En 'Lazerin babası' profesörü her ay Türkiye'ye getirecek

'Lazerin babası' profesörü her ay Türkiye'ye getirecek

05.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Lazerin babası' profesörü her ay Türkiye'ye getirecek

Lazerin babası profesörü her ay Türkiyeye getirecek





Dünya Göz Hasteneleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu aslında doktor değil. Çocukken babasının nalbur dükkânında çalışmış. İnşaatla ilişkisi o günlere dayanıyor. Göz hastaneleri kurmadan önce 1987'de babadan kalma nalbur dükkanı dahil elinde ne varsa satıp o zamanın parasıyla 950 milyonla Marmara Ereğlisi'nde 78 villa yapmış. Fakat, hep 'daha farklı bir iş' yapmak isteği varmış kafasında.
Göz hastaneleri kurması da doktor arkadaşlarının 'tavsiyesi' ile başlamış. Mecidiyeköy'de yaptığı bir inşaatı, 'Avrupa Hastanesi' olarak işletmeye başlamış. Ayrıca Metropol Hastanesi'ni kiralamış.
Bu arada 'branş hastanesi' kurmak için planlar yapan Kapıcıoğlu, 1994 krizinde Florance Nightingale, müşteri olunca, Avrupa Hastanesi'ni satmış. 1995'in sonunda yatırıma başlayarak, 1996'da 10 doktorla Dünya Göz Hastanesi'ni (DGH) açmış.

'İskambil bile bilmem'
"Hiçbir iskambil oyununu bile bilmem, hayatım çalışmakla geçti" diyen Kapıcıoğlu, kazandığı tüm parayı yeni işlere yatırmış. "Ne borsa, ne de banka mevzuatı ile işim oldu. Kazandığımı yatırıyorum. Bu şekilde süratli bir biçimde büyüyoruz. AKP hükümeti de bana bürokrasi sorunu çıkarmayan tek hükümet" diyor.

'TIR Hastane' yola çıkıyor
Kapıcıoğlu'nun hastanesi İstanbul'da bugüne kadar ücretsiz olarak 64 bin 500 tarama yapmış, 20 bin numaralı gözlük vermiş ve 3 bin 700 yoksul hastayı da ameliyat etmiş. İstanbul dışındaki hastaları ile ilgili de ilginç bir uygulaması var. Hastanın bulguları gerektiriyorsa, yol paralarını karşılayarak İstanbul'a getiriyor.
DGH, kasım ayında Türkiye turuna çıkıyor. Bunun için bir 'TIR hastane' kuruldu. Her ilde göz taramaları yapacak. 'TIR hastane'de bir de vezne bulunacak. Bu vezneden yoksul hastalara İstanbul'daki DGH'ne gelmeleri için yol paraları verilecek. TIR hastanede ufak bir operasyon odası ve optik bölüm de olacak. Her ilde beş gün kalacak. Ameliyat olması gereken yoksul hastalara da yol parası verilerek İstanbul'daki hastaneye gelmeleri sağlanacak. Ayrıca İstanbul'daki taramalarda özürlü, engelli ve felçli hastalara mobil araçlarla gidilecek.
Kapıcıoğlu, yeni projeler peşinde. Levent'teki ilk hastaneye, sonradan yapılanlarla birlikte bugüne kadar 8.5 milyon dolar yatırım yapmış. Bağdat Caddesi'ndeki DGH'ye 3 milyon dolar, Etiler'deki hastaneye ise 1.5 milyon dolarlık yatırım yapılmış.
Ataköy'de 12.5 milyon dolarlık yatırımla yeni bir hastane açıyor. Bu hastane kapalı alan açısından en büyük göz hastanesi olacak. Ayda 5 bin ameliyat yapılabilecek. Beş altı ay içinde de mide hastalıkları üzerine yeni bir 'branş' hastanesi açılıyor. 2004 yılı sonuna kadar da kadın doğum, tüp bebek ve çocuk hastalıkları branşlarında hastaneler açılacak. 2002 yılında 10 trilyon ciro yapan DGH'lerin 2003 hedefi 20 trilyon. Her yıl techizatın yenilenmesine 1 milyon dolarlık bütçe ayırılıyor.

Eve teslim ediyor
Dünya Göz Hastaneleri'nin ilginç uygulamaları 'yol parası vererek hasta getirmek', yabancıya 'tur düzenlemek'le sınırlı değil. Bir uygulaması da hastayı evden alıp eve teslim etmek. DGH'ler, 6 Ekim itibariyle devlet memurlarına da gözle ilgili ameliyatları fark ödemeden yaptıracak. Kapıcıoğlu'nun DGH'leri ABD Sağlık Örgütü'nden onaylı sarf malzemeleri kullanıyor. Ayrıca ABD'den kornea ithalatı yapan ilk hastane. 81 ilden kornea için gelenler kapora bırakırlarsa 10 gün içinde kornea temin ediliyor.

21 Temmuz'da Girit Üniversitesi ile protokol imzalandı. Lazerle tedavi yöntemini bulan Yunan profesör Ioannis Pallikaris her ay üç gün Türkiye'ye gelerek DGH'ye danışmanlık yapacak.Pallikaris, göz tedavisinde geliştirdiği yeni yöntemi de ilk kez DGH'de uygulayacak.
DGH'ye Avrupa'dan da hastalar geliyor. Yabancılar DGH'yi internetten buluyormuş. Kendi ülkelerinde 5 bin euroya yaptırabilecekleri operasyonu DGH'de 590 dolara yaptırabileceklerini öğrenince geliyorlarmış. Ayda 250 - 300 yabancı geldiği oluyormuş.

Yabancıya tur
DGH'nin yurtdışında 'pilot hastane' olarak seçildiğini anlatan Kapıcıoğlu, hastaneye gelen yabancıları için İstanbul turu da düzenliyor. Böylece İstanbul'a gelmek 'turistik' de oluyormuş. Fakat yeni bir uygulama ile yazın gelenlere Marmaris, Bodrum, Antalya turu düzenleyecek. Asıl plan sağlık turizmi. Kapıcıoğlu, "Sağlık turizmi başlatacağız. 300 - 400 yataklı sağlık oteli kuracağız" diyor.



BUSINESS


Gümüş yüzükle, türban da olmasa ayıramayacağız valla...
İslami kesim ya da 'Türkiye'nin Pigmeleri'
'Kelleler koltukta, dolarlar bodrumda'
Yunanistan'a katır sattı katır yüküyle para kazandı
Ürün tasarımında 'interaktif' döneme giriliyor
Doğdukları şehirde okul yaptırıp gençlerin okumak için gurbete düşmesini istemiyorlar
Avrupa'nın kelleri Türkiye'de saç ektiriyor
Adrenalin yükseldi, beyne oksijen gitmedi
Jelibon'un reklamı için karting pistine gitti, gidiş o gidiş!
'Patronlar yaşlandı şirketler kurumsallaştı'
İl il dolaşarak memleketin gözüne bakacak
Damat Bey hem şair hem futbolcu
Muş'un lalesi var, hesabı yok
200 metrekareden büyük konutlar, sıfır Emlak Vergisi oranından yararlanamayacak
Bir gece hayal etti hayali yok sattı
Bayburt'a ehram dokuma Tunceli'ye tel çivi yatırımı
Rusya'da, ABD gazetelerini Almanlar yayımlayacak
Levi's 'kızlara özel' mağaza açacak
Moda, pisuvardan ilham aldı
Üç haberde dünya turu