Dünya El Alameyn'den Türkiye'ye mesaj! Yunan medyasında ilk haber

El Alameyn'den Türkiye'ye mesaj! Yunan medyasında ilk haber

04.08.2023 - 15:31 | Son Güncellenme:

Miçotakis yanına dışişleri ve savunma bakanını alıp Akdeniz kıyısındaki kentte Sisi ile buluştu, görüşmenin zamanlamasına dikkat çeken Yunan medyası 'Atina Türkiye-Mısır ilişkilerine bir takoz mu koyuyor?' başlıkları attı.

El Alameynden Türkiyeye mesaj Yunan medyasında ilk haber

Türk-Yunan ilişkilerinde 2023 yılı sakin bir şekilde başladı, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz halihazırda gerilimsiz bir yaz mevsimi geçiriyor. Yanı sıra, Ankara ve Kahire yönetimleri arasında yeni bir sayfa açıldı. Türkiye ile Mısır 10 senenin ardından başkentlerine büyükelçilik atadı, yakın dönemde devlet başkanı seviyesinde ziyaretler bekleniyor.

Haberin Devamı

2020 yazında patlak veren Doğu Akdeniz kriziyle Mısır ve İsrail'le sıkı müttefik haline gelen Yunanistan, değişen denkleme rağmen ittifakını korumayı hedefliyor. Nitekim, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Mısır'ı ziyaret etti ve Akdeniz kıyısındaki El Alameyn kentinde Abdulfettah Sisi ile buluştu.

Atina ve Kahire yönetimlerinin stratejik ilişkiyi genişletmeyi hedeflediğini aktaran Kathimerini gazetesi, Miçotakis ile Sisi'nin mevcut iyi tabloyu teyit ettiklerini bildiriyor.

Yalnızca Ortadoğu ya da Kuzey Afrika değil değil Sahel bölgesindeki dinamik jeopolitik duruma vurgu yapan gazete, Yunanistan ve Mısır liderlerinin ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için anlaşmaya vardığını yazdı.

TÜRKİYE'NİN ADINI VERMEDEN ATIF YAPTI

Kiryakos Miçotakis'in Türkiye-Mısır ilişkilerindeki normalleşmeye dolaylı şekilde atıfta bulunduğunu kaydeden Kathimerini, "Doğu Akdeniz'deki diğer ülkelerle kurabileceğimiz herhangi bir ilişkiye bağlı değiliz" cümlesini öne çıkardı.

Haberin Devamı

"Yunanistan-Mısır ilişkileri bağımsızdır, güçlüdür" diyen Miçotakis, Mısır lideri Sisi ile bütün konuları ele aldıklarını, Doğu Akdeniz'deki jeopolitik tabloyu değerlendiklerini söyledi.

El Alameynden Türkiyeye mesaj Yunan medyasında ilk haber

Yunanistan ve Mısır ilişkilerinin sıkılaştırılacağını dile getiren Kathimerini, taraflar arasında 2024'ün ilk aylarında ilk kez Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısının Atina'da düzenleneceğini bildirdi.

Başbakan Miçotakis'le birlikte El Alameyn'e Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ve Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın da gittiğini hatırlatan gazete, Yerapetritis'in Mısır'da kaldığını ve mevkidaşı Semih Şukri ile bugün görüşeceğini aktardı.

Habere göre, Türk-Yunan ilişkilerindeki deniz sınırı anlaşmazlıklarına dair Lahey'e muhtemel itiraz ihtimali göz önüne alındığında Atina ve Kahire arasındaki irtibatın zorunlu olduğu yorumunu yaptı, 2020'de taraflar arasında imzalanan anlaşmayı hatırlattı.

MISIRLI İŞÇİLERE YUNANİSTAN KAPISI AÇILIYOR

El Alameyn'deki buluşmada enerji konusunun da önemli yer tuttuğunu dile getiren Kathimerini, ayrıca Yunanistan'ın iş gücü açığını kapatmak için Mısır'la işbirliği yapmaya hazırlandığını yazdı. Anlaşma hayata geçirilirse, Mısırlı işçiler Yunanistan topraklarında çalışabilecek.

Haberin Devamı

ZAMANLAMAYA ÖZEL VURGU

Ethnos gazetesinin başlığı ise, 'Sisi görüşmesi üzerinden Miçotakis'in Ankara'ya mesajları: Atina Türkiye-Mısır ilişkilerine bir takoz mu koyuyor?' oldu. El Alameyn kentine gerçekleşen en üst düzey ziyaretin zamanlamasına dikkat çeken Ethnos, Ankara-Kahire ilişkilerindeki soğukluk sırasında Miçotakis'in Mısır'a gittiği yorumunu yaptı. Abdulfettah Sisi'nin geçen hafta Türkiye'ye yapacağı iptal ettiğini yazan Ethnos'a konuşan analistler, Ankara'nın Filistin meselesine dahil olmasının Kahire'de yoğun bir hoşnutsuzluğa yol açtığını söyledi.

Kiryakos Miçotakis'in Yunanistan-Mısır ilişkilerinin Kahire'nin diğer ülkelerle kurduğu ilişkilere bağlı olmadığını açık şekilde belirttiğini aktaran gazete, Ankara'ya dolaylı bir mesaj gönderildiğini savundu.