Dünya Türkiye ‘ertesi gün’ için katkıya hazır...

Türkiye ‘ertesi gün’ için katkıya hazır...

10.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ortadoğu temasları kapsamında İsrail’e giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’nin de aralarında olduğu 5 ülkenin savaş sonrasında Gazze’nin yeniden inşası planlarına katkı sunmak istediğini söyledi. Blinken, Filistin devletini savundu.

Türkiye ‘ertesi gün’ için katkıya hazır...

Ortadoğu turuna Türkiye’den başlayan ve son olarak İsrail’e geçen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin yanı sıra 4 önemli Arap ülkesinin, savaş sonrasında Gazze Şeridi’nin yeniden inşası ve idaresi için planlama yapmaya başlamayı kabul ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Savaşın yayılmasını önlemeyi amaçlayan acil Ortadoğu turunda bulunan Blinken, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yaklaşık 3 aydır süren savaş nedeniyle adeta harabeye dönen Filistin toprakları için uygulanacak “ertesi gün senaryolarına” katılmayı ve katkıda bulunmayı düşüneceklerini söyledi. Blinken kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere, “Gittiğim her yerde, şu anda karşı karşıya olduğumuz çatışmanın genişlemesini ve tırmanmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlı olan devlet başkanlarıyla karşılaştım” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN DEVLETİ VURGUSU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’de de yoğun temaslar gerçekleştirdi. Blinken, önce Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya gelirken, görüşmede Gazze’deki savaşta sivillere verilen zararı en aza indirmek için mümkün olan tüm önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. 

Haberin Devamı

Daha sonra Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşen Blinken, Filistin devletinin kurulması için yol haritası çizilmesi halinde, Arap komşularından destek almanın mümkün olduğu mesajını verdi. ABD’li Bakan, Arap müttefiklerin İsrail’le entegrasyon istediklerini ancak bunun Filistin devletine giden “pratik bir yol” içermesi şartıyla kabul edeceklerini söyledi.

BEN-GVİR'DEN TEPKİ

Bu arada Blinken’ın çağrıları, İsrail kabinesindeki aşırı sağcı isimlerinin tepkisiyle karşılaştı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Blinken’a yönelik İngilizce paylaşımında, “Hamas’la güzel konuşmanın zamanı değil, büyük sopayı kullanmanın zamanı” ifadelerini kullandı.

İSRAİL YİNE HİZBULLAH KOMUTANINI HEDEF ALDI

İsrail Lübnan’da Hizbullah komutanının cenazesine yakın bir yerde Hizbullah’a ait bir araca saldırdı. İlk belirlemelere göre 3 kişi öldü. Öldürülen Ali Hüseyin Barji isimli Hizbullah komutanının İHA saldırılarından sorumlu kişi olduğu ifade edildi. Olay sonrası İsrail-Lübnan sınırında alarm durumuna geçildi. Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Kanal 14’e verdiği röportajda, ülkesi resmi olarak suikastın sorumluluğunu üstlenmemesine rağmen, Hizbullah’ın Radwan Gücü komutanı Wissam Tawil’e düzenlenen suikastın arkasında İsrail’in olduğunu doğruladı.

Haberin Devamı

Türkiye ‘ertesi gün’ için katkıya hazır...

BASIN GÖSTERİMİNDE PATLAMA

Gazze’de bir patlamada 6 İsrail askerinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bureyc Mülteci Kampı yakınlarındaki olay sırasında Hamas’a ait bir füze tesisinin İsrailli gazetecilere gösterildiği, tünel yıkımı için bulundurulan patlayıcıların infilak ettiği bildirildi. Bu arada sosyal medyada Hamas’ın, TikTok’ta dans videoları paylaşan İsrailli kadın askerleri rehin aldığı öne sürüldü. 

Türkiye ‘ertesi gün’ için katkıya hazır...

ÜNLÜ OYUNCU AĞIR YARALANDI

İsrailli şarkıcı ve “Fauda” dizisinin aktörü Idan Amedi, Gazze’de girdiği çatışmada ağır yaralandı. İsrail ordusunda yedek asker olan Amedi’nin Pazartesi günü helikopterle hastaneye kaldırıldığı açıklandı. Amedi’nin hayati tehlikeyi atlattığı bildirildi. Amedi, Kürt-Yahudi bir aileden geliyor ve Kudüs’te yaşıyor. Fauda dizisindeki rolüyle bilinen Amedi, dizide İsrail ordusundaki elit bir birlikte görev yapan bir askeri canlandırıyor.

Haberin Devamı

NEW YORK'TA GİZLİ TÜNEL BULUNDU

ABD’nin New York kentinde bir sinagogun altından gizli tünel çıktı. New York’un Crown Heights semtindeki bir sinagogun altında yasa dışı bir şekilde tünel kazıldığı bildirildi. Tünelleri betonla kapatmak için sinagoga inşaat ve polis ekibi gönderildi. Ancak işçiler ve polisler, genç Ortodoks Yahudilerin tepkisiyle karşılaştı. Tünellerin doldurulmasını önlemek isteyen Yahudiler, inşaat ekiplerine ve polislere karşı direnince tansiyon yükseldi. New York polisi çıkan olaylarda 10 Yahudiyi gözaltına aldı. Geçtiğimiz ay keşfedilen tünellerin niçin kazıldığı henüz bilinmiyor.