Dünya Donbas’a büyük Rus sevkiyatı

Donbas’a büyük Rus sevkiyatı

24.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya, dün gece yaptığı büyük tank ve zırhlı araç sevkiyatıyla Donetsk ve Luhansk’taki askeri varlığını artırdı. Ukrayna’da OHAL ilan edilirken, ABD’den “Rusya’nın Ukrayna işgali başlıyor” açıklaması geldi.

Donbas’a büyük Rus sevkiyatı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılık yanlısı iki bölgeyi tanıması sonrası Moskova-Kiev ilişkilerinde gerilim en üst seviyeye tırmanırken, Donbas bölgesinde büyük bir askeri hareketlilik yaşandı. Rusya’nın sınır bölgesine daha fazla birlik ve ekipman gönderdiği ifade edildi. Söz konusu hareketlilik, ABD’li uzay teknoloji şirketi Maxar’ın, Rusya-Ukrayna ile Belarus-Ukrayna sınırına yeni askeri birlik ve teçhizatların konuşlandırıldığını gösteren uydu görüntülerine de yansıdı. Dün gece Kremlin’den yapılan açıklamada “Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin liderlerinin Kiev’in saldırganlığının püskürtülmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım talep ettiği” belirtildi. Açıklamanın ardından Rus basını, gece yarısı Rostov kentindeki Rus askerlerinin Donbas’a girdiğini duyurdu. Çok sayıda tank demiryolu hattından, Rus askerlerini taşıyan yüzlerce askeri araç da karayolundan Donetsk ve Luhansk’a geçti.

Haberin Devamı

Donbas’a büyük Rus sevkiyatı

Ukrayna’da OHAL

Bu askeri hareketlilik sürerken, Ukrayna da, Donbas dışında kalan bölgelerin tamamında OHAL ilan etti. İlk etapta 30 gün geçerli olacak OHAL çerçevesinde sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanabilecek. Bununla birlikte Ukrayna, yaşı 18 ile 60 arasında değişen yaklaşık 900 bin yedek personeli silah altına almaya başladı. Ordu, maksimum görev süresinin bir yıl olacağını ve yedek kuvvetlerin yeteneklerine göre birliklere yerleştirileceğini açıkladı.

ABD: İşgal başlıyor

Rus birlliklerinin Donbas’a geçtiği sıralarda açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Rusya’nın Ukrayna işgali başlıyor” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby de Ukrayna sınırında bulunan Rus askeri kuvvetlerinin yüzde 80’inin “ileri pozisyonlarda” olduğunu ifade ederek, Rusya’nın tam anlamıyla Ukrayna’ya girmeye hazır olduğunu söyledi. Kirby, işgalin önemli can kaybına ve yıkıma yol açmasını beklediklerini belirtti. 

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya’nın olası bir Kiev saldırısı ihtimalinin, Ukrayna’da tartışılmaya başladığı öne sürülüyor. NBC’nin haberine göre, ABD yönetimi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin başkent Kiev’den Lviv’e geçmesine dair planları görüşüyor.

ABD ile görüşmeler iptal!

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesi sonrası diplomatik çözüm umutları da suya düştü. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştirmesi planlanan zirve iptal edildi. Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelere yönelik ilerleyişi sonrası Putin ile Biden arasında planlanan zirvenin gerçekleşmeyeceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Perşembe günü için planlanan görüşmeyi iptal etmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Moskova’nın ‘diplomatik çözümlere açık olduğunu’ söyledi. Putin sözlerinin devamında Rusya’nın çıkarları ve halkının güvenliği konularının müzakere konusu olamayacağını da savundu. Bununla birlikte diplomasi kapısının artık kapandığı ifade ediliyor.

Üst düzey isimlere yaptırım!

Haberin Devamı

AB’nin dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Paris’te AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında Rusya’ya karşı yaptırım taslağının kabul edildiğini açıkladı. Yaptırım taslağı dün onaylanırken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptırımların bankalara, finansal piyasalara ve Rusya dış ticaretine yönelik olduğunu açıkladılar. AB’nin yaptırım uygulayacağı üst düzey Rus isimler arasında, Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da bulunuyor. Wall Street Journal’a konuşan diplomatlar, AB’nin Şoygu’ya yaptırım uygulayacağını belirtirken, BBC’deki haberde, bu isimler arasından Zakharova’nın da bulunduğu ifade edildi.

ABD Başkanı Joe Biden da Kuzey Akım 2 projesini yapan Nord Stream 2 AG adlı firmaya yaptırım uygulayacağını duyurdu. Biden, “Bugün yönetimime Nord Stream 2 AG ve şirket yetkililerine yaptırım uygulaması talimatı verdim” diye konuştu.

Donbas’a büyük Rus sevkiyatı

Şimdilik durum sakin

Tartışmalı Luhansk bölgesinin Ukrayna kontrolündeki Sievierodonetsk kenti, şimdilik tüm olup bitene kıyasla sakin görünüyor. Kent duvarlarlarında Rus ayrılıkçılarla çatışmaya giden Ukrayna askerlerinin posterlerinin yer aldığı kent, Olağanüstü Hal öncesi gayet sessiz ve normal hayatına devam etmeye çalışıyor izlenimi vermekte…

Haberin Devamı

‘Sahte bayrak’ operasyonu mu?

Tartışmalı Donbas bölgesinden gelen ve Moskova’nın müdahalesinin gerekçesi olarak lanse edilen görüntülerin, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, özellikle NATO’nun iddia ettiği gibi bir “sahte bayrak” operasyonuna giriştiğine ilişkin güçlü kanıtlar taşıdığı, tarihlerinin tartışmalı olduğu belirtiliyor.
Nitekim, ayrılıkçıların, 18 Şubat'taki 'Ukrayna saldırıları' nedeniyle Donetsk ve Luhansk'ta başlattıkları tahliye görüntülerinin 16 Şubat tarihli olduğu, yani bu videoların önceden hazırlandığı kaydediliyor. Bununla birlikte, ayrılıkçıların tahliye edilenlere saldıracağı iddiasıyla etkisiz hale getirdikleri aracın görüntülerinin ise 2019'dan kalma olduğu anlaşıldı. “Ukraynalı sabotajcılara” ait olduğu öne sürülen ve sosyal medyada yayınlanan bir videonun da, Finlandiya'daki bir askeri atış poligonunda çekildiği, üzerine dublaj yapıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Donbas’a büyük Rus sevkiyatı

Donetsk'de meydana geldiği iddia edilen araç patlamasıyla ilgili de bilgiler farklı. Zira bir gazeteci, otomobilin plakasının, daha önce ayrılıkçı polis şefinin kullandığı araca ait olduğu, "ona karşı terör saldırısı düzenlendiğini" söylemek için alındığını yazdı. 

Karşılıklı tahliye çağrısı!

Kremlin ile Kiev arasında gerginlik tırmanırken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya’da yaşayan 3 milyon vatandaşına ülkeyi terk etme çağrısında bulundu. Yayınlanan seyahat uyarısında Rusya’da bulunan vatandaşlarının bir an önce ülkeyi terk etmesi ve Rusya’yı ziyaret etmemesi tavsiye edilirken, Rusya’da kalan vatandaşlarına yardımcı olmak için sınırlı kaynaklara sahip olduğu da belirtildi.

Öte yandan Rusya da, Ukrayna’da bulunan diplomatlarının “hayatlarını ve güvenliğini korumak” amacıyla tahliye edileceğini açıkladı. Bunun ardından Kiev’deki Rusya Büyükelçilik binasındaki Rusya bayrağı indirildi. Gösterilere sahne olan büyükelçilik binasının önünde polis, geniş güvenlik önlemleri aldı.

Trump: Ben olsaydım bunlar yaşanmazdı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ile Luhansk’ı tanıma ve barış gücü gönderme kararını “dahice” diye niteleyen ABD eski başkanı Donald Trump, Ukrayna’da gelinen durumdan Joe Biden’ı sorumlu tuttu ve “Putin’i iyi tanıdığını, kendisi başkan olsaydı böyle bir gelişme yaşanmayacağını” iddia etti. Katıldığı bir radyo programında Rusya-Ukrayna gerginliğiyle ilgili soruları yanıtlayan Trump, “Putin’in, Ukrayna’da ayrılık yanlısı iki cumhuriyeti tanıdığını açıklayan televizyon konuşmasını izlerken, ‘Bu dahice’ dedim” ifadesini kullandı. Trump, yaptığı yazılı açıklamada da, Biden yönetiminin Ukrayna konusunu yönetemediğini, Putin’in attığı adımları, kendi yönetimi döneminde atamayacağını öne sürdü.

Yazarlar