En 10 milyar dolarlık pazar

10 milyar dolarlık pazar

29.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

200 milyon dolarlık temizlik kâğıdı tüketildi

10 milyar dolarlık pazar





Türkiye'de geçen yıl evlerde 162 milyon dolarlık temizlik kağıdı kullanıldı. Ağırlıklı olarak otelleri kapsayan 'ev dışı tüketim' alanında da 40 milyon dolarlık kağıt kullanıldığı tahmin ediliyor. Böylece Türkiye'nin toplam kağıt tüketimi 200 milyon doları buldu. Bu tüketimin yaklaşık beşte biri ithal temizlik kağıtları ile karşılandı. 132 milyon doları geçen iharacat da dahil edildiğinde, Türkiye temizlik kağıtları pazarının 330 - 340 milyon dolar arası bir büyüklüğe ulaştığı görülüyor.
AcNielsen verilerine göre temizlik kağıtlarında ev tüketimi geçen yıl, bir önceki yıla göre parasal bazda yüzde 14 arttı. Miktarda artış ise yüzde 6 olarak gerçekleşti. Ürün bazında bakıldığında, 2003 yılında 16 milyon dolarlık kağıt mendil, 28 milyon dolarlık kağıt havlu, 40 milyon dolarlık peçete ve 78 milyon dolarlık tuvalet kağıdı kullanıldı. Ürün gruplarında kullanımı en fazla artış gösteren kağıt havlular (yüzde 18) ve tuvalet kağıdı (yüzde 16) oldu.

İsrail pazarının yüzde 27'si
2003 yılı ilk 11 aylık verilere göre Türk temizlik kağıt üreticileri 109 ülkeye 82.2 milyon kg. temizlik kağıdı ihracatı yaparak 132.2 milyon dolarlık ihracat geliri sağladı. En çok ihracat yapılan ülkelerin başında 26.1 milyon dolar ile İsrail geliyor. Bu ülkede gelir seviyesinin ve eğitim düzeyinin yüksek olması nedeniyle kişi başına yıllık ortalama temizlik kağıdı tüketimi 11 kilogramı buluyor. Ülke nüfusunun 7 milyon, Türkiye'nin temizlik kağıdı ihracatının da 21 milyon kilogram olduğu dikkate alındığında, İsrail'de kişi başına 11 kiloluk tüketimin 3 kilosunun Türk temizlik kağıtları ile karşılandığı görülüyor. Başka bir ifade ile, bu ülkede temizlik kağıdı pazarının yüzde 27'sinin Türk firmalarının elinde olduğu görülüyor.
Türkiye'nin önemli miktarda temizlik kağıdı ihracatı yaptığı diğer ülkelerden biri de 18.4 milyon dolar ile Güney Afrika Cumhuriyeti. Romanya'ya da 15.6 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Temizlik kağıdı ihracatında diğer önemli pazarlar da Bulgaristan, İngiltere ve Yunanistan...
2003'ün aynı döneminde 35 ülkeden 17.8 milyon kg ile 36.1 milyon dolarlık temizlik kağıdı ithalatı yapıldı. En çok ithalat yapılan ülkeler sırasıyla 9.3 milyon dolar ile Almanya, 6 milyon dolarla İtalya ve 5.5 milyon dolarla Macaristan oldu.

Tüketim çok düşük
Türkiye'de sanılanın aksine temizlik kağıdı tüketim oranı diğer İslam ülkelerinden daha alt seviyede. 2002 verilerine göre Türkiye'de yılda kişi başına ortalama 800 gr temizlik kağıdı tüketiliyor. Temizlik kağıdının en çok tüketilen çeşidi olan tuvalet kağıdı tüketimi ise kişi başına yılda 350 gr, yaklaşık 4 rulo. Kağıt havluda kişi başına yıllık ortalama tüketim ise 75 gr, yani 1 rulodan bile az. Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 8'i kağıt havlu kullanıyor. Tuvalet kağıdı kullanımında durum görece daha iyi. Her 100 evden 24'ünde tuvalet kağıdı kullanılıyor.
İslam ülkelerinde Lübnan 7.8 kg temizlik kağıdı tüketimi ile ilk sırada. Bu ülkeyi sırasıyla 6.3 kg ile Birleşik Arap Emirlikleri, 4 kg ile Malezya, 3.6 kg ile S. Arabistan, 1.4 kg ile Suriye, 1.1 kg ile Tunus izliyor. Türkiye ise 800 gramlık tüketimi ile Tunus'un ardından 7'inci sırada yer alıyor.

Beş büyük üretici var
Türkiye'de temizlik kağıdı üretiminde beş büyük üretici var. Bu üreticiler ve ürettikleri markalar şöyle: İpek Kağıt (Selpak, Solo, Silen, Maraton ve Servis) Toprak Kağıt (Fiesta, Gala, Dore, Nova, Roza ve Kreep), Viking Kağıt (Senso, Lily, Select), İpekyolu Kağıt (Cleany, Finest ve Point) ve Dentaş (Temiş ve Yumy). Ürünlerin ülke pazarında dağıtımını sağlayan satış zinciri arasında en büyük pay yüzde 66 ile süpermarketler. Ardından yüzde 22 ile bakkallar geliyor.

Orta Anadolu İhracatçıları Birliği'nin hazırladığı kağıt sektörü raporunda yer alan bilgilere göre, dünya temizlik kağıdı ihracatı 10 milyar dolar civarında. Dünya ihracatında en büyük payı sırasıyla Almanya, ABD, İtalya Fransa ve Kanada alıyor.
Dünya temizlik kağıdı tüketimi ise 20 milyon tonu geçiyor. En çok temizlik kağıdı tüketen bölge yılda kişi başına yaklaşık olarak 24 kg ile Kuzey Amerika. Bu ülkeyi Batı Avrupa, Japonya, Okyanusya, Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Çin takip ediyor.

  • Türkiye'de geçen yıl 200 milyon dolarlık temizlik kağıdı kullanıldı.
  • Temizlik kağıdı tüketiminin beşte biri ithal markalar ile karşılandı.
  • Türkiye'nin temizlik kağıdı ihracatı 132 milyon doların üzerinde. Dünya temizlik kağıdı ihracatı ise 10 milyar dolar civarında.
  • Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke 26.1 milyon dolar ile İsrail. İsrail temizlik kağıtları pazarının yüzde 27'si Türk firmalarının elinde.
  • En çok kullanılan temizlik kağıdı çeşidi tuvalet kağıdı.
  • Türkiye'de kişi başına düşen yıllık temizlik kağıdı tüketimi ortalama 800 gr civarında. Türkiye İslam ülkeleri tüketim sıralamasında 7. sırada yer alıyor.
  • Dünya temizlik kağıdı tüketimi ise 20 milyon tonu geçiyor.


  • 2003 (Milyon dolar)2002'ye göre artış (yüzde)
    Mendil166.4
    Havlu2818
    Peçete4012
    Tuv. kağıdı7816
    Toplam16214

    * Ev tüketimi rakamları, kaynak ACNielsen

    1970 yılında Yalova'da kurulan İpek kağıt 87 bin ton kağıt üretim kapasitesine sahip. Ev tipi kullanım pazarına Selpak, Solo, Silen ve Servis markaları ile, ev dışı kullanım pazarına ise Marathon ve Lotus Professional markaları ile ulaşıyor. Tüketici pazarında 130, ev dışı kullanım pazarında ise 55 olmak üzere toplam 185 çeşit ürünü var.
    Orta Doğu ülkeleri, Balkan ve Avrupa ülkelerine ihracat yapan İpek Kağıt'ın ihracatı üretiminin yüzde 50'sini oluşturuyor. İpek Kağıt, üç yıllık dönemde 100 milyon dolarlık ihracat, 2004'te ise satışlarda yüzde 15'lik artış hedefliyor.
    2002 yılında başlattığı Solo İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi Projesi ile birbuçuk yıl içinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaklaşık bin 900 ilköğretim okulunda bir milyon 300 bin öğrenciye birebir eğitim verildi. Proje, geçtiğimiz yıl Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) ve Birleşmiş Milletler tarafından verilen 'Altın Ödüller'in altı finalistinden biri oldu.

    21 ülkeye ihracatı var
    İzmir Aliağa'da kurulan Viking Kağıt, 1996'da temizlik kağıtları üretimine de başladı. Viking Kağıt'ın yıllık üretim kapasitesi endüstriyel ve temizlik kağıdı olmak üzere toplam 45 bin ton. Viking Kağıt tüketicilere 'Lily' ve 'Senso' markalarıyla; otel, hastane, restoran gibi toplu tüketim noktalarına da 'Select' markasıyla ulaşıyor. 100 ayrı çeşit temizlik kağıdı ürünü var. Cirosunun yaklaşık yüzde 25'ini ihracat oluşturuyor. 2003 yılında 21 ayrı ülkeye ihracat yaptı.
    1982 yılında Yaşar Topluluğu bünyesine katılan Viking Kağıt, 1995'te gerçekleştirilen yatırım ile kapasitesini 22 bin 500 tona çıkardı. 1994 yılında yüzde 66.89'u Yaşar Topluluğu'nda olmak üzere yüzde 33.1 hisse oranı ile halka açılmıştı.



    BUSINESS


    Gıdada da sigara gibi 'sağlığa zararlıdır' uyarısı
    Dün senin olsun, yarını anlat bana
    Beşiktaşlı Zeki Bey'in halısını en çok Fenerliler alıyor
    3 metrekarede Harry Potter çarıkları yapıyor
    İş dünyasının iç mimarı
    Ver bakalım oradan bir turuncu...
    Bir tek otel binasını götüremiyorlar
    Pirincin başkentinde Ergene kirlendi, tarla kalmadı
    Metroseksüellere yatırım yapmaya değmez
    Halka açık aile şirketlerinde etik
    'Milli Takım bizi de dağıttı'
    Yurtdışından elde edilen ücretler beyana tabi
    Amerikalı 24 kilo, Türk 800 gram temizlik kağıdı kullanıyor
    Sermayenin AKP riski
    Batı'da eli uzun Doğu'da eli açık
    Haydi Bill! Harca artık şu paranı...
    Kültürel çatışma
    Türkiye'de anarşistti, Almanya'da teknoloji patronu oldu...
    Yorgun finansçıya masaj terapisi
    AB'de harcama krizi
    Dijital Oyuncaklar