİ

Akdeniz, tesisin 24 saat hiç durmadan çalıştığını ve 122 binlik Lüleburgaz nüfusunun atık suyunu temizlediğini belirterek, “Biz burada günlük 6 bin 500 kilowatt enerji harcıyoruz. Burada en fazla elektrik harcadığımız yer bakterilere oksijen verdiğimiz bölüm” ifadelerini kullandı.