Doğum “Özgü Namal'ın yaptığı yanlış değil”

“Özgü Namal'ın yaptığı yanlış değil”

16.04.2015 - 11:17 | Son Güncellenme:

Doğal Doğum Derneği Başkanı Ebru Ünal, son zamanlarda Özgü Namal'ın gündeme taşıdığı evde doğum olayının gayet normal bir durum olduğunu anlattı.

“Özgü Namalın yaptığı yanlış değil”

Doğumun korkulmaması gereken normal bir süreç olduğunu ifade eden Doğal Doğum Derneği Başkanı Operatör Doktor Ebru Ünal, son günlerde gündemde olan Oyuncu Özgü Namal'ın evde doğum yapmasının yanlış olmadığını söyledi. Namal'ın gerekli eğitimleri alıp, hazırlıkları yaparak evinde doğum yapmasının örnek olduğunu kaydeden Ünal, “Özgü Namal, eğitimini aldı, kafasında planladı, odaklandı ve bebeğini istediği yerde doğurdu” dedi.

Haberin Devamı


İnsanlığın var oluşundan beri kadının doğum yaptığını belirten Dr. Ünal, İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 65 bin düşük risk grubundaki gebe kadınlar üzerinde yaptığı araştırmadan bahsetti. Ünal, 2011 yılında yayınlanan ‘The Birthplace in England Research Programme’ adlı araştırmaya göre evde ebe ile doğum yapan kadınlara oranla hastanede doğum yapan kadınlara daha az girişim ve müdahalede bulunulduğunu kaydetti. Ünal, araştırmaya göre komplikasyon sorunlarının her iki doğum koşulunda da fark etmediğini söyleyerek “Komplikasyon sorunlarında oran binde 4.3'tür. Araştırmada, özellikle daha önce doğum yapan kadınların evde doğum yaptıklarında rahat ettikleri ortaya çıktı. Bunun sebebi ise kadınların doğum sürecini bilmesi ve ağrılarla baş etme konusunda kendilerini önceden iyi motive etmesidir. Bu çalışmadan çıkan önemli bir diğer sonuç ise hastane dışında doğum yapan kadınların normal doğum oranının, hastanede doğum yapanlara göre daha yüksek olmasıdır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


Normal doğumun Türkiye'de yeni yeni gündeme geldiğini belirten Ünal, “Daha önce İncirlik Amerikan Hava Üssü Hastanesi'nde görev yaptım. Buradaki kadınların doğuma ne kadar doğal ve olabilir gözü ile baktıklarını, doğumdan korkmadıklarını gördüm. Acil sezaryen oranları benim doğumlarına yardım ettiğim dönemde yüzde 8'di” diye konuştu.


Dr. Ebru Ünal, farklı kültürlerden kadınlarının davranışlarından çıkardığı sonucu şöyle özetledi: “Bir toplum doğum konusunda ne kadar eğitilirse o kadar çok normal doğum yapıp, sağlıklı nesiller oluşturuyor.”

Yazarlar