En İskoçya, şarap üretimi için 'yıl sayıyor'

İskoçya, şarap üretimi için 'yıl sayıyor'

11.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rusya'daki asgari ücret İngiltere'de kedi bakım parası

İskoçya, şarap üretimi için yıl sayıyor





BusinessWeek'in son sayısının kapağını süsleyen 'Yılın en iyi ve en kötü yöneticileri' araştırmasında 2003'teki yönetim için "yaratıcılık ve disiplin, hırs ve berbat yönetime karşı" değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca geçtiğimiz yılın normale dönüş ve canlanmanın yılı olduğu belirtildi. İyi ve kötü yönetim örneklerinin yeraldığı araştırmada etik olmayan (çirkin) yönetim nedeniyle şirketlerinden atılan ve soruşturma altında olanlara da yer verildi. Araştırmada tüm şirketlerin mali açıdan dengeyi yakalamaya çalıştığı bir yıl olan 2003'te, rakiplerinin batışını seyreden Rose Marie Bravo, Orion C. Smith gibi başarılı yöneticilerin tüm seneyi, mali istikrar ve dengeyi yakalamak için harcadığının altı çizildi.

Daha az dalkavukluk
BusinessWeek'in 140 yazar ve editör ekibi ile uluslararası alanda 21 bürosunun hazırladığı araştırmada, 2003'ü en iyi tarif eden kelimelerin 'normale dönüş' olduğu belirtildi. Araştırmada, birçok yöneticinin 2002'de yaşanan yolsuzluklar ve etik olmayan yönetimden ders aldığı vurgulandı ve 2003 için daha fazla denetim, şüphe ve daha az dalkavukluğun olduğu bir yıl değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca ekonomik canlanmanın ve işlerin rayına oturduğu bir yıl olarak gösterilen 2003 için 'istikrar'ın anahtar kelime olduğu belirtildi.

İsteyene üniversite eğitimi
Bu iyi yöneticilerden bazıları da çalışanlarına yatırım yaptı. United Technologies'ten George David, isteyene üniversite eğitimi fırsatı sundu ve parasını şirket karşıladı. Hatta işten ayırlamaları halinde bile eğitim masraflarını ödeyeceğini garanti etti. Tabi bu iyi ve dürüst yöneticilerin yanında kötü olanları da var.
Boeing'in CEO'su Philip M. Condit Pentagon ile olan gayri ahlaki anlaşmalar nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı. Richard A. Grasso 188 milyon dolarlık ödeme nedeniyle istifa etti.

En iyiler
Rose Marie Bravo (Burberry Inc)
Jonathan Grayer (Kaplan Testing)
Serge Tchuruk (Alcatel)
Vivek Paul (Wipro)
Arthur Levinson (Genentech)
Ken Thompson (Wachovia)
George David (United Technologies)
Steve Jobs (Apple / Pixar)
James McNerney (3M)
Bob Wright (NBC)
Orin Smith (Starbucks)
Craig Barrett (Intel)

En kötüler
Jürgen Schrempp (DaimlerChrysler)
Nobuyuki İdei (Sony)
Peter Burg (First Energy)
Joe Galli (Newell Rubbermaid)
Wayne Harris (Eckerd)
Robert Glynn (Pacific Gas & Electric)
Phil Condit (Boeing)
Conrad Black (Hollinger Int.)
Dick Grasso (NYSE)
Calisto Tanzi (Parmalat)
Mihail Hodorkovski (Yukos)
Dennis Kozlowski (Tyco)

Bravo! Rose Marie
Rose Marie Bravo altı yıldır İngiliz perakende devi Burberry'nin başında. Bu göreve geldiğinde ailesi bile yanlış yaptığını söyledi. Burberry'deki görevinden önce Saks'ın Başkanı ve Fifth Avenue'deki mağazalarının sahibiydi. Bu görevi Doğu Londra'nın 147 yıllık trençkot üreten markası için bıraktığında herkes ona "Fifth Avenue'yu bunun için mi bırakıyorsun?" diye sormuş. 52 yaşında bir New York'lu olan Bravo, bu hantal yapıyı anında değiştirerek, iş aleminin en iyi yaratıcılarını, finansçılarını ve pazarlamacılarını şirkete doldurdu. Gucci'den tasarımcı Christopher Bailey'i aldı. İmaj için süpermodel Kate Moss firmanın reklamlarında oynatıldı. Markaya genç kuşak da talep göstermeye başladı. Firma, Eylül 2003'e kadar olan altı ayda, kârlılığını iki katına çıkararak 115 milyon dolara yükseltti, 554 milyon dolar da gelir elde etti.

Vivek Paul / Wipro
Hindistan'ın 'en büyüğü' yaptı
Vivek Paul, Wipro'yu 1 milyar dolarlık gelire sahip Hindistan'ın en büyük IT hizmeti sağlayan firması haline getirdi. Bir sonraki hedefi firmayı dünyanın en büyük 10 IT firması arasına sokmak. Firma şu anda bu hedefinden uzak ama altyapısı ve düşük maliyetleriyle bu hedefinden uzak değil. Azim Premji'nin yüzde 84'üne sahip olduğu Wipro'ya ABD merkezli NerveWire ve AMS firamlarını da dahil eden Paul, bu başarıyı elde ederken firmasını video konferans, e - mail ve iç internet sitesi ile ile yönetmiş ve 25 bin çalışanı ile sanal ortamda bağlantı kurmuş.

Jürgen Schrempp / DaimlerChrysler
Schrempp gidici
DaimlerChrysler 2003'te 2 milyar dolar kâr beklerken yılı 360 milyon dolar kayıpla kapattı. Yüzde 37'sine sahip olduğu Mitsubishi Motors da 404 milyon dolar zarar beklediğini açıkladı. Mitsubishi'nin de ortaklığa dahil olmasının ardından dengeler iyice bozuldu ve Genel Müdürü Jürgen Schrempp'in yüzde 50 - 50 olması gereken ortaklıkta yatırımcıları yanlış yönlendirmesi, Daimler'in 300 milyon dolar tazminat ödemesine neden oldu. Ardından eski hissedarlardan Kirk Kerkorian'ın şirkete 2 milyar dolarlık tazminat davası açtı. Yönetim şimdi hataları son noktaya gelen Schrempp'in kontratını yenileyip yenilememeyi tartışıyor.

Philip Condit / Boeing
Kontrat bitince Condit gitti
Boeing CEO'su Philip Condit, çalınan dökümanlar, devlet görevlilerinin işe alınması ile patlak veren usulsüzlüklerinin ardından beklenmeyen bir kararla 2003'ün aralık ayında istifa etti. Boeing'in yedi yıllık hükümdarı, yanlış strateji, yönetim çelişkileri ve etik yanlışlıklarını sürdürmeye devam edince hükümetle olan önemli kontratlarını da riske attı.
Beklenen de oldu ve olay hem kendi istifası hem de kontratın iptaliyle sonuçlandı. Havacılık endüstrisinde yeni uçak modelleri ile bir devrim yaratan 62 yaşındaki Condit'in istifası ile Boeing hisseleri yüzde 6.5 düştü. Condit'in suyu 1 yıl önce ticari havacılık fabrikasıyla yaptığı ve 2.6 milyar dolar kaybettiği kriz ile başlamıştı.


Dünya giderek ısınıyor, iklimler değişiyor. Yaz ayları her yıl biraz daha uzuyor ve bunaltıcı geçiyor. 21'inci yüzyılda küresel sıcaklığın 1.4 ile 5.8 derece arasında artacağı tahmin ediliyor. Değişim, daha çok Akdeniz ülkelerinde hissedilecek ama tüm dünyanın iklim değişimi ile yöresel ürünler ve onlara bağlı endüstriler de değişecek.
İskoçya bu örneklerden biri. Hadley İklim Tahminleri ve Araştırmaları Merkezi'nden bilimadamlarının yaptığı çalışma sonucunda ortaya çıkan tablo, 50 yıl sonra İskoçya'nın şu andakinden çok daha sıcak bir ülke olacağını gösteriyor. Bu sıcaklık ülkenin yerel içkisi ve İskoçya denince akla ilk gelen şey olan viskinin de yerini İskoç şarabına bırakmasına neden olabileceği belirtiliyor.
İngiltere Bracknell'daki merkezde bir sunum yapan Kuzey Oregon Üniversitesi klimatolojisti Dr. Gregory Jones, "Daha sıcak bir dünyada, İskoçya'da çok iyi şaraplar üretilebilir. Geçtiğimiz on yıl boyunca birçok bölge, bu yüzden şarap üretimi için çok verimli yerler haline geldi" dedi.
Ancak şaraplık, uygun üzümleri yetiştirmek için İskoçya'nın daha uzun yıllar (elli yıl kadar) beklemesi gerekiyor. İngiltere'de şu anda Leeds'in kuzeyinde 330 üzüm bağı bulunuyor.

Sainsbury's Bank'ın yaptığı bir araştırma, Rusya'daki asgari ücretin İngiltere'de bir kediye harcanan paraya eşit olduğunu ortaya çıkardı. İngiltere'de bir köpek sahibi yılda ortalama 981 pound'u köpeğine ayırıyor. Kedi bakımı ise daha ucuz. Yılda ortalama 476 pound gerekiyor. İngiliz halkı yem, oyuncak ve ilaca yılda toplam 11.2 milyar pound harcıyor. Bir poundun 53 ruble olduğu ve Rusya'da asgari ücretin 2 bin 121 ruble olduğu gözönüne alınınca bir işçi yılda 480 pound kazanıyor. Bu rakam da bir kediye harcanan parayla neredeyse aynı.
Ev hayvanlarına ayrılan harcamanın en büyük bölümü 328 pound'la yeme gidiyor. Yılda 1.7 milyar dolar evcil hayvanların tedavileri için kullanılıyor. Bakımları ise yılda 273 milyon dolara mal oluyor. Evcil hayvanlarını sigortalayanların yılda harcadığı sigorta masrafı ise 460 milyon dolar ve tüm hayvanların yüzde 70'i sigortalı.





BUSINESS


Türkler'in kılavuzu çinli yavuz
'Bush işini yarım bırakmamalı'
Tüpraş'a temiz para
Turgut Özal 40, Tayyip Erdoğan 20 milyon dolar
Londra'da her gün bir ev satıyor
Markalar sevimli, hatırlanabilir ve sevilebilir olmaya çalışıyorlar
Çocuk da yaptılar, kariyer de
Durumu kanuna uyduruyoruz
Cevdet Bey ve kızları
Vergide beyan ve ödeme süreleri değişti
'Ne alırsan 1 milyon' mağazaları Çin malları ile dolup taşıyor...
Karamehmet'in kreditörü Northway'in Kuzey Irak'ta petrol yatırımı var mı?
İyi, kötü, çirkin...
Sertab, kültürel farkların üzerinden kayıp geçti
Askere e - cüzdan ciroyu yüzde 300 artırdı
Esma Esad ve Kraliçe Ranıa'nın modacısı, "Ortadoğu'nun Versace'si"

Yazarlar