Siyaset Son dakika: Başbakan'dan sürpriz MHP çıkışı!

Son dakika: Başbakan'dan sürpriz MHP çıkışı!

19.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yönetimde iki başlılığın ülkeyi kımıldayamaz hale getireceğini belirten Başbakan Yıldırım, “Biz şimdi iki başlılığı ortadan kaldırıyoruz. Başkanlık benim projem. Üzerinde çok uzun süre sessiz ve derinden çalıştım” dedi

Son dakika: Başbakandan sürpriz MHP çıkışı

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sisteminin, kendi projesi olduğunu açıklayarak, “Üzerinde sessiz ve derinden çalıştım” dedi. Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Yıldırım, anayasa sürecine CHP’nin katkı vermesini çok istediğini belirterek, “Keşke bütünüyle karşı çıkmak yerine, madde madde değerlendirselerdi” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Yıldırım, tek adamlık eleştirileriyle ilgili olarak da, “Kaygılar yersiz. Kimsenin rejimle derdi yok. Bu yeni sistemde biz en çok iki dönem alırız. Sonra CHP kazanabilir. Ona göre çalışsınlar ona göre aday bulsunlar” diye konuştu.

Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin, “Bizim Cumhurbaşkanımızla aramız iyi. Ama yarın egosu güçlü iki isim olsa, bu iki başlılık sorun yaratır. Koca ülke yönetilemez hale, kımıldayamaz hale gelir. Biz şimdi iki başlılığı ortadan kaldırıyoruz. Başkanlık benim projem. Üzerinde çok uzun süre sessiz ve derinden çalıştım. Sonra MHP ile diyaloğu kurduk. Bunu başarmak istiyorum” dedi.

‘Ülkeyi kurtaracak’

Sistemin adının, “başkanlık” mı, “cumhurbaşkanlığı sistemi” mi olduğuna dair tartışmaların hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Bu sistem başkanlıktır. Biz öteden beri başkanlığı savunuyoruz. Ama biz MHP ile anlaştık. Beraberce buna ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ diyoruz; ki bu da doğrudur. Adına takılmayın. Bu ülkeyi kurtaracak sistem. Devlet Bey, devleti düşünüyor. Ülkenin beka sorununu görüyor. Fiili durumun uzun sürmesini devlet için riskli buluyor. Devletin, cumhurbaşkanının sürekli tartışma konusu yapılmasını istemiyor. Referandumdan sonra bu tartışmaların biteceğini biliyor. Çok sorumlu bir devlet adamı” diye konuştu. Teklifi hazırlarken MHP’nin itirazlarının da gözetildiğini kaydeden Yıldırım, “Teklif karşılıklı 3-4 kez gitti geldi. Yargı ve cumhurbaşkanlığının yetkileri hususunda MHP’nin hassasiyetleri oldu. Onları gözettik. Sonuçta müzakere ile yol aldık” dedi.

Haberin Devamı

‘MHP’liler de bakan atanır’

Yıldırım, “MHP ile pazarlık yapıldı mı” sorusuna, “Bahçeli kesin bir dille reddetti. Sayın Bahçeli, asla bu tarz bir siyasetçi değil. Kesimlikle kişisel beklentisi yok” yanıtını verdi. Sürecin MHP’ye de yarayacağını vurgulayan Yıldırım’ın, “Oylar sağ cenahta konsolide olacak. Başkanlık geçtikten sonra bakanlar dışarıdan atanırken, MHP’ye yakın, MHP’li bakanlar da atanabilir. Sonuçta siyaset toplumun dengelerine göre yapılır” değerlendirmesi de dikkati çekti.

Yazarlar