En Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar

22.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar





Türkiye'de kamu kuruluşlarının e - devlet'e geçiş amacıyla başlattığı pek çok proje var. Kuruluşlar ciddi bir çalışma içinde. Milli Eğitim Bakanlığı, SSK, Tarım Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Silahlı Kuvvetler ve diğer kuruluşların başlattığı projeler buna örnek.
Bu arada Başbakanlığa bağlı çalışan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü 'de e - devlet'e geçişin önemli bir uygulamasını hayata geçirmeye başladı. Bundan bir yıl önce başlatılan projeyle Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait belge ve bilgilerin internet ortamına taşınması ve araştırmacılara online olarak açılması planlanmış. Bu çalışmalar www.devletarsivleri.gov.tr adresinde yapılıyor.
Bugün gelinen noktada ise Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemiyle, Osmanlı'ya ait pek çok farklı kaynaktan toplanan belgeler, sitede yer alıyor ve üyelerin kullanımına açık. Tüm bu bilgilerden yararlanmak için siteye üye olmak yeterli.
Sitenin içeriğine gelince, iki ana bölüme ayrılan tarama bölümünde, Cumhuriyet ve Osmanlı dönemiyle ilgili araştırma yapılabiliyor. Araştırma yaptığınız konu hakkında vereceğiniz bir kelimelik ipucu ile farklı belge ve bilgilere ulaşabilmeniz mümkün. Yapacağınız bu araştırmada, 1924 yılında Cumhuriyet'in ilanından sonra yapılan toplantı metinlerinden alınan Bakanlar Kurulu kararlarına kadar uzanan geniş bir içeriğe ulaşılabiliyor.
Ayrıca sitenin giriş sayfasında 'Arşiv belgelerine göre Ermeni konusu' başlığı altında, özel olarak hazırlanan bir bölüm de yer alıyor. Yurtdışında yapılan Ermeni propagandasına cevap niteliğindeki bu bölümde, onlarca başlık altında belgelerin Türkçe transkripsiyonu ve Osmanlıca orijinalleri var.

Yurtdışından belge toplanıyor
Oldukça geniş bir içeriğe sahip olan arşiv, devlet kurumlarından toplanan belge ve bilgilerle oluşturulmuş. Ancak Yasa'ya göre Cumhurbaşkanlığı, TBMM, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı kendilerine belge göndermek zorunda değiller. Diğer tüm kuruluşlar ise bu arşive istenilen belgeleri vermekle yükümlü.
Arşiv için ayrıca Kafkasya, Azerbeycan, Tataristan, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkeleriyle de ortaklaşa çalışılmış. Karşılıklı belge değişimiyle bu ülkeler de online arşive katkıda bulunmuşlar. Ermeni konusu için hazırlanan bölümde Azerbeycan ile ortaklaşa çalışılmış ve pek çok bilgi oradan sağlanmış. Bulgaristan'dan ise 1930 - 1932 tarihleri arasında Türkiye tarafından satılan belgeler, yapılan değişim anlaşması gereği, nüsha olarak geri alınmış.

En az 30 yıl gerekiyor
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, internet üzerinde yer alan arşivinde, 1974 yılından öncesindeki belgeleri bulundurabiliyor. Çünkü yine yasa gereği, herhangi bir belgenin arşive açılması için 30 yılın geçmiş olması gerekli. Geçmişte 50 yıl olan bu sınırlama, online arşiv çalışmalarının başlangıç aşamasında 30 yıla indirilmiş. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu sitenin kurulması ve belge ve bilgilerin sanal dünyaya açılmasıyla birlikte, dünyanın her yerinden araştırmacıların, Erzurum ve Kars'a gelip araştırma yapmak yerine oturdukları yerden bu bilgilere ulaşabileceğini belirtiyor.

Hızlı çeken kazanır
Samsung Electronics, entegre flaşlı ve 180 derece dönebilen kameralı cep telefonu X600'ü Türkiye'de tanıttı. Telefon 65 bin 536 ton rengi görüntüleyebilen yüksek çözünürlükteki ekrana sahip. Samsung Electronics, X600 ile cep telefonu kullanıcılarının fotoğraf makinesi taşımalarına ihtiyaç duymayacakları bir teknoloji sunuyor. X600'ün bir diğer özelliği ise 15 pozu (multishot) arka arkaya çekebiliyor olması. Telefondaki Tone Control özelliği ise fotoğraflarda, eskitilmiş, negatif gibi farklı efektler yaratılmasını sağlıyor. Resim, ses ve MMS mesajları için 9.4 MB hafızası bulunan X600, indirilebilir Java oyunlardan, 40 Polifonik zil sesine kadar kullanıcıları cezbeden multimedya özelliklerine sahip. Telefonun ağırlığı ise 80 gram.

Televizyon kalitesinde mini PC
Bilgisayar teknolojileri üzerine ürün geliştiren Vulcan Inc. firması, 1GH işlemci hızındaki yeni model mini PC'yi tanıttı. Windows XP işletim sistemi üzerinde çalışan bilgisayar, 256 MB RAM'e sahip. Yüksek çözünürlükte televizyonların sahip olduğu ekran kalitesiyle geliştirilen yeni seri ekran, mini PC'nin gelişmiş özellikleri arasında yer alıyor. USB 2.0 arabirimi sayesinde yüksek hızda veri transferi gerçekleştirebilen bilgisayar, sahip olduğu teknik özellikleri bulunduran PC'ler arasında, bugüne kadar geliştirilen en küçük PC olma özelliğini de taşıyor. Yeni model bilgisayarda kablosuz veri transferi için Bluetooth (10 metre çapında cihazların birbirleriyle veri transferi yapabilmesi) ile 802.11b/g bağlantısı da var. Alüminyum malzemenin kullanıldığı dış kaplama ile oldukça şık bir görünüme sahip olan mini PC, Q klavye destekli ve yeni teknolojiler ile geliştirilen bataryayı, gün boyunca kullanabilmek mümkün.



BUSINESS


Rüyaları bile gözleri açık gördüren patron
Bir teselli ararsan bak o zaman karikatürüme
Bürokrasiye kızıp Türkiye'den gitti, Özbekistan'ın Mir'i oldu
Türkler tükenmez kalem seviyor
Modern zamanların Seyidi...
Tatlı ne yana düşer 'Usta' tuzlu ne yana?
Tatneft'in kârının yüzde 40'ı vergi olarak Rusya'ya gidiyor
Yeni bir terim daha: Aromakoloji Kokular insan psikolojisini belirliyor
Türk hamburgeri PO ile yayılıyor
Aile şirketlerindeki etik değerlerden aileler sorumlu
Sigorta primi kesilmeyecek yemek parası, çocuk ve aile zammı tutarları belirlendi
Alman klimacıyı getiremedi inat edip kendisi üretti...
Osmanlı ve Cumhuriyet arşivi internete taşındı
'Sert lider' Rusya ekonomisine yarıyor
Medyada dev birleşmeler tartışılıyor
Örtülü ödenek isteyen TMSF avukatı
Metroseksüel sakala lazer epilasyon
AB'den haberler