Dünya ‘Batsın böyle devrim’

‘Batsın böyle devrim’

31.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’ta siyaseti bıraktığını açıklayan Sadr, çıkan olayların büyümesi üzerine taraftarlarına geri çekilme çağrısı yaptı. “Batsın böyle devrim” diyen Sadr, Irak halkından özür diledi.

‘Batsın böyle devrim’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda es-Sadr’ın siyaseti bıraktığını açıklamasıyla başlayan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Sadr’ın açıklamasıyla ülkede aylardır süren siyasi gerilim patlama noktasına ulaşırken, başkent Bağdat’ta devlet binaları ve yabancı ülkelerin diplomatik misyonlarının bulunduğu Yeşil Bölge’de milis gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi de yaralandı. Bağdat’ın yanı sıra Basra, Necef, Nasıriye ve Hille şehirlerinde de çatışmalar yaşandı.

Haberin Devamı

Bu gelişmeler sonrası Sadr, destekçilerine çağrıda bulundu. Necef kentindeki El-Hanane’de bulunan konutunda açıklama yapan Sadr, destekçilerini bir saat içerisinde Yeşil Bölge’yi terk etmeye çağırarak, kararına uymayanları reddedeceğini ve bundan böyle barışçıl protesto olmayacağını söyledi. Sadr, protestoların devam etmemesi gerektiğini zira barışçıl karakterini yitirdiğini söyledi. Destekçileri ile silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaları şiddetle eleştiren Sadr, “Katil ile maktul ateşe gider” ifadelerini kullandı.

Sokaklar boşaldı

Televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında Irak halkından özür dileyen Sadr, “Bu olaylardan tek zarar gören Irak halkından özür diliyorum. Vatanım, şiddet ve yolsuzluk esareti altında. Barışçıl bir protesto umuyordum, kurşunlu, roketli ve sefil bir devrim değil. Madem devrime şiddet olayları karıştı o zaman bu bir devrim değildir. Bundan böyle devrim demeyeceğim. Sadr Grubu’nun devrimini de eleştiriyorum” dedi. Sadr’ın konuşmasının ardından, destekçileri Yeşil Bölge’den çekilmeye başladı. Sadr’ın çağrısının ardından Irak genelinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı. Başbakan Mustafa Kazımi “Mukteda es-Sadr’ın şiddete son verilmesi çağrısı, vatanseverliğin en yüksek biçimini ve Iraklıları kurtarma arzusunu temsil ediyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Sadr, geçtiğimiz Ekim ayında yapılan seçimde en yüksek sandalye sayısına ulaşmış, ancak çoğunluk hükümeti kuramamıştı. Daha sonra Sadr grubu meclisten çekilmiş ve ülkede büyük bir siyasi gerilim başlamıştı. Sadr yanlıları, eski Başbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz etmiş, yüzlerce Sadr Grubu destekçisi ilk olarak 27 Temmuz’da Yeşil Bölge’ye girerek meclis binasını basmıştı. Ardından Sadr destekçileri yeniden toplanmış ve 30 Temmuz’da meclis binasını basarak işgal etmişti. Mukteda Sadr, 10 Ağustos’ta Yüksek Yargı Konseyi’nden meclisi bir hafta içerisinde feshetmesini istemişti.

ABD hava savunma sistemi devreye girdi

Haberin Devamı

Irak’ın başkenti Bağdat’taki korunaklı Yeşil Bölge’de önceki akşam saatlerinde başlayan silahlı çatışmalar sabaha kadar devam ederken, Yeşil Bölge’ye 4 adet katyuşa roketi düştü. Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam ile güvenlik güçleri arasındaki şiddetli çatışmalarda hafif silahların yanında havan topu ve roket atarlar da kullanıldı. Yeşil Bölge’ye roketlerin düşmesi üzerine ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde korumak için C-RAM hava savunma sistemi devreye girdi.