Dünya Arap medyası Erdoğan'ın uçağı inmeden yazdı: Yeni bir bölgesel ittifak!

Arap medyası Erdoğan'ın uçağı inmeden yazdı: Yeni bir bölgesel ittifak!

14.02.2024 - 14:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahire ziyaretinin büyük bir değişimi temsil ettiğini ve normalleşmenin zirve noktası olduğunu belirten yayın organları, yeni bir bölgesel ittifakın ayak seslerine işaret etti.

Arap medyası Erdoğanın uçağı inmeden yazdı: Yeni bir bölgesel ittifak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'ın başkenti Kahire'ye yaptığı ziyaret, henüz başlamadan Arap dünyasında ses getirdi. Erdoğan, Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah Sisi ile bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Sky News Arabiya, 'Erdoğan ve Sisi... Türkiye ile Mısır masasında ana konular var' başlığını attı, Orta Doğu'daki değişimlerin getirdiği büyük zorluklar ışığında Türkiye ve Mısır liderlerinin aralarındaki işbirliğini yeniden canlandırmayı hedeflediğini yazdı.

Daha önce bakanlar ve diplomatların bir araya gelmesiyle Ankara ve Kahire arasındaki var olan uçurumun azaltıldığını vurgulayan Sky News Arabiya, liderlerin buluşmasında ise Gazze'deki savaşın öne çıktığını dile getirdi.

Yayın organı, Türkiye'nin Bingazi konsolosluğunu yeniden açmasıyla Ankara ile Kahire'nin Libya'da da yakınlaştığını aktardı. Sky News Arabiya, sayfasına taşıdığı bir diğer haberini 'Diplomatik atılımlar öncesi Mısır ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların en belirgin noktaları' başlığıyla sundu, Erdoğan'ın Kahire ziyaretinin büyük bir değişimi temsil ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

El Hurra televizyonu 'Gazze'den turizme... Erdoğan, tarihi görüşmeler için Mısır'da' dedi, ziyareti 'eşi benzeri görülmemiş' ifadesiyle tanımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Sisi arasındaki ilişkilerin iyileştiği yorumunu yapan televizyon, Sudan ve Gazze Şeridi'de dahil olmak üzere birçok bölgesel çatışmada Türkiye ve Mısır'ın çıkarlarının birbirine yaklaştığını kaydetti.

Arap medyası Erdoğanın uçağı inmeden yazdı: Yeni bir bölgesel ittifak

BBC'nin Arapça sayfası 'Türkiye-Mısır ilişkileri: Erdoğan'ın Kahire ziyareti yıllardır var olan uzaklığa son veriyor' başlığını tercih etti, Cumhurbaşkanı'nın son olarak Eylül 2012'de Mısır'ın başkentine gittiğini ve o dönem başbakan olduğunu hatırlattı.

Geride kalan 12 yılda Ankara-Kahire hattında keskin dönüşlerin yaşandığını kaydeden BBC, diplomatik gerginliğe rağmen Akdeniz'in iki kıyısındaki ülkelerin ekonomik ilişkilerinin kesilmediğini, aksine iki kat artarak 10 milyar dolara ulaştığını yazdı.

Arap Baharı'yla birlikte Türkiye ve Mısır arasında başgösteren sorunları sıralayan BBC Arapça, 2021 yılında yeniden başlayan temaslara rağmen gerginliğin 2022 Dünya Kupası sırasında Erdoğan ve Sisi'nin ünlü tokalaşmasına kadar devam ettiği yorumunu yaptı. BBC'ye göre, ardından Ankara-Kahire arasında hızlı bir yakınlaşma görüldü.

Haberin Devamı

Yayın organına görüş veren El Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi araştırmacısı Dr. Beşir Abdulfettah, ziyaretin zamanlamasına dikkat çekiyor:

"Ziyaretin özellikle Orta Doğu'daki kırılganlığın ortaya çıkmasının ardından gelecekte Türkiye-Mısır ilişkilerine yön verecek yeni bir bölgesel ilişkiler sistemi kurabileceğini tahayyül ediyorum."

Büyükelçi Ahmed Hasan Rakha ise, Mısır'ın Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz sınırları sorununda arabulucu olabileceğini söyledi.

Şarkul Avsat, Mısır seyahati öncesinde Ankara'nın Kahire'ye silahlı insansız hava aracı satışına onay verdiğini belirtip Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sözlerini sayfasına taşıdı. Yayın organına göre, Fidan Türkiye ve Mısır arasındaki normalleşme sürecinin büyük oranda tamamlandığını söyledi.

Arap medyası Erdoğanın uçağı inmeden yazdı: Yeni bir bölgesel ittifak

El Arabiya, Türkiye ve Mısır arasında yaklaşık yıllardır süren soğukluğun ardından Kahire ziyaretinin gerçekleştiğine değindi, seyahati normalleşme sürecinin zirve noktası olarak niteledi.

11 yıl sonra ilk kez bir Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Mısır topraklarına ayak bastığını kaydeden El Arabiya, ziyaretin hemen öncesinde Ankara'nın Kahire'ye Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) satışını duyurduğunu hatırlattı. El Arabiya, Bayraktar TB2 SİHA'ların dünyanın en iyi drone'larından biri olarak kabul edildiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Mısır'da yayımlanan Yum 7 gazetesine konuşan Mısır'ın eski Türkiye Büyükelçisi Abdurrahman Salah, ziyareti yeni bir bölgesel ittifak yaratmak için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Her iki ülkenin de birbirine ihtiyaç duyduğunun altını çizen büyükelçi, ziyaretin yakın ilişkiler için bir doğum belgesi olmasını umduğunu dile getirdi.

Russia Today'in Arapça sayfası, 'Erdoğan: Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık ticaret hedefliyoruz' başlığıyla sunduğu haberde Ankara ve Abu Dabi arasındaki ticaretin halihazırda 20 milyar doları aştığını aktardı. Russia Today, haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de şu anda 600'e yakın Birleşik Arap Emirlikleri şirketinin ticari faaliyet gösterdiği bilgisini verdiğini de kaydetti.