Endometriozisin İlaç Tedavisi Var mı?

Endometriozis için değişik tedavi yöntemleri kullanılmakla birlikte kesin bir tedavi henüz bulunamadı. Hastalığın devamı veya tekrarlama olasılığı ise yüksek.

Genellikle endometrioziste görülen ağrılar için ağrı kesici kullanılır. Hormon tedavisi ile yumurtlamanın mümkün olduğunca uzun bir süre durdurulması amaçlanır.

Tedavi sonucu bazen aylar ve yıllar sonra endometriozis de gerileme görülebilir. İlaçla tedavisi maalesef endometriozis hastalığını tümden ortadan kaldırmaz. İlaçlar bırakıldıktan bir müddet sonra ağrılar tekrar hissedilmeye başlanır.

Haberin Devamı

Daha Hafif Ağrı Hissedilir veya Hiç Hissedilmeyebilir

Endometriozis olgularında ağrı ile hastalığın evresi arasında bir korelasyon tespit edilemedi. Bazen daha hafif endometriozis olgularında şiddetli ağrı hissedilirken, ileri evre endometriozis (büyük endometriomalarda) olgularında ise daha hafif ağrı hissedilir veya hiç ağrı hissedilmeyebilir.

İlaçlar bazı hastalarda ağrıyı hafifletirken aynı ilaçlar başka hastalarda bu etkiyi göstermeyebilir. Hormonal tedavi; doğum kontrol hapları, progesteron ilaçları, testosteron türevleri (danozol), ve GnRH agonistlerini (gonadotropin salıcı hormon ilaçları) içerir.

Hormonal Tedavilerin Yan Etkileri Var mı?

Hormonal tedavilerin yan etkileri bazı hastalar için sorun oluşturabilir. Hastalık nedeniyle gebe kalma şansının azaldığına inanıldığı ve gebelikle birlikte endometriozis belirtilerinde gerileme yaşandığı için çocuk arzusu olanlara beklememeleri önerilir.

Ancak endometriozisli hastalarda dış gebelik ve düşük şansı yüksek olabilir. Laparoskopik ya da klasik yöntemle yapılan cerrahi ile endometriozis lezyonlarının çıkartılması veya yok edilmesi mümkün.

Buna rağmen diğer tedavilerde olduğu gibi hastalığın tekrarlama olasılığı vardır. Uzun süreli inatçı vakalarda rahimin, yumurtalıkların ve tüm endometriozis odaklarının çıkartılması söz konusu olabilir.

Uzun Soluklu Tedavi Sistemi

Endometriozis’in ilaçlı tedavisi uzun soluklu bir tedavi sistemidir. Bu yüzden ilaçların yan etkileri ve fiyatları da dikkate alınmalı. Progestinler, oldukça etkin bir ilaç grubu, yüksek dozda kullanıldığında hem ağrılara etkili olmakta hem de lezyonların küçülmesinde etkili olmaktadır.

Haberin Devamı

Nonsteroit Antenflamatuar ilaçlar ( NSAIDs) endometriozise bağlı adet ağrılarının giderilmesinde oldukça etkili. Lezyonların küçülmesinde her hangi bir etkisi bulunmuyor.

Aramatöz inhibitörlerin kullanımı, endometriozis tedavisinde yeni bir stratejidir. Daha çok menopoza yakın endometriozisli hastalarda kullanılır.

Günümüzde endometriozis’in ağrı belirtileri için en yaygın kullanılan ilaçlar ; doğum kontrol hapları ve nonsteroit antienflamatuar ilaçlardır.

Doç. Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com

Instagram: @drtanerusta

Facebook: @drtanerusta

YouTube-drtanerusta