Dünya Kuzey Kore füzeyi fırlattı! Japonya alarma geçti

Kuzey Kore füzeyi fırlattı! Japonya alarma geçti

13.04.2023 - 09:12 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'nin yaptığı füze denemesi sonrası Japonya'da siren sesleri duyuldu. Acil durum ilan eden yetkililer, daha sonra halkı sığınaklara çağırdı.

Kuzey Kore füzeyi fırlattı Japonya alarma geçti

Dünyanın kapalı kutusu Kuzey Kore, 2023 yılının başından beri füze denemelerinde artışa geçti. Sık sık Japon Denizi üzerine füze gönderen Kim Yong-un liderliğindeki Kuzey Kore, bölge için önemli bir tehdit unsuru haline geldi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde uydudan çekilen görüntülerde ise Kuzey Kore'nin tsunami etkisi yaratan Haeil füzesinin üretim tesisi kayıtlara geçti. Kuzey Kore ayrıca bu füzenin bir denemesini de yaptı. Ülkeden yapılan açıklamada füzenin 80-150 metre derinlikte 59 saat seyrettikten sonra ülkenin doğu kıyılarında infilak ettirildiği bildirildi.

Kuzey Kore füzeyi fırlattı Japonya alarma geçti

SIĞINAK UYARISI YAPILDI

Kuzey Kore’nin yaptığı son füze tatbikatı sonrasında Japonya alarma geçti. Kuzeydeki Hokkaido adasında siren sesleri duyulurken, hükümet acil durum ilan etti.

Halka sığınaklara gitme çağrısı yapan yetkililer, daha sonra acil durum ilanını kaldırdı. Başbakan Fumio Kishida, füzenin Japonya topraklarına düşmediğini söyledi.

Japon yetkililer erken uyarı sisteminde herhangi bir hata olmadığını, Hokkaida’da halka yapılan çağrının yerinde olduğunu belirtti. Sahil güvenlik, füzenin denize düştüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

Kuzey Kore füzeyi fırlattı Japonya alarma geçti

KİM'İN ÖZEL İSTEĞİ

Öte yandan Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 'Kuzey Kore muhtemelen katı yakıt kullanan yeni bir tür balistik füze ateşlemiş görünüyor' denildi.

AFP’nin aktardığına göre Pyongyang’ın bilinen kıtalararası füzelerinin tamamı sıvı yakıtlı. Ancak karadan veya denizaltılardan fırlatılabilen katı yakıtlı ICBM füzeler ise Devlet Başkanı Kim Jong Un'un istekleri arasında. 

Kuzey Kore füzeyi fırlattı Japonya alarma geçti

ABD'DEN KINAMA

Bu tür füzelerin depolanması ve taşınması daha kolay olduğu kadar hızı da yüksek. Dolayısıyla tespit ve imha edilmesi de daha zor.
ABD ise Kuzey Kore’nin “uzun menzilli balistik füze” olarak tanımladığı füzelerin tatbikatını “şiddetle kınadı” ve şu ifadelere yer verdi: 

'Başkan (Joe Biden) ve ulusal güvenlik ekibi durumu müttefiklerimizle yakın koordinasyon içinde değerlendiriyor. Kuzey Kore'nin bu tavrı bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıyor'