Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı kaldırdı ama veliler sınavdan vazgeçemiyor

Milli Eğitim Bakanlığı kaldırdı ama veliler sınavdan vazgeçemiyor

08.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

MEB, ilkokullarda sınavları kaldırsa da çocuklarının sınav yarışından geri kalmasını istemeyen aileler nedeniyle 1. sınıftan itibaren deneme sınavları devam ediyor. Okullarda yapılan sınavlarda öğrenciler, arkadaşlarıyla yarışa sokuluyor; sınav stresi erken yaşlarda başlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı kaldırdı ama veliler sınavdan vazgeçemiyor

Ozan Ömer Kadüker - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ilkokullarda yazılı sınavı kaldırdı. Ancak 1. sınıflar dahil olmak üzere deneme sınavlarına devam ediliyor. Sınavların sürmesinde veliler büyük etken. Birçok özel okul Türkiye genelinde yaptıkları sınavları sosyal medya hesaplarından paylaşırken rekabetten geri kalmamak için devlet okullarında da deneme sınavları düzenleniyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili bilgi aldığımız bir yayınevi yetkilisi “Okullarda deneme sınavı talebi var. Okul, il, ülke bazında değerlendirmeler yapılarak öğretmen ve veliler bilgilendiriliyor. Ücretler sınav başına 10 TL ile 100 TL arasında değişiyor. Yılda 6 deneme sınavı gerçekleştiriliyor.  Öğretmenlerle iletişim halindeyiz. Öğretmenler, derste işledikleri kazanımları da bu şekilde ölçüyor” dedi.

Çocuğu 3. sınıfta olan bir veli ise “Oğlum 1. sınıftan beri denemelere giriyor. Toplam 10 bin öğrenci katılıyor. Sınav için 10 TL ödüyoruz. Optik kodlama, sınav bilinci gelişiyor. Sonuçta liseye geçerken sınava girecek” diye konuştu.

‘SIKI DENETİM OLMALI’

Okullarda sınavlara devam edildiğini kaydeden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, sınav uygulamasının kaldırılmasının çok yerinde bir karar olduğunu ancak merdivenaltı uygulamalarla ilkokulda sınavların sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Bunun devam etmesinin en büyük nedeninin veli ve okul yönetimi olduğunu belirten Kızıltaş, sınav merkezli bir eğitim sistemi olduğunu vurguladı ve ekledi: 

“Okul yöneticileri ulusal sınavlarda öğrencilerin başarılı olmasını istiyor. Rekabette geri kalmamak için bu uygulamalara göz yumuyorlar. Çünkü sınav gerçeği var. Ayrıca sınav yasağına bazı okullar uyup bazı okullar uymadığı için okullar arası uçurum da artırıyor. Özellikle kırsaldaki okullarda zaten sınavlar yok diye hiç hazırlık yapılmıyor. Müfettişler sınav yapılıp yapılmadığını denetliyor ama bazı okul yönetimleri, öğretmenleri, öğrencileri sınavların söylememeleri konusunda tembihliyor. Daha sıkı denetimler olmalı.”

‘SINAV KAYGISI ERKEN YAŞTA BAŞLIYOR’

Bazı aileler sınavsız eğitimde bilgilerin kalıcı olmadığını düşünüyor. Peki, ölçmenin tek aracı sınav mı? Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, MEB’in sınavları kaldırma kararının olumlu olduğunu belirterek “Çocukların ilkokuldan itibaren sınavlara tabi tutulması, gelişim alanları açısından risk oluşturmakta ve sınav kaygısının temelleri çok erken yaşlarda atılmakta. Çocuklar birbirleriyle kıyaslanmakta, ağır ödevler verilmekte, aileler çocuklarını yarış ortamında nasıl daha başarılı yapabilirim telaşı içerisine girmekte. Bu çocuğun kişilik gelişimini de olumsuz etkilemekte, başarısızlık duygusu yaşamasıyla birlikte öğrenmeye karşı da olumsuz tutum geliştirmesine neden olmakta, hatta öğrenilmiş çaresizlik duygusu çok erken yaşlarda gelişmeye başlamakta” dedi.

Haberin Devamı

Ailelerin sınavlara çok fazla anlam yüklediğine dikkat çeken Deniz, şunları söyledi: “Çocuklarını yarıştırma ve kıyaslama yoluna giderek çocuklarda stres yaratmaktalar. Çok ödev veren iyi öğretmen gibi bir algı oluşmaya başlamıştı. Yeni uygulama bu algının ortadan kalkması, çocukların bütüncül bakış açısıyla gelişimlerinin desteklenmesi, başarma duygusunu yaşamalarının sağlanması açısından önemli bir adım. Diğer kademelerde de sınav odaklı yaklaşımı gözden geçirilmeli.”