Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi

Günümüzde kadın hastalıklarının tedavisinde ilerleme kaydedilmiş ve çoğu hastalığın tedavi yöntemleri bulunmuştur. Genel olarak rahim hastalıkları, rahim içi hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları kadınların sıklıkla karşı karşıya kaldıkları hastalıkların başında gelmektedir. Tabii bu tür hastalıklar kadınlarımızda kadınlık hissiyatının kaybolacağı veya anne olabilme yetisini kaybedeceği korkularını beraberinde getirmektedir.

Rahmin iç döşemesine Endometrium denilmektedir. Rahmin iç dokusunun olması gereken yer dışında vücudun başka yerde büyümesine Endometriozis denir. Ağrılı adet, ağrılı cinsel ilişki, kabızlık ve karın ağrısı gibi şikayetlerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kadında görülen bu hastalık kadınların kısırlığına neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Genelde 30 lu 40 lı yaşlarda görülmektedir. Çocuk sahibi olan kadınlardan çok hiç çocuk sahibi olmayanlarda daha fazla görülmektedir. Ayrıca bu hastalık kalıtım yoluyla da geçebilir.

Temel belirtisi karin ağrısıdır. Ağrı cinsel ilişki sırasında, adet öncesi ve sonrası dönemde ve idrar yaparken artmaktadır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte tedavisi hastalığın yaygınlığına ve şikayetlere göre değişiklik göstermektedir. Çevresel faktörlerinde etkili olduğu bu hastalık, bazı toksinler ve dioksin gibi bağışıklık sistemini ve üreme sistemini etkileyebilmektedir. İlaçla veya ameliyatla Endometriozis tedavisi mümkündür. Tedaviler ağrı ve kısırlığı bir süre geçirebilmesine rağmen tedaviden sonra hastalık tekrarlayabilir. Dünyada da birçok kadında görülen bu hastalık, tedavi sonrası dahi şikayetlerin olabildiği göz önüne alınırsa, ömür boyu takip edilmesi gereken bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çikolata Kisti Tanı ve Tedavisinde Neler Yapılır?

Tedavide çocuk isteyip istememek çok önemlidir. Teşhis etmek için ya laparoskopi yöntemi ya da ameliyatla girilip doku örneği yani biyopsi alınmaktadır. Aslında doktorlar veya operasyonu yapan cerrahlar gerekmedikçe herhangi bir ameliyatı uygulamak istemezler. Kistin Büyüklüğü, sayısı ve yaptığı ağrılara göre operasyona karar verilir. Özellikle tek taraflı ise korkmayın, tek taraftan az da olsa çıkarıldıklarından yumurta, rezerve azalsa bile diğer taraf onu kompanse edebilir ve ileride veya o anda çocuk istiyorsanız sizin kendi başınıza veya tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmanız üzerine negatif etkisi olmaz. Ama ameliyat kararı önemlidir. Bazen de takiple veya ağızdan alınan ilaçlar ile bir süre büyüme engellenebilir ama biliniz ki, özellikle 3 veya 4 santimin üzerindeki kistlerde ilaç tedavisi ile bu hastalıkların geçme şansı yoktur. O zaman bunu da bir tarafa bırakacak olursak; kısırlık tedavisine veya tüp bebek tedavisine de cevap vermiş oluyoruz.

Haberin Devamı

Sıklıkla yaptığımız; mümkün olduğunca ameliyat etmeme ve yumurtalıklardaki yumurta rezervi iyiyse onlara da tüp bebek tedavisini önermek veya ameliyat olacaklarsa, en iyi olduğu zamanda ameliyattan önce evli ise yumurtalıkları alıp kocasının spermi ile dölle, döllenmiş embriyoları sakla sonradan da tedaviyi düşün.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Timur GÜRGAN

Gürgan Clinic - Kadın Sağlığı İnfertilite ve Tüp Bebek Merkezi

E-Posta: bilgi@gurganclinic.com.tr

https://www.gurganclinic.com/

https://timurgurgan.com.tr/