Dünya Dil yumuşatıldı uzlaşı sağlandı: Türkiye'ye teşekkür

Dil yumuşatıldı uzlaşı sağlandı: Türkiye'ye teşekkür

10.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna konusunda görüş ayrılıkları çıkması beklenen G20 Zirvesi’nin ortak bildirisinde Rusya’ya yönelik dilin geçen yılki kadar sert olmaması dikkati çekti... Taraflara güç kullanma tehdidinden kaçınma çağrısı yapılan bildiride, tahıl ve gıda ürünlerinin dağıtımının önündeki engellerin kaldırılması talep edildi...

Dil yumuşatıldı uzlaşı sağlandı: Türkiyeye teşekkür

Hindistan’ın ev sahipliğinde bu yıl “Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla düzenlenen 18’inci G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı resmi karşılama töreniyle dün başladı.

Haberin Devamı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “Tek Dünya” temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunun açılış konuşmasını yaptı. Modi, 55 üye ülkenin bulunduğu Afrika Birliği’nin, G20’nin daimi üyelerinden biri olduğunu açıkladı. Modi daha sonra Afrika Birliği Başkanı Azali Assoumani’yi G20’nin daimi üyesi olarak koltuğuna davet etti. İki lider kucaklaşırken, Afrika Birliği G20’de Avrupa Birliği (AB) ile aynı statüye sahip oldu.

GÜNDEM ZORLUYDU

Modi’nin ayrıca, ülke adının “India” yerine “Bharat” olarak değiştirilmesi tartışmalarının yaşandığı dönemde G20 oturumundaki masada ülkesinin Sanskritçe ismi “Bharat” yazan kartın önünde konuşması da dikkati çekti.

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderlerini zorlu bir gündem bekliyordu. Nitekim zirve öncesinde ülkeler arasında ciddi fikir ayrılıkları bulunduğu ve ortak bir bildiride uzlaşmanın dahi oldukça zor olduğu ifade ediliyordu. Ülkeler arasındaki güç çatışmalarının küresel sorunların çözümünü engellediği bir dönemde gerçekleşen zirve bu bakımdan ev sahibi Hindistan açısında da büyük önem taşıyordu. Bir ara bulucu rolüne soyunan Hindistan’ın bu isteği, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirveye katılmamasıyla darbe aldı.

Haberin Devamı

ORTAK ZEMİNDE BULUŞULDU

Bu kuşkulu duruma rağmen Hindistan dün beklenmedik biçimde zirve bildirisi üzerinde anlaşma sağlandığını duyurdu.

Özellikle Ukrayna konusunda görüş ayrılıkları çıkması beklenirken, bildiride bu konuda ortak bir zeminde buluşulduğu görülüyor.

TÜRKİYE'NİN ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ

Bildiride Ukrayna’daki savaşın olumsuz yansıması vurgulanırken, Rusya’ya yönelik dilin geçen yılki kadar sert olmadığı dikkat çekiyor. Rusya doğrudan suçlanmazken, uzlaşmanın bu şekilde sağlandığı tahmin ediliyor. Bununla birlikte bildiride Ukrayna’daki savaşa yönelik önemli maddeler bulunuyor. Bildiride Ukrayna’daki savaş nedeniyle tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına sevkiyatı konusunda Türkiye ve BM’nin rolüne dikkat çekilirken, “Türkiye ve BM’nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmaları’na yönelik çabaları takdir ediyoruz” değerlendirmesi paylaşıldı.

Haberin Devamı

ÖNE ÇIKAN MADDELER

- BM Güvenlik Konseyi ile BM Genel Kurulunda alınan kararların yinelenirken, tüm devletler BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine uygun bir şekilde hareket etmelidir.

- Ukrayna’daki savaş konusunda, tüm devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine veya siyasi bağımsızlığına karşı toprak elde etmek amacıyla güç kullanma tehdidinde bulunmaktan veya güç kullanmaktan kaçınmalıdır.

- Ukrayna’daki savaşta nükleer silahların kullanımı veya kullanım tehdidi kabul edilemez.

- Rusya ve Ukrayna’ya, Rusya ve Ukrayna’dan tahıl, gıda maddeleri ve gübre/girdi sevkiyatının derhal ve engelsiz bir şekilde sağlanması çağrısında bulunuyoruz.

- Gıda ve enerji güvenliğiyle ilgili altyapıya yönelik askeri imha veya diğer saldırıların durdurulması çağrısında bulunuyoruz.