Ekonomi ‘Türkiye finansta üst lige çıkacak’

‘Türkiye finansta üst lige çıkacak’

18.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) bankalar etabını açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İFM’yle Türkiye’nin finans alanında bir üst lige çıkacağını, küresel bir finans merkezi olacağını ve İstanbul’un önünde yeni fırsat pencereleri açılacağını söyledi.

‘Türkiye finansta üst lige çıkacak’

GÜLDEN ÇOKTAN- İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Toplam 65 milyar liralık yatırım değeriyle, ülkemizin ve dünyanın en prestijli projesini hayata geçirdik” dedi.

Haberin Devamı

50 binden fazla insanın yeni çalışma alanı olacak İstanbul Finans Merkezi’nin bankalar etabı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın ilgili birimleri bu merkezde faaliyete başlayacak. Akıllı şehir modeliyle tasarlanan merkezde toplam 1 milyon 400 bin metrekarelik alana sahip 21 ofis binası bulunuyor. Alışveriş alanının büyüklüğü ise 100 bin metrekare. Projede 180 bin metrekare ise yeşil alana ayrıldı. Finans alanında 2 bin 100 kişilik bir kongre merkezi ile 30 bin metrekare büyüklüğünde 5 yıldızlı bir otel de hizmet verecek.

‘Merkez doğuya kayıyor’

Törene, Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye’yi finans alanında bir üst lige çıkaracak, İstanbul Finans Merkezi’nin ilk etabının açılış heyecanını yaşıyoruz. Dünyada; New York, Londra, Frankfurt gibi asırlık merkezlerin yanında Dubai, Singapur, Hong Kong gibi önemli finans merkezleri de bulunuyor. Küresel finansın ağırlık merkezi giderek daha belirgin şekilde batıdan, doğuya doğru kayıyor. Bu çerçevede Asya ve Avrupa arasında artan ticari rekabet ile ülkemizin jeopolitik konumu, İstanbul’un önünde yeni fırsat pencereleri açıyor. Ülkemizi, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütme üzerine kurulu Türkiye Ekonomi Modeli ile hedeflerimizi bir adım daha yukarı taşıdık. Tarihi olarak doğu ve batı arasında hem coğrafi hem de ticari köprü görevi üstlenen İstanbul’un finansal piyasalar arasında aynı bağı kurma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz.”

‘En prestijli proje’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İktidara geldiğimizde, birkaç yıl sonra bu müjdeyi vermiştik. Demiştik ki, ‘bizler İstanbul’u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getireceğiz’ ve getirdik. Şimdi de bu işin fiziki şartlarını oluşturduk. İstanbul Finans Merkezi Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yerini güçlendirmek, bölgesel ve ilerleyen zamanlarda ülkemizi küresel bir finans merkezi haline getirmek amacıyla geliştirilen vizyoner bir projedir. İnşasına 2013 yılında başladığımız bu projeyle Merkez Bankamız, kamu bankalarımız ve borsamız dahil ülkemizin lokomotif kuruluşlarını İstanbul’a taşımaya karar verdik. Böylece toplam 65 milyar liralık yatırım değeriyle, ülkemizin ve dünyanın en prestijli projesini hayata geçirdik. Bu merkez aynı zamanda çevreye saygılı, doğa dostu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yol sayesinde yatırım gelir’

Erdoğan, konuşmasında yapılan diğer yatırımlara da değinerek, “Yol sayesinde yatırım gelir, sanayi gelişir, ülke kalkınır, ekonomi büyür, istihdam oluşur. Yol sayesinde 85 milyon hem birbirine kavuşur hem de evine ekmek götürür. Yol; tıpkı enerji gibi, teknoloji gibi, inovasyon gibi; ekonominin, üretimin sanayinin bel kemiğidir. Biz bunun için her fırsatta ‘Yol medeniyettir’ diyoruz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Domates de, patates de, bu yollardan gidiyor. Biz bunun için 81 vilayetimizi hem birbiriyle hem de tüm dünya ile yollarla, otoyollarla, köprülerle, havalimanlarıyla, limanlarla bağlamaya çalışıyoruz. Eğer bunlar olmasaydı, 6 Şubat depreminde biz bütün bu ihtiyaçları deprem bölgelerine nasıl ulaştıracaktık? Yol yapmasaydık, 2003 yılından bu yana 251 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım çekebilir miydik? İstihdamı 32 milyona çıkarabilir miydik? Havalimanı yapmasaydık, yıllık 51 buçuk milyon turist misafir edebilir miydik? Tren yollarımızı yenilemeseydik, ihracatımızı 255 milyar dolara ulaştırabilir miydik?”

Haberin Devamı

Muhalefeti de eleştiren Erdoğan, “300 milyar dolar İngiltere’den getirecekmiş. Demek ki tefecilerle görüştü, belli sözler aldı. Şimdi burada finans sektörünün önde gelenleri var. Böyle bir şey mümkün mü? 20 yıl başbakanlık, cumhurbaşkanlığı yaptım. Böyle bir safsata dünyanın hiçbir liderinde görmedim” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye finansta üst lige çıkacak’

Yatırım çekme potansiyeli artacak

İstanbul Finans Merkezinin uluslararası sermaye akışını kolaylaştıracağını ve yatırım çekme potansiyelini de artıracağını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca ekonomide öngörülebilirliğin ve istihdamın yükselmesine de ivme kazandıracaktır. İstanbul Finans Merkezi’nin özellikle fintek ve katılım finans alanlarında küresel bir üs haline geleceğini düşünüyoruz. Alternatif finans araçlarını yaygınlaştırırken, finansal teknolojiler ve blok zincir teknolojileriyle ilgili çalışan genç girişimcileri de destekleyeceğiz. Ülkemize işte tüm bu katkıları yapacak merkezimiz on yıllık çetin bir mücadelenin her aşaması zorlukla doludur. Bu merkezin asıl değeri ne kadar stratejik ve vizyoner bir proje olduğu önümüzdeki yıllarda çok daha iyi anlaşılacaktır. İstanbul Finans Merkezi’yle Türkiye yıllardır dışlandığı bir alanda ‘artık ben de varım’ diyebilme iradesi ve cesareti göstermiştir.”

‘Türkiye finansta üst lige çıkacak’

Sürdürülebilirlik perspektifiyle...

İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan Ziraat Kuleleri’nin Selçuklu mimarisi ilham alınarak tasarlanan biri 40, diğeri 46 katlı iki kuleden oluştuğu belirtildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“8 katlı bir podyum üzerinde yükselen Ziraat Kuleleri’nin en yüksek noktası 219 metre. 430.985 m2 inşaat alanına sahip Ziraat Kuleleri ve üzerinde yükseldiği podyum alanı; 5.000 kişilik ofis alanı, alışveriş alanları, 705 kişi kapasiteli çalışan restoranı, spor salonu, revir ve sosyal tesisleri, 3.100 araç kapasiteli otopark ve 502 kişilik oditoryum salonunu barındırmakta. Ziraat Kuleleri, sürdürülebilirlik perspektifi doğrultusunda yüksek konfor seviyesi, işletme maliyetlerinin minimize edilmesi, alternatif enerji teknolojileri ve enerji verimliliği ile sıfır atık parametreleri dikkate alınarak inşa edilmiştir.”

Dijital iletişim altyapısı

Öte yandan İstanbul Finans Merkezi’nde iletişim altyapısının ana yükleniciliğini üstlenen Turkcell, çalışmalarını tamamladığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, “Üç operatörün birlikte oluşturduğu ve ana yükleniciliğini Turkcell’in yaptığı iletişim altyapısı, yeni nesil teknolojilerle donatılmış inovatif bir sistem mimarisine sahip. Kurulan dijital aktif sistem altyapısı, İstanbul Finans Merkezi’ndeki kurumların tamamına ve günlük ortalama 100 bin kullanıcıya yüksek hızda iletişim imkanı sunuyor” denildi.