Dünya Libya'da sel felaketinde acı bilanço! Bir ülke daha tehlikede

Libya'da sel felaketinde acı bilanço! Bir ülke daha tehlikede

12.09.2023 - 06:30 | Son Güncellenme:

Özellikle Akdeniz kıyısındaki Derne kentini vuran Daniel Kasırgası'nın yol açtığı yıkımda can kaybı 5 bini aştı,10 bin kişi kayıp. Derne'deki felaketin kaynağı ise, delta ağzına kurulan barajlar oldu. Türkiye hemen harekete geçip yardım uçaklarını yola çıkardı, Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya'ya başsağlığı diledi.

Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'da onlarca kişinin ölümüne yol açan Daniel Kasırgası, rotası üzerindeki Libya’da da büyük yıkıma neden oldu.

Haberin Devamı

'Hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü' Harraz yaptığı son açıklamada felakette toplam 5 bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Şimdiye kadar birkaç yüz kurbanın cesedine ulaşılabildi.

Yetkililer, yalnızca Derne'de can kaybının 2 bin 300'ü geçtiğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı, Derne'de çamur yığınına gömülen 700 insanın yaşamını yitirdiğinden korkulduğunu bildirdi.

Libyalı yetkililer kayıp sayısının 7 bine ulaştığını söylüyor. Kızılhaç örgütü ise öğle saatlerinde ölü sayısının dramatik bir şekilde artmasının beklendiğini, can kaybının binlerce olabileceğini duyurdu. Örgüte göre, kayıpların sayısı ise 10 bini geçti.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin (IFRC) Libya'dan sorumlu temsilcisi Tamer Ramadan, yaklaşık 10 bin kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini belirtip tüm uluslararası aktörlere Libya'ya destek verme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Akdeniz kıyısındaki Derne taşkından en fazla etkilenen kent olurken, söz konusu kayıpların 5 binden fazlası Derne şehrinde.

'BİR TSUNAMİ GİBİYDİ'

Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Derne kentinde iki barajın yıkıldığı ve bölgeyi sular altında bıraktığı bildiriliyor. Uydu görüntüleri, vadi sonuna inşa edilen barajların deltaya açıldığını ve çevresinde yüzlerce binanın bulunduğunu gösteriyor. İki baraj ve dört köprünün ortadan kalkmasıyla Derne sular altında kaldı, felaketin 100 bin şehir sakinini etkilediği belirtiliyor.

Libyada sel felaketinde acı bilanço Bir ülke daha tehlikede

Uluslararası haber ajanslarına konuşan yerel bir yetkili, "Cesetler her yerde yatıyor" derken, Bingazi merkezli uluslararası tanınırlığı olmayan hükümetin havacılık bakanı Hişam Şekivat, Derne'yi tsunaminin vurduğu bir şehre benzetti, "Gördüklerim nedeniyle şoke oldum. Bir tsunami gibiydi" ifadesini kullandı.

Şekivat, Derne şehrinin yüzde 25'inin yok olduğunu söyledi:

"Bunu söylerken abartmıyorum. Birçok bina çöktü."

Sosyal medyada araçlarının üzerinde mahsur kalan kişilerin ve suda sürüklenen bir erkeğin videosu paylaşıldı. 

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Daniel Kasırgası Derna'nın yanı sıra Doğu Akdeniz’deki Bingazi, El Merj ve Susa kentlerini de vurdu.

Hafta sonu yaşanan aşırı sel felaketi sonrası Libya'nın doğusundaki yönetim acil durum ilan etti. Okul ve işyerlerinin yanı sıra dört büyük petrol limanı da kasırga nedeniyle kapatıldı.

Haberin Devamı

Libyalı yetkililer, Pazartesi akşam saatlerinde yaptıkları açıklamalarda can kaybının 2 bin olduğunu bildirmişti.

2014’ten bu yana iki rakip kuvvet tarafından farklı bölgeleri idare edilen Libya’da Bingazi yönetimi ülkenin doğusunu kontrol altında tutuyor. Ancak uluslararası kabul edilen Trablus yönetimi de selden etkilenenlere yardım için harekete geçti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülke kurumlarını acil olarak görevlendirdiğini kaydetti.

SIRADA MISIR VAR

Tropik kasırganın Mısır’a doğru ilerlediği kaydediliyor. Mısırlı yetkililer, özellikle ülkenin batısı için uyarı üstüne uyarı veriyor.

TÜRKİYE YARDIM GÖNDERİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya platformu X'den yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Libya halkının yanında olduğunu söyleyerek, başsağlığı diledi. Erdoğan, "AFAD'ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi'ye iniş yapmak üzere üç uçuş organize edilmiştir. Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer çalışmalara destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; barınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı ise, Libya'ya yardım etmek için gönderilecek üç nakliye uçağından ilkinin hareket ettiğini ve arama-kurtarma ekiplerinin uçakta olduğunu duyurdu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Dost ve kardeş ülke Libya'da meydana gelen kasırga felaketi sonrası, ülkemizin yardım elini bölgeye ulaştırmak üzere hazırlıklarımızı tamamladık" denildi. 

EN BÜYÜK PETROL YATAKLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Libya'nın en büyük petrol yatakları ile liman terminallerinin bulunduğu doğu bölgeleri, ülkenin petrol ihracatında da önemli rol oynuyor. Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), yaşanan su taşkınları ve sel felaketi sebebiyle en üst alarm seviyesine geçildiğini ve petrol üretiminin önemli oranda düşürüldüğünü bildirdi.

Libyada sel felaketinde acı bilanço Bir ülke daha tehlikede

EGE DENİZİ'NDE ORTAYA ÇIKTI

İlk olarak Ege’de oluşan Daniel Kasırgası, Türkiye’de Marmara Bölgesi’nin batısı ve Trakya’da etkili olmuştu.

Haberin Devamı

5 Eylül’de Ege ve Trakya’da etkisi olan kasırgada Türkiye’de 8, Yunanistan’da 15, Bulgaristan’da da 4 kişi öldü.

Yunanistan’da afetin yaralarını sarma çalışmaları halen devam ediyor.