Ekonomi Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Bakan Bilgin'den flaş açıklama

Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Bakan Bilgin'den flaş açıklama

14.06.2022 - 11:27 | Son Güncellenme:

Son günlerde yapılan açıklamalar, 'Asgari ücrete yeni bir zam gelecek mi?' sorusunu akıllara getirmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Sorusu gündemdeki yerini koruyor. Özellikle işçi ve işverenlerin yakından takip ettiği Asgari ücret zammında gözler Temmuz ayına çevrildi.

Haberin Devamı

Asgari ücret Türkiye'de milyonlarca çalışanın direkt gelirini belirlediği gibi birçok ödeme ve borçlanmanın da parametresini oluşturduğu için herkesi ilgilendiriyor.

"BÜTÜN ÇALIŞANLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ankara’da bir otelde Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu'nun 35'inci Yıl Programı’nda konuştu.

Ülkelerin demokratik olup olmamasının en önemli göstergesinin seçimle gelenlerin seçimle gitmesi olduğunun altını çizen Bilgin, “Sosyal bakımdan da en önemli göstergesi özgür sendikacılıktır. Emeğin örgütlenme hakkının kullanılmasıdır, kullanılabiliyor olmasıdır ve devletin sermaye karşısında emeği korumasıdır. Çalışanların emeği korumasıdır. Sermaye teorik olarak güçlü bir yapıdır. Kendiliğinde güçlüdür. Fakat emek tek başına bireyseldir. Tek başına yalnızdır. Dolayısıyla onun korunmasını sağlayacak sosyal zemini gerçekleştirmek devletin görevidir. Demokratik devletin bir ölçüsü de budur” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

"DUVARA BİRKAÇ ARKADAŞIMLA BERABER ‘ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI KALSIN’ DİYE YAZDIĞIMIZI HATIRLIYORUM"

Asgari ücretten vergi alınmaması konusunda çok uğraştıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Hiç unutmuyorum Cebeci civarında iplik fabrikası gibi bir fabrika vardı. Bayağı basit teknolojilerle kurulmuş, 120 kişinin falan çalıştığı bir yerdi. Oranın duvarına birkaç arkadaşımla beraber ‘asgari ücret vergi dışı kalsın’ diye yazdığımızı hatırlıyorum. Yani bu eski bir hikayeydi. Bütün her şeyden devlet vergi alıyor ama hiç olmazsa ücretin asgari ücretlik kısmından veri alınmasın’ düşüncesi bizim alanımızda çalışan bütün hocalarında savunduğu bir ilkeydi. Bunu gerçekleştirmek bize nasip oldu”

ARA ZAM İÇİN TEMMUZ AYINI İŞARET ETTİ

Bilgin, Covid-19 salgını sonrasında tüm dünyada ekonomik anlamda bir kriz yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. O halde enflasyonun tahribatına karşı çalışanları ve emeği korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Yani önümüzde Temmuz dönemi var. Çalışanlarımızla bizim sadece kamu emeklileri ile kamu çalışanları ile değil, özel sektör emeklileri ile, Bağ-Kurlularla, çeşitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkını değil onların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yani Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı ‘Benim devletim benim yanımdadır’ dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır’’ dedi.

Haberin Devamı

NASIL BİR DÜZENLEME OLACAK, KİMLERİ KAPSAYACAK?

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Uzun zamandır gündemimizde olan bir hususun açıklaması yapıldı. 3600 ek gösterge düzenlemesi geldi. Emekli ikramiye ve maaşlarında artış yapıldı. Burada memur, asgari ücretliler ve SSK ile Bağkur emeklileri var. Normal şartlarda Memurlar, memur emeklileri, SSK ve Bağkur emeklilerine yılda 2 kez zam yapıldı.

Haberin Devamı

Bu artış halihazırda memurlara asgari temmuz ayında açıklanması beklenen enflasyon, enflasyon farkı artı yüzde 7’dir. Toplamda yüzde 35 zam yapılacak. Asgari ücretliler de büyük bir beklenti içerisinde. 2 bin 800 lira olan asgari ücret 4 bin 253 TL civarına çıkarıldı. Devletimiz buradaki gelirden fedakarlık etti. Ancak son yaşanan gelişmelerle pandeminin etkisi, ciddi enflasyon baskısı, dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler ve savaş ortamından dolayı bizim ülkemiz de etkilendi. Asgari ücret yoksulluk sınırının bir hayli altında oldu.

Asgari ücret tespit komisyonu yılda 1 defa toplanır. Enflasyon çift haneli olduğu dönemde asgari ücret komisyon yılda 2 kez toplanıyordu. Şu anda AK Parti hükümetiyle beraber enflasyon tek haneye indiği zaman asgari ücret tespit komisyonu yılda 1 kez toplanıyor ve geliri bildiriyordu.

Bununla alakalı CHP’nin verdiği teklif vardı. Asgari ücret yılda 1 kez daha artırılsın diye kanun değişikliği yapılsın diye. Normal şartlarda kanuni olarak asgari ücrete yılda 2 kez zam yapılamaz. Sayın Cumhurbaşkanının açıklaması ve Bakan Bilgin’in açıklaması çerçevesinde asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceği açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETLİLERE DE TEMMUZ AYINDA DÜZENLEMEYAPILACAK MI?

Evet şu anda sayın Cumhurbaşkanı ve Bakan Bilgin’in açıklamasında asgari ücrete ek zam olacağını anlıyoruz. Asgari ücretin daha önce arıtılmasının belli ölçüsü vergi alınmaması ile yapıldı. Asgari ücret tespit komisyonu belli tarafların olduğu ve devletin hakemlik yaptığı bir kısım.

Bu tavsiye niteliğinde bir karar olacağı için asgari ücret üzerinde bir artış olacağını anlıyoruz. 1 Temmuz itibarıyla bunun yürürlüğe girmesi gerekiyor. Muhtemelen Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bir artış yapılacak. Benim görüşüm asgari ücrete en az yüzde 30 olacak şekilde bir artış yapılacak.

ZAM NASIL BELİRLENECEK?

1 Ocak itibarıyla mayıs sonuna kadar gerçekleşen enflasyon yüzde 35. Haziran enflasyon 0 çıksa dahi şu anda yüzde 35’lik artışı memur alacak. Bu emsaldir. En az yüzde 35 asgari ücrete zam yapılması gerekiyor. Burada işveren tarafını da düşünmek gerekiyor. Maliyeti devletimiz hakem pozisyonunu uygulayarak muhtemelen en az yüzde 30 olacak şekilde belirleyecektir. Burada baz alınması gereken tutar yüzde 35 yani enflasyondur."

ERDOĞAN: TÜRKİYE EKONOMİ PROGRAMINI KARARLILIKLA UYGULAYACAĞIZ

Öte yandan dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 29’uncu Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne katıldı.

Ekonomiye ilişkin önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ekonomi programını kararlılıkla uygulayacağız. Temmuz ayında enflasyon farkıyla, ocak ayında yapılacak düzenlemelerle her kesimi rahatlatacağız. 2023 Şubat-Mart ayından itibaren bu sorunları geride bırakmış olacağız." dedi.  Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu çerçevede Temmuz ayında enflasyon farkları ile, Ocak ayında ücretlerdeki yeni düzenlemelerle milletimizin her kesimini daha da rahatlatacağız. Enflasyonun geçtiğimiz Aralık ve Ocak gerçekleşmeleri ile sırtımıza bindirdiği kamburdan kurtulacağımız 2023 Şubat, Mart aylarından itibaren artık bu sorunları da önemli ölçüde geride bırakmış olacağız."