Boyun Düzleşmesi Baş Ağrısı Yapar mı? Çaresi Var mı?

Boyun düzleşmesi birçok kişinin derdidir. Kişinin kendisinin fark ettiği bir durum değildir. Boyun ağrısı, baş ağrısı gibi nedenlerle doktora başvurulur. Radyolojik inceleme sonrası tanı konulur. Sonrasında bir çok hastalık bu duruma bağlanır. Baş ağrısını, baş dönmesini boyun düzleşmesine bağlayanlar vardır.

Boyun düzleşmesi hastalıkların nedeni değildir. Kişinin hissettiği diğer şikayetler gibi bir sonuçtur. Boyun düzleşmesi kaslardaki spazm sonucunda gelişir. Spazmın nedeninde en belirleyici olan diş sıkma, dişlerdeki kapanma dengesi bozukluğudur. Yirmi yaş dişleri, çürük ya da kanal tedavisi iyi yapılmamış azı dişleri, geçirilmiş boğaz enfeksiyonlarının oluşturduğu olumsuz uyarımların da katkısı vardır.

Haberin Devamı

Boyun düzleşmesi en fazla gerilim tipi baş ağrısı olanlarda görülür. Hatta kaçınılmaz hepsinde vardır. Bu hastalardaki baştaki ağrı ve ağırlığın altında baş-boyun kaslarındaki spazm yatar.

Baş dönmesi hastalarında da belirgin vardır. Çünkü bu hastalarda da diş sıkma ve/veya dişlerde dengesizlik vardır. Migrenli hastalarda da çoğunlukla olabilir.

Boyun kaslarında spazma bağlı düzleşme ve devamında gelişen boyun fıtıkları da klinik olarak karşımıza çıkan tablolardandır. Boyun fıtığı olduktan sonra refleks kas spazmı tabloya eklenir.

Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilebilir mi?

Boyun düzleşmesi yaşayanlarda stres ve strese yatkınlık dikkat çekici özelliktir. Stres diş sıkmayı artırır. Beraberinde kas spazmı artar. Kasılan kas kısalır. Böylece boynu düzleştirir. Klasik tedavide kullanılan kas gevşetici ve antidepresanlar kısmi etkilidir. İlaçlarla ne yaşamımızdaki stres değişir ne de kişilik yapımız değişir. Altta yatan nedenleri düzeltirsek yaşamdaki strese rağmen boyun düzleşmesinin ilerlemsinin önüne geçilebilir.

Boyun düzleşmesinin tedavisinde Gökmen Yaklaşımı uygulandığında öncelikle boyun-ense bölgesi kas spazmını arttıran bozucu alanlar tespit edilmelidir. Çocukluğumuzda geçirdiğimiz boğaz enfeksiyonu ve dişlerdeki çürük benzeri sorunların olumsuz sinyalleri ense kaslarında spazma neden olur. Bu bölge bozucu alanları nöral terapi ve diş hekimliği profesyonelleri ile çalışarak düzeltilir.

Haberin Devamı

Boyun düzleşmesi olan hastaların büyük bir bölümünde temporomandibular eklem (çene eklemi) sorunu vardır. Ülkemizde bu alanda uzman hekim sayısı azdır. Doğru bir bruksizm (diş sıkma) ve eklem tedavisi protez ve gnatoloji uzmanınca nöral terapiye ek olarak yapılırsa çok iyi sonuçlar alınabilir.

Gerilim tipi baş ağrısı için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/bas-agrisi/ sayfasını okuyunuz.

Vertigo için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/vertigo/ sayfasını okuyunuz.

Gökmen Yaklaşımı'nı anlamak için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.