Ekonomi Zincir marketlerden ilk adım! 1000 üründe fiyatlar sabitlendi

Zincir marketlerden ilk adım! 1000 üründe fiyatlar sabitlendi

01.01.2023 - 12:39 | Son Güncellenme:

Asgari ücret zammı sonrası bazı zincir marketlerin etiket değişimleri vatandaşın tepkisine neden olmuştu. Hal böyle olunca Türkiye'de faaliyet gösteren bir zincir market ocak ayı boyunca 1000 üründe fiyatlarını sabitleyeceğini açıkladı. Peki bu adım diğer zincir marketleri de harekete geçirir mi? Diğer zincir marketlerinde bu adıma katılması halinde Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu enflasyona olumlu yönde katkı sağlayacağını söylüyor.

Milliyet.com.tr/ Türkiye'de faaliyet gösteren bir zincir market ocak ayı boyunca 1000 üründe fiyatlarını sabitleyeceğini açıkladı. Pirinçten makarnaya, bakliyattan una, çay-kahveden şekere, sıvı yağdan margarine, patatesten soğana bir evin temel ihtiyaçları arasından belirlenen 1000 üründe fiyatlar Ocak ayı sonuna kadar sabit kalacak.  Peki bu adım diğer zincir marketleri de etkiler mi?

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: 

Geçtiğimiz aylarda bahsetmiştim. İngiltere'de 3 büyük zincir market birbirleriyle yarışırcasına yüzde 15 civarında indirimlerle yıl sonuna kadar fiyatları sabitleyeceklerini açıklamışlardı.

İLK HAMLE GELDİ!

Bende Türkiye'deki marketlerinde böyle bir uygulamaya geçmelerini söylemiştim. İlk hamle geldi. Türkiye'de faaliyet gösteren bir market 1000 üründe ocak ayı boyunca fiyatları sabit tutacağını açıkladı.

Bu süreç asgari olarak 3 aylık olarak belirlenir ve diğer zincir marketlerinde İngiltere'de olduğu gibi indirim konusunda rekabet yarışına girmeleri gerektiğini düşünüyorum. Tüketiciler olarak bunu bekliyoruz.

Haberin Devamı

Zincir marketlerin toplu halde gerçekleştirecekleri indirim uygulaması zincirleme olarak tedarikçilere ve üreticilere de ulaşacaktır. Böylelikle yüksek enflasyon baskısı altında bunalan vatandaş biraz nefes alabilecek.

Biz tüketiciler olarak bu uygulamanın genişletilerek yaygınlaşmasını bekliyoruz. Şimdi sıra diğer zincir marketlerde."

İNGİLTERE'DE NE OLMUŞTU? 

Küresel gıda fiyatlarındaki rekor artış Avrupa'nın gelişmiş ekonomilerinde hanehalkının market harcamalarını düşürürken tüketiciyi süpermarket markalı ürünleri almaya zorluyor. İngiltere'nin iki büyük marketi Morrisons ve Asda toplam 600 üründe indirime gideceğini açıklamıştı. İndirimlerde ana neden olarak enflasyonla mücadele ve tüketiciye destek öne çıksa da İngiliz medyası iki marketin Alman Lidl ve Aldi ile pazar payı rekabetine dikkat çekmişti.

Küresel gıda fiyatlarındaki artış İngiliz ve Alman süpermarket zincirlerini pazar paylarını kaptırmamak ve müşterilerinin enflasyon altında ezdirmemek için indirime gitmeye zorladı.

Britanyalı süpermarket zinciri Asda, 100 ürün için sabit veya indirimli fiyat garantisi sunmak için 73 milyon sterlinlik bütçe ayırırken ülkenin bir diğer büyük market zinciri Morrisons da satışlarının yüzde 6'sını oluşturan 500 üründe indirime gideceğini duyurmuştu.

Yazarlar