Eğitim 10 Ocak ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

10 Ocak ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

14.01.2015 - 08:56 | Son Güncellenme:

Sürücü adayların sınav sonrası 'ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorusu üzerine günlerdir merakla beklediği haber geldi. 10 Ocak ehliyet sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. Detaylar haberimizde...

10 Ocak ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak

Ehliyet sınavının soruları ve cevapları Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesi meb.gov.tr'den yayınlandı. Merakla beklenen sınav sonuçları ise açıklanacağı tarih belli oldu. Ehliyet sınav sonuçları 20 Ocak salı günü MEB'in internet sitesi meb.gov.tr'den açıklanacak. Sürücü adayları sınav sonuçlarını TC kimlik numarasıyla sorgulama yaparak öğrenebilecek.

2015 yılındaki ilk ehliyet sınavı 10 Ocak 2015 tarihinde yapıldı. Bundan sonraki ehliyet sınavı ise Mart ayında yapılacak. 21 Mart'ta gerçekleşecek Ehliyet Sınavının başvuruları ise bu çarşamba günü yanı 14 Ocak tarihi itibariyle başlayacak. Başvurular 8 Şubat tarihine kadar sürecek.

2015 yılının ilk ehliyet sınavı 10 Ocak Cumartesi gerçekleşti.. Soru ve cevapları yayınlanan ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacağı tarih belli mi? Ehliyet sınavı soru ve cevapları ile sonuçları MEB tarafından MTSAS duyuruları bölümünden takip edebilirsiniz. Sınavdan hemen sonra öğrencilerin her zaman merak ettiği konular arasında yer alan Ehliyet sınavı soruları açıklandı. Sınav sonuçları ise kısa süre içinde açıklanması bekleniyor. Milli eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında değişiklik yaptı. 2015 yılı için hazırladığı 'Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu'na göre, yılda 9 kez yapılan ehliyet sınavı sayısı 6'ya indirildi.

2015 MEB MTSAS Sınav Soruları ve Cevapları - TIKLA

EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Diğer Ehliyet sınav tarihleri şöyle

21 Mart 2015 tarihindeki Ehliyet sınavı (MTSAS) için sınav ücretinin bankalara yatırılacağı tarihler; 14 Ocak-8 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak.

27 Haziran 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavı (MTSAS) için sınav ücretinin bankalara yatırılacağı tarihler; 6 Nisan-12 Haziran arası.

22 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilecek ehliyet sınavı için sınav ücretinin bankaya yatırılacağı tarihler; 1-21 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılacak.

10 Ekim 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavı için adaylar ehliyet sınav ücretini 25 Ağustos-15 Eylül 2015 tarihleri arasında bankalara yatıracak.

12 Aralık 2015 tarihinde 2015 yılının en son ehliyet sınavı için ise adaylar ehliyet sınav ücretini 16 Ekim-17 Kasım 2015 tarihleri arasında yatıracaklar.

10 Ocak ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak


Direksiyon eğitimi ücretine zam!
Ehliyet alacaklara kötü haber. Direksiyon eğitimi sınav ücreti, 50 liradan 60 liraya çıkarıldı.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen yazıda, Karayolları Trafik Kanunu'nda, "teorik ve uygulamalı sınavlar için sürücü adaylarından alınacak sınav ücreti ile sınavlara ilişkin iş ve işlemlerde görev alanlara ödenecek ücretlerin her yıl Millî Eğitim Bakanlığınca belirlendiği hükümünün" yer aldığı hatırlatıldı.

Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi doğrultusunda, sınavda görev alanların ücretlerinin ödenmesi için kursiyerlerden her yıl ocak ayında Bakanlıkça belirlenen miktarda sınav ücretinin alındığı anımsatılan yazıda, bu ücretin, kursiyerler veya kurs yöneticilerince sınav tarihinden 6 iş günü önce belirlenen bankalara yatırıldığı belirtildi.

Bu makbuzun kurs tarafından il ve ya ilçe milli eğitim müdürlüğüne verildiği ifade edilen yazıda, bu ücret dışında kursiyerlerden direksiyon eğitimi sınavı için herhangi bir ad altında ücret alınmayacağına dikkat çekildi.

Bu doğrultuda sürücü kurslarında kayıtlı olan ve 2015'te direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavına girecek kursiyerlerden ocak ayının üçüncü haftasından itibaren (17-18 Ocak 2015'te yapılacak sınavlardan başlamak üzere) 60 lira sınav ücreti alınacak.

Motorlu Taşıt Sürücü Adaylığı Sınavı (Ehliyet) bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin, yazılı sınavda sorulacak soru sayısı ve süreleri şu şekilde;

10 Ocak ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak


2015 Ehliyet başvuru, sınav ve onay işlemleri tarihleri MEB

10 Ocak ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak


Ehliyetler çeşitlenecek


Türkiye'nin AB kriterlerini yakalamaya çalıştığını aktaran Yılmaz, bu çerçevede sürücü belgelerinin de AB standartlarına uygun hale getirilmesi için bir yenilik yapıldığını ifade etti. Bu bağlamda geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle sürücü belgesi çeşidinin 17'ye çıktığını, değişikliklerin sadece sürücü belgeleriyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"AB standartları çerçevesinde sürücü belgelerinde de değişim yaşanacak. Ağır vasıtalarda her 5 yılda bir, diğer araçlarda 10 yılda bir sürücü belgeleri değişerek sürücüler kontrollerine tabii tutulacak. Muhtemelen bu kontrollere eğitim şartı da getirilecek. Güncel bilgilerin tazelenmesi, değişen kuralları tekrar görme açısından sürücü kurslarına da görev düşüyor. Sınavların zor olmasını biz istedik. Çünkü sınavlar ne kadar zor olursa biz sürücü kursları da o kadar kaliteli eğitim vereceğiz. Ayrıca sürücü belgesi almak isteyenlerin dikkati ve olaya bakışı daha ciddi olacaktır."

Haberin Devamı

Trafik Kazalarının Başlıca Nedenleri

1896 yılında Londra'da meydana gelen ölümlü trafik kazası ile Dünya, lerin de tehlikeli olabileceğiyle tanışmış oldu. Kaza sonrası yetkililerin yaklaşımı tam olarak: "Bu bir daha asla olmamalı." şeklindeydi. Ama malesef o gün bu gündür trafik kazalarının sayıları ve oranları gittikçe artıyor. Peki teknoloji sürekli gelişiyor olmasına rağmen neden trafik kazaları da her geçen gün artarak devam ediyor? Yapılan araştırmalara göre trafik kazalarına en çok sebep olan faktörler şu şekilde sıralanmış;

1. Dikkatsiz Sürücüler

İstatistiklere göre gerçekleşen tüm trafik kazalarının %25’ten %50’ye olan bir oranı dikkat dağınıklığı nedeniyle gerşekleşiyor. Tabi dikkat dağınıklığına da bir çok faktör neden olabiliyor. Araştırmaya göre mesajlaşma ve meraklı bir şekilde başka şeylere bakma (başka bir trafik kazasına bakmak için yavaşlama) trafik kazalarının %16’sının nedeni oluyor.

10 Ocak ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak


Meraklılıktan sonra başlıca kaza nedenleri ise;

Haberin Devamı
  • Yorgunluk: %12
  • Diğer yolcular veya çocuklar: %9
  • Radyo ayarlamaya çalışmak: %7
  • Birşeyler okumaya çalışmak: %2

Bunlarla birlikte tüm sürücülerin %85’inin araç sürerken cep telefonları ile konuşmaya devam ettiği ve bunun da kaza riskini 4 kat arttırdığı bilinmektedir.

2. Uykusuz Sürücü

Uykusuz kişilerin dikkatlerinin dağıldığı ve dalgınlaştığı bilinen bir gerçek. İstatistiklere göre trafik kazaları için en riskli saatler, gece 11 ile Sabah 8 arası. Siz siz olun göz kapaklarınız ağırlaşıyorsa, sık sık esniyorsanız ve ara ara aracınızın şeritten çıktığını fark ediyorsanız uygun bir yerde durup uykunuzu aldıktan sonra yolunuza devam edin.

3. Alkollü Sürücü

Ciddi kazaların %30’unun nedeni alkollü araç kullanımı. İlginç bir veri de haftasonları bu oranın %54 civarlarında gerçekleşmesi. Bu maddeyle ilgili denecek pek bir şey yok. Alkollüyken araba kullanılmaz.

4. Aşırı Hız

Ciddi kazaların en büyük nedenlerinden birisi de aşırı hız yapmak. Çalışmalara göre bir aracın hızının 70 km’den 100 km’ye çıkması, olası bir kazada etkiyi iki katına çıkarmakta. Mümkün olduğunca belirlenen hız limitlerinin dışına çıkmayıp trafik kurallarına uymak, kaza riskini azaltmada kritik rol oynamaktadır.

5. Agresif Sürüş

Agresif sürüş derken tam olarak neyi kastediyoruz? Başka araçları çok yakın mesafede takip etmek, öndeki aracı rahatsızlık verecek şekilde selektör yapmak, hızlıca şerit değiştirmek veya trafik kurallarına uymadan başkaları için tehlike yaratmak agresif sürüş olarak değerlendirilebilir. Bu şekilde araç kullanırken siz rahat olabilirsiniz ancak diğer sürücüler tedirgin olduğunda kazaya karışma ihtimaliniz ciddi anlamda yükselmektedir.

6. Olumsuz Hava Koşulları

Şiddetli yağmur, dolu, kar fırtınaları, buz, kuvvetli rüzgarlar ve sis gibi kötü hava koşullarında kullanmak daha da zorlaşmaktadır. Kötü hava koşullarında sürüş hızını azaltılıp diğer araçlara daha fazla dikkat ederek güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz. Ancak yine de aracınızın donanımının hava koşullarına uygun olmadığını düşünüyorsanız trafiğe çıkmamakta fayda var.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

MTSAS başvurusu, adayın kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.

Yabancı uyruklu adaylar, aldıkları geçici TC. kimlik numarası ile MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan aday bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla aday bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekontunu MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

C VE D SINIFI EHLİYETLER 5 YILDA BİR YENİLENECEK

İçişleri Bakanlığı, 'Karayolları Trafik Yönetmeliği' önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Göllücelioğlu, "Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısı ile sürücü belgelerin yenilenme süreleri ve şartları belirlendi. Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi kapanıyor. Düzenleme ile 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi sona erecek. Öngörülen düzenlemeyle motorlu bisikletleri (M), motosiklet (A), otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak. Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler ise 5 yılda bir yenilenecek" diye konuştu.

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI
Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.

Haberin Devamı

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

Haberin Devamı

b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

d. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

e. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.

f. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

g. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

h. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

ı. Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Yabancı uyruklu adaylardan;

a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,

b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,

c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,

d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu'nu kayıt esnasında MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,

e. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi istenmektedir.