En Doluca'nın yeni melezi: Karma

Doluca'nın yeni melezi: Karma

15.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doluca'nın yeni melezi: Karma

Dolucanın yeni melezi: Karma





Şarap üreticisi Doluca'nın temelleri 1926'da, bu uğurda mühendislik eğitimini bırakan Nihat Kutman tarafından atılmış. Bugün Doluca'nın başında Ahmet Kutman ve iki çocuğu bulunuyor. Doluca'nın Pazarlama Direktörü Sibel Kutman da tutkuyla bağlı olduğu modern dansı nesilden nesile geçen şarap üretimi için bırakmış. "Kendimi bildim bileli şarapla iç içeyim. Şarapçılık işinin arkasında, farklı bir tutku ve ürüne olan aşk var. Tüm dünyada böyledir. Şirketler de hep aile şirketleridir. Babadan oğula geçen bir deneyim ve sırlar, hayat tarzı ve alışkanlıklar var şarapçılığın özünde. Benim çocukluk anılarım bağbozumlarındandır. Ufaklıktan beri şarap içeriz. Zorluklara rağmen bu işe tutunmamız bu bağa bağlı" diyor.
'Nedir bu zorluklar?' diye soruyoruz:
"Şarabın kendisi çok sabır ve emek ister. İşin içine bir de ülkeden kaynaklanan zorluklar girince iş daha da zorlaşıyor. Vergiyle ilgili olumsuzluklar, tüketicinin durumu ve Türkiye'nin her zaman varolan genel istikrarsızlığı.... Aynı eforu ve maddi yatırımları başka sektörlerde yaptığınız zaman geri dönüşü çok fazla ve hızlı olacaktır mutlaka" diye yanıtlıyor.
Türkiye'de son zamanlarda şaraba olan büyük ilgi dikkat çekiyor. Ama bağcılıkta üzüm çeşidi ve miktarı olarak dünyanın dördüncü, beşinci ülkesi olan Türkiye, üzümlerinin sadece yüzde 2'sinden şarap yapıyor. Çünkü talep az. Kutman, "Türkiye'de kişibaşına düşen şarap tüketimi bir şişe. Avrupa'ya baktığınızda 60, 90, 100 şişe. Bu konuda diğer Müslüman ülkelerden bile gerideyiz. Türkiye'deki tüketimin yüzde 35'ini de turistler tüketiyor" diyor.

Şarapta tek kriter zevk almak
Türkiye'deki şarap kültürü ne durumda? O eskiden kalan şarapçı tabiri çoktan yıkıldı. Artık sarhoşluğu ve alkolü hatırlatan bir unsur değil şarap. Sibel Kutman "Bu iyi" diyor fakat bu sefer de şarabın daha üst seviyede bir ekstreme yerleştirildiğinden şikayet ediyor: Yani şaraba yüklenen "bilinmesi gereken, bir sürü kuralı olan içki" tanımlamasından. Bunların kırılması gerektiğini vurgulayan Kutman "Halbuki bir tane ana kriter var, o da zevk almak. Meraklısıysanız üzümü neymiş, nereden gelmiş, fıçıda mı beklemiş' araştırması yapabilirsiniz. Zaten meraklısı için uzun bir yolculuktur şarap. Ama amatör bir içiciyseniz önemli olan şarabı sevmeniz" diyor Sibel Kutman ve ekliyor "Özel sohbet, muhabbet, aşk gibi güzel şeylerle bağdaştırılacak bir şey şarap. Zevk almanın yolları içinde yer alan bir ürün. Herkesin şarap kültürü başka aslında."

  • Doluca yılda 12 - 13 milyon şişe şarap üretiyor.
  • İhracat üretimin yüzde 20'si.
  • Ciro 35 - 45 milyon dolar arasında.
  • Doluca'nın çok geniş bir ürün portföyü var. Doluca adı altında 20 - 25 çeşit marka var. Bunların fiyatları 5 milyon ile 26 milyon lira arasında değişiyor.


  • Doluca'nın sınırlı sayıda ürettiği KARMA serisi bir arayıştan doğmuş. Türkiye'de ilk kez yerel ve evrensel üzüm türlerini birlikte içeren, doğu ile batının sentezi olan Karma, üç farklı kırmızı şarap kupajından oluşuyor: KARMA Cabernet Sauvignon - Öküzgözü, KARMA Merlot - Boğazkere, KARMA Gamay - Boğazkere.
    Sibel Kutman, "Karma için 90'ların sonunda denemelere başlandı. Çeşit olarak dünyada başka kimsede olmayan yabancı üzümün en iyisi vardı, acaba bunlardan evlilikler çıkar mı diye düşündük. Hangisi hangisiyle harmanlanırsa iyi bir evlilik çıkardı. Çok denemeler yapıldı ve sonuç olarak karma serisi çıktı" diyor.
    Karma serisindeki tüm şaraplar kendilerine has özellikleri ile dikkat çekiyor. Karma Cabernet Sauvignon - Öküzgözü, serinin en güçlü, gövdeli ve eskitilmeye elverişlisi; Karma Merlot - Boğazkere, her iki üzüm cinsinin varietel özelliklerini burunda en güçlü biçimde hissettiren, kompleks ve meyvemsi olanı; Karma Gamay - Boğazkere, damakta yumuşak akıcılığını en fazla hissettireni. Sınırlı sayıda üretilen Karma serisi şu anda sadece sipariş üzerine dağıtılıyor.



    BUSINESS


    En öndekiler
    'Beni birinci ilan ederseniz gelirim'
    Fişer mikyedes çüg noad (*)
    Tekno kumaşla üretiyor 'Göbekli'ye satmıyor...
    Bush'tan işçilik almadılar
    çiçeklerin boynu bükük kaldı...
    Şu bizim Kütahya'yı yazıverin hele
    'Şarap işi aşk işi'
    Aşçı değil 'yemek mimarı' mutfak değil, tat laboratuvarı
    Futbol yıldızları moda ikonları haline geliyor
    'Etik', söz olmaktan çıkarak bir 'yaşam biçimi' olacak
    Dokunmadan, koklamadan karar almıyor
    Kâr payı 12 milyarı aşmıyorsa beyan edilmeyecek
    Almanya'da sistem değiştirdi Commerzbank yönetimine atandı
    Naylon faturacılara büyük operasyon
    Otomotiv devleri yıldız tasarımcıların peşinde
    'Türkler âşık olduğu otoyu alıyor, Avrupalı mantığıyla seçim yapıyor'
    Kıbrıs, AB ve Mars
    "Türkiye, bir daha uzaya uydu göndermeyebilir"
    Parti gibi golf turnuvası