15.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
Şarap üreticisi Doluca'nın temelleri 1926'da, bu uğurda mühendislik eğitimini bırakan Nihat Kutman tarafından atılmış. Bugün Doluca'nın başında Ahmet Kutman ve iki çocuğu bulunuyor. Doluca'nın Pazarlama Direktörü Sibel Kutman da tutkuyla bağlı olduğu modern dansı nesilden nesile geçen şarap üretimi için bırakmış. "Kendimi bildim bileli şarapla iç içeyim. Şarapçılık işinin arkasında, farklı bir tutku ve ürüne olan aşk var. Tüm dünyada böyledir. Şirketler de hep aile şirketleridir. Babadan oğula geçen bir deneyim ve sırlar, hayat tarzı ve alışkanlıklar var şarapçılığın özünde. Benim çocukluk anılarım bağbozumlarındandır. Ufaklıktan beri şarap içeriz. Zorluklara rağmen bu işe tutunmamız bu bağa bağlı" diyor.
'Nedir bu zorluklar?' diye soruyoruz:
"Şarabın kendisi çok sabır ve emek ister. İşin içine bir de ülkeden kaynaklanan zorluklar girince iş daha da zorlaşıyor. Vergiyle ilgili olumsuzluklar, tüketicinin durumu ve Türkiye'nin her zaman varolan genel istikrarsızlığı.... Aynı eforu ve maddi yatırımları başka sektörlerde yaptığınız zaman geri dönüşü çok fazla ve hızlı olacaktır mutlaka" diye yanıtlıyor.
Türkiye'de son zamanlarda şaraba olan büyük ilgi dikkat çekiyor. Ama bağcılıkta üzüm çeşidi ve miktarı olarak dünyanın dördüncü, beşinci ülkesi olan Türkiye, üzümlerinin sadece yüzde 2'sinden şarap yapıyor. Çünkü talep az. Kutman, "Türkiye'de kişibaşına düşen şarap tüketimi bir şişe. Avrupa'ya baktığınızda 60, 90, 100 şişe. Bu konuda diğer Müslüman ülkelerden bile gerideyiz. Türkiye'deki tüketimin yüzde 35'ini de turistler tüketiyor" diyor.
Şarapta tek kriter zevk almak
Türkiye'deki şarap kültürü ne durumda? O eskiden kalan şarapçı tabiri çoktan yıkıldı. Artık sarhoşluğu ve alkolü hatırlatan bir unsur değil şarap. Sibel Kutman "Bu iyi" diyor fakat bu sefer de şarabın daha üst seviyede bir ekstreme yerleştirildiğinden şikayet ediyor: Yani şaraba yüklenen "bilinmesi gereken, bir sürü kuralı olan içki" tanımlamasından. Bunların kırılması gerektiğini vurgulayan Kutman "Halbuki bir tane ana kriter var, o da zevk almak. Meraklısıysanız üzümü neymiş, nereden gelmiş, fıçıda mı beklemiş' araştırması yapabilirsiniz. Zaten meraklısı için uzun bir yolculuktur şarap. Ama amatör bir içiciyseniz önemli olan şarabı sevmeniz" diyor Sibel Kutman ve ekliyor "Özel sohbet, muhabbet, aşk gibi güzel şeylerle bağdaştırılacak bir şey şarap. Zevk almanın yolları içinde yer alan bir ürün. Herkesin şarap kültürü başka aslında."