Ekonomi EYT’de usulsüz işlem!

EYT’de usulsüz işlem!

23.08.2023 - 07:33 | Son Güncellenme:

Son günlerde SGK’nın tespit ettiği EYT usulsüzlüklerinin olduğu söyleniyor. Kimileri usulsüz yöntemlerle EYT’den yararlanmaya çalışıyor. Peki EYT kapsamından yararlanmak isteyenlerin başvurduğu usulsüz yollar neler? SGK’nın buna karşı ne gibi yaptırımları bulunuyor. İşte detaylar...

EYT’de usulsüz işlem

Milliyet.com.tr/ 8 Eylül 99 öncesi sigortalı olmayıp da daha sonra sigortalı olanlar EYT kapsamına dahil olmak için hileli işlem yapıyor. Çalışmadığı halde bir iş yerinde kendini çalışıyor gibi göstererek o iş yerine dava açıp sigorta tescili yaptırarak daha evvel sigortalı olmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Muvazaa kelime anlamı olarak karşılıklı anlaşma demektir. Usulsüz bir anlaşmada iki tarafın iş birliği yaparak hatalı bir işleme sebebiyet vermeleridir. Dolayısıyla erken emeklilik için emeklilik kapsamına dahil olmak için bu yolu tercih edenlerin olduğu bize de ulaşmaktadır.

‘EMEKLİ MAAŞLARI GECİKMELİ BİR ŞEKİLDE GERİ ALINIR’

Daha önce bir iş yerinde çalışmış ancak sigortası görünmeyen kişiler mahkeme yoluyla tamamlıyorlar. Mahkemede süreci tamamlanınca bu kişiler EYT’ye dahil oluyor, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu bir anlaşma olduğunu tespit ettiği takdirde emekli maaşlarını gecikmeli bir şekilde geri alır.

Haberin Devamı

HAPİS CEZASI VAR MI?

Çok ekstrem durumlarda hapis cezası var. Son yapılan düzenlemede Ticari davalarda da bu şekli ile düzenlenmişti. Ceza kanununda Maddi olan suçların karşılığının maddi bir şekilde verilmesi noktasında bir uygulama var. Dolayısıyla hapis cezası olacağı öngörüsünde değilim ama para cezası ile bu kişiler mutlaka cezalandırılacaktır.

SİGORTASI GÖRÜNMEYENLER HAKLARINI ARIYOR

Bunun yanı sıra gerçekten fiili olarak çalışmış olup da sigortalı olarak gösterilmeyen çok sayıda kişi mevcut. Bu kişiler de haklarını nasıl geri alabileceklerinin hesabını yapıyorlar. Burada kurunun yanında yaş da yanıyor. SGK buradaki bütün durumlara, ‘bir muvazaa var mıdır?’ noktasında yaklaşıyor.

Dolayısıyla bu yola tenezzül edenler gerçek hak sahiplerinin haklarını elde etmesini engellemiş oluyorlar.

GERÇEKTEN HAKLI OLAN BİRİ NE YAPMALI?

Öncelikle bununla ilgili mahkeme kararı olması gerekiyor. Zaman aşımı süreci de devreye giriyor. Mahkemeler kararı verebilmek için şahit arıyor. O tarihte iş yerinin fiili olarak var olup olmadığı, iş yerinde çalışma hayatının mevcut olup olmadığı ile alakalı sıkı bir araştırma yapılıyor.

‘HAKLILIĞIN İSPATLANMASI ÇOK ZOR’

Burada iş yerinin hacmi de göz önünde bulundurularak ‘bu kadar işçi çalışmaya müsait mi?’ şeklinde bir araştırma yürütülüyor. Hak sahiplerinin haklılığını ispatlaması çok zor. 25 yıl önceye dönülmesi gerekiyor. Zorlu bir süreç bekliyor. Karşılaştığımız durumlarla da değerlendirdiğimiz bu şekilde hakkını teslim alan çok az kişi olduğunu görüyoruz.

Haberin Devamı

EYT’DE MAAŞ BAĞLAMA İŞLEMLERİ NEDEN UZADI?

EYT'lilerin büyük bir kısmının maaşları bağlandı. Ancak burada birkaç Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışması olan kişilerin maşaları halen bağlanmadı. Bu çalışanlar da çalışma hayatının bir bölümünü 4A sigortalı olarak, bir kısmını 4B sigortalı olarak geçiren kişiler.

Bu kişilerin hizmet birleştirmeleri süreci uzatan şeyler. SGK aynı tarihe denk gelen, örneğin 30 gün Bağkur’lu 30 gün SGK’lı olan kişilerin sadece 30 gününü kabul ediyor. Bu da süreci uzatıyor.

EYT dinamik bir süreçtir. Siz 25 yıl sigortalılık ve 5 bin ile 5 bin 900 gün arasında değişen sigorta günlerinin her ikisini sağladığınızda emekli olabiliyorsunuz. Halihazırda bu şartları yeni sağlayan kişilerin de müracaatları devam ediyor.

EYT’YE YENİ BAŞVURACAKLARA ÖNEMLİ TAVSİYE!

EYT’de şartları yeni sağlayan kişiler emeklilik müracaatı yapmadan e-Devlet üzerinden hizmet birleştirme işlemini yapmalarını tavsiye ediyoruz. Emeklilik müracaatı öncesinde işlemi tamamladıklarında maaşları çok kısa sürede bağlanacaktır.

Haberin Devamı

Kontroller çok daha sağlıklı ve hızlı ilerlemektedir. Yeni müracaat edenlere müracaat öncesi hizmet birleştirmesi yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Bize gelen duyumlarda bazı çalışanların prim günlerini doldurduklarını düşünmelerine karşın SGK’nın kontrolleri ile eksik günlerinin ortaya çıktığını gösteriyor. Böyle olunca emekliliği hak edemiyorlar ve borçlanma yapmak ya da çalışmalarına devam ederek primlerini tamamlamaya çalışıyorlar. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için emeklilik müracaatı öncesi hizmet birleştirmesini şiddetle tavsiye ediyoruz.”