Detoks Nedir, Ne Değildir?

Bu konuda kafalar karışık, bu yüzden kısaca detoks konusuna değinmek istedim.
Detoks demek, kelime anlamı olarak birtakım zararlı maddelerden arınmak demek. Temelde vücudumuz doğal olarak önemli iki organ olan karaciğer, böbrek ve hücrelerde bulunan detoksifikasyon enzimleri sayesinde “arınma” işlemlerini yapabilir.
Ancak bazen üst üste biriken;
* Uzun süre fazla yağlı-şekerli, zararlı yiyeceklerle kötü beslenme,
* Fazla miktarda sigara, alkol ve ilaç kullanımı,
* İş ve ev hayatında oluşan yüksek stres,
* Sürekli hava kirliliğine maruz kalmak
* İklim değişiklikleri,
* Geçirilen grip, soğuk algınlığı, nezle vb. bağışıklık sistemini zorlayan hastalıklar,
* Kronik kabızlık,
* Kullanılan ilaç ve vitaminlerin vücutta yarattığı toksik yani oluşumlar ve
* Hareketsiz bir yaşam
gibi faktörler, detoksifikasyon yapan enzimlerin vücutta çalışma kapasitelerini azaltarak, toksinlerin yeteri kadar atımını sağlayamayabilir.
Bu şartların bazılarına uzun süre maruz kaldığımızda, vücudumuzu desteklemek için bu olumsuz şartları vücudumuzdan zaman zaman arındırmak iyi bir tercihtir. Bunu da, zararlı-toksin içeriği yiyecek-içeceklerden ve stresten uzaklaşıp, antioksidan içeriği yüksek yiyecek-içeceklere yönelerek yapabiliriz.
Detoks deyince aklınıza sadece günlerce meyve-sebze sularının tüketildiği tekdüze programlar gelmesin. Ki zaten hiçbir zaman yalnızca sıvı beslenmeyi içeren bir detoksu önermedim de, yaptırmadım da…
Bir detoks programı planlarsam, içinde mutlaka proteinler ve tam tahıllar da yer aldı. Böylelikle vücudu, sindirim sistemini dinlendiriyoruz derken, kişinin güçsüz ve enerjisiz düşmemesini sağladık.
Rafine şeker ve beyaz undan bir süre uzaklaşmak da bir detokstur, asitli içeceklerden, alkolden, sigaradan uzaklaşıp, sağlıklı ve antioksidan beslenmek de detokstur.
Mesela ben, zaman zaman birkaç hafta üst üste çok şekerli yiyeceklerle beslendiğimi fark ettiğimde, bir süreliğine kendimi rafine şekerden uzaklaştırarak, şeker damağımın azalmasını ve vücudumun kendini aldığım bu fazla şekerden arındırmasını sağlarım. Buna da “Şeker Detoksu” derim.
Yani detoks yapmak için sadece sıvı beslenmeniz gerekmez! Vücudunuzu bir şeylerden bir süreliğine arındırdığınız sağlıklı beslenme programları detoks programlarıdır.
Hali hazırda zaten alkol, sigara, ilaç kullanmıyor, sürekli strese maruz kalmıyor ve sağlıklı besleniyorsanız; detoks gibi bir sürece ihtiyacınız yok, gerekli işlemleri sizim için karaciğer ve böbrekleriniz yorulmadan yapacaktır.
Toksinlerden uzak günler! :)

Haberin Devamı

- Dyt. Melda DEMİRÖZ ELMAS

Haberin Devamı

Web: http://www.diyetisyenmelda.com/

Facebook: https://www.facebook.com/dyt.melda

Instagram: @diyetisyenmelda