Erkek sünneti ile kadın sünnetinde aynı yer mi kesiliyor?

Erkekte, penisin glans denilen mukoza kısmını koruyan deri parçasının kesilmesi işlemine, erkek sünneti denir. Kadın sünneti ise, klitoris denilen, vajinanın, iç dudakları arasındaki erektil dokunun kesilmesidir.

Kadın ve erkek cinsel organlarının gelişimi:

Y kromozomun kısa kolu üzerindeki testis belirleyici faktörler için SRY geni, farklanmamış gonadın testis olarak gelişiminde bir anahtar işlevi görür.

İnterstisyel hücreleri oluşturan mezenşimden ayrılırlar. 8. haftadan itibaren leydig hücreleri, androjenik hormonları salgılamaya başlarlar.

Haberin Devamı

Bu hormonlar mezonefrik kanalların ve dış genitallerin erkek yönde farklanmasını teşvik ederler.

Fetal testiste, Sertoli hücreleri MIS salgılar.

Bu madde, 6. – 7. haftada paramezonefrik kanalın gerilemesine yol açar.

Fetal leydig hücrelerinin salgıladığı testosteron ve dihidrotestosteron ise, mezonefrik kanalların genital boşaltım yollarına farklanmasını ve dış genital organların gelişmesini sağlar.

Dişide MIS salgılanmadığı için, paramezeonefrik kanallar ileri gelişme gösterip, uterusa ve uterin tüplere farklanır.

6. haftada, ürogenital membran ve anal membran olmak üzere iki membranı vardır.

Ürogenital katlantı anteriyorda üretra katlantılarını ve posteriyorda da anal katlantıları oluşturur.

Üretra katlantılarının her iki tarafında, labiyoskrotal (genital) şişkinlik denilen yapı gelişir.

Bu şişkinlikler, erkekte skrotuma ve dişide ise labiyumlara dönüşür.

Üretral katlantılarının birleşmeyen kısımları, labiyum minorları oluşturur.

Bu katlantılar, kraniyalde tam olarak birleşir ve genital çıkıntıyı oluşturur.

Genital çıkıntı uzar ve fallusu meydana getirir.

Fallus Erkekte penisi oluşturur.

Dişide klitorisi oluşturur.

Penis, klitoris ile analogdur yani aynı yerden gelişir.

Dış dudaklar, scrotum (testisleri saran kese) ile analogdur.

İç dudaklar ise erkekteki idrar kanalının analogdur.

Erkek ve kadın sünnetinde, kesilen bölge, aynı yerdir. Afrika’daki kadın sünneti, kadın olmanın şartı olarak kabul görür, erkek sünneti de erkek olmanın şartı olarak görülür. Kadın sünneti, kadının seksten alacağı zevki azaltmak için yapılıyor. Erkek sünnetinin gerekçesi çok karışık olmakla beraber, derideki sinir uçlarının kaybedilmesi, bu bölgede skar dokusu yaratılması nedeniyle alınan zevkin azaldığı yönünde düşünceler varken, arttığı yönünde de fikirler vardır.

Haberin Devamı

Farklı kültürlerin, taban tabana zıt algıları var

Beni en çok şaşırtan, kültür farklılıkları nedeniyle, ülkelerin bu konuda tamamen zıt düşünmeleriydi. Afrika’da milyonlarca kız çocuğunun sünnet edildiği haberlerini okuduğunuzda nasıl dehşete düştüğünüzü hatırlayın. Almanlar ise, hem erkek hem de kadın sünneti konusunda aynı dehşete düşebiliyorlar. Almanya’da bir mahkemenin, sünnet yapan doktoru, kasıtlı adam yaralama suçundan yargıladığını hatırlayacaksınız. Olayı, Müslümanlar ve Yahudiler protesto etmişlerdi. Sümüklü böcek, kurbağa, maymun beyni, köpek eti, domuz eti midemizi bulandırırken, karides, midye, kokoreç ve sığır testisi ni normal besinler olarak algılayabiliyoruz. Bazı konulardaki ,düşüncelerimizin, yetiştiğimiz coğrafyanın kültürel özelliklerinden bağımsız görmek, mümkün olmamaktadır. Bana, Lincoln İngiltere de geleneksel bir kurabiye yedirdiler. Neden yapıldığını sordum. Domuz kanından yapıldığını söyleyince, nasıl kustuğumu size anlatamam. Oysa, İngilizleri o kurabiyeyi, nasıl keyifle yediklerini görmeniz lazım.

Haberin Devamı

Erkek ve kadın sünneti benzerlikleri

Erkek ve Kadın sünneti, büyük benzerlikler gösteriyor. Hem erkek, hem de kadın sünnetinde, genital tüberkülden gelişen, birbirinin analoğu olan penis ve klitorise müdahale yapılıyor. Erkek sünneti, adam olmanın şartı, kadın sünneti, kadın olmanın şartı olarak kabul ediliyor. Sünnetsiz olmak, hem kadın hem erkeğin evlenmesinin önünde engel olarak görülüyor. Kadın sünneti, kadını daha iffetli yapıyor, bir erkek çocuğunu, daha erkek yapıyor. Genital tüberkül çok miktarda kılcal damar ve sinir uçları içerdiği için, ikisi de çok ağrılı, ikisinde de enfeksiyon, kan kaybı, cinsel organda kalıcı hasar gibi komplikasyonlar görülebiliyor. Erkek sünneti, kadın sünnetinden daha masum bir işlem değil. Plastik cerrahi kongrelerinde, damarlı serbest doku nakilleri ile penis yapma sunularında, sebep büyük çoğunlukla sünnet komplikasyonu. Yani sünnet yapan kişi, penisi de kesiyor ve biz kol yada ayak kemiğinden baştan penis yapıyoruz. İkisi de, çocuk yaşta, çocuğun yerine karar verilerek yapılıyor. En azından, daha yaygın olan erkek sünneti, modern tıp ve anestezi teknikleri ile daha ağrısız ve daha komplikasyonsuz hale gelmiş. Kadın sünneti hala ilkel şartlarda yapılıyor.

Eski çağlarda anestezi için Afyon, Mandragora, Hint Keneviri, Esrar, şarap kullanılmış. Lokal anestezi 1870 yıllarında başlıyor. Şu an günümüzde en çok kullanılan lidokain 1943 de bulunmuş. Lidokin, penis dibine enjektör ile verilince penisi tamamen uyuşturan ilaç. Anestezi uygulamalarının, geçmişteki tüm sünnetlerde kullanıldığını düşünmek fazla iyimser olur. Modern tıp, ağrı ve komplikasyonları azaltmak amacıyla, sünnet geleneğinin parçası haline gelmiştir ve Üroloji, Çocuk cerrahisi ve Plastik cerrahi tarafından yapılmaktadır. Anestezi olmadan önce çocukların çektiği acıyı, şu şekilde tahmin ediniz. 3 kişinin sizi tutup, 1 kişinin parmağınızın ucunu kesmesi ile oluşan ağrı, sünnet ağrısı ile eşdeğerdir. Parmak ucu da penis ve klitoris kadar sinirler ve damarlardan zengindir.

Tıbben sünnet ne zaman yapılır?

Modern tıp, her cerrahi işlemi, belli endikasyon kurallarına bağlar. Sünnetin en sık endikasyonu aile isteğidir.

Örneğin: bademciklerin alınması için

1. Son 1 yılda 7 akut tonsillit atağı geçirmiş olma

2. Yemek yemeğe engel olması

3. Uyku problemleri yaratması gibi kurallara bağlanmıştır.

Sünnet derisinin dar olmasına , fimozis denir ve işeme güçlüğü yaratabilir. Bu durumda sünnet yapılır. Tekrarlayan enfeksiyonlarda da sünnet bir tedavi biçimidir.

Tıbben ne zaman sünnet yapılmaz?

Epispadias ve hipospadias denilen, idar yolunun penis başına değil penisin gövdesinde bir yere açılması hastalıklarıdır. Bu hastalar, penisin ucundan değil, penisin altından yada dibinden işerler. İdrar yolunu penisin ucuna almak için sünnet derisi kullanılır. Sünnet edilmiş çocuklarda başka bölgelerden doku nakli gerekir.

Sünnetin faydaları ve zararları konusundaki düşünceleri öğrenmek için ekşi sözlüğü inceledim. Bu konuda, doktor olmayanların fikirlerini öğrenmek benim için çok sıra dışı oldu. Bu nedenle, çok müstehcen olmayan bazı yorumları, sizinle paylaşmak istedim. Daha fazla yorum okumak isteyen ekşi sözlüğü inceleyebilir.

Dr. Barış Çakır

Twitter: cerrahisanatı

http://www.bariscakir.com

Sünnetin faydaları ve zararları konusunda ekşi sözlük yazarlarının fikirleri:

çükün karıncayiyene benzemekten kurtulması en büyük faydadır.

27.06.2012 16:57 abd

valla sünnetin faydası var mı bilmem ama bana ilk playstation'umu kazandırmıştır, gerisi hikaye.

mahallenin zengin çocugu piç tunç'ta da vardı bu aletten, o yüzden bu alet elime geçtiğinde ne varsa feda olsun demişliğimde vardır.

paylaş

27.06.2012 17:07 ~ 17:09 burgazteam

pek cok rus aile, gene rus doktorlarin tavsiyelerine uyarak cocuklarini sunnet ettirmeye baslamistir. yapilan pek cok arastirma rusya'da oldukca yaygin olan cinsel yolla bulasan hastaliklarin bulasma riskini %50 oraninda azalttigini gostermektedir.

paylaş

17.08.2012 11:21 aksakkirkayak

valla arkadaşlar şimdi hiç unutmuyorum, benimki değil de -gerçekten benimki değil- bir arkadaşımın düğününe gitmiştim ben. neyse işte alaylar, zurnalar falan.. ondan sonra bunu götürdüler, kesecekler tenasül uzvundan. nasıl olduysa artık ben de bunların eve girmişim o esnada anlatabiliyor muyum? neyse tam kesiyorlar, bir baktım evde ne kadar kadını kızı, genç kızı varsa toplanmışlar bizim arkadaşın yatağının başına seyrediyorlar. allah'tan benimkinde öyle şeyler olmadı. bütün cinsel hayatım bir anda bitip tükenebilirdi. yani bu da olabilecek zararlardan bir tanesi olabilirdi arkadaşlar, dikkat etmek lazım böyle şeylere.

31.03.2010 09:14 nasilbirdemokrasiistiyoruz

trakya üniversitesieski rektörü olan prof. dr. nin açıklamalarına göre sünnetin en büyük sorun veya zararlarından birisi erken boşalmayı tetiklemesiymiş. 2005 yalında yapılan bir habere göre osman inci sünnet ve erken boşalma hakkında şu açıklamaları yapmış:

"...sünnet derisi denilen ve penisin etrafini tamamen saran deri penisin sıcak durmasını sağlıyor. bu deri sünnet yoluyla kesilince penis, artık deri olmadığı için sıcak bir ortamda bulunmuyor. ve dış ortama kendini alıştırıyor. daha sonra vajinal birleşme olduğunda, penis sıcak ve kaygan bir ortama alışkın olmadığından erken boşalma yaşanyor. sünnetsiz erkekler de ise böyle bir problem yaşanmıyor. çünkü sünnet derisi kesilmediği için penis o deri ile korunuyor ve sürekli sıcak bir ortamda bulunuyor. vajinal birleşme olduğunda da erken boşalmayı gerektirecek bir durum söz konusu olmuyor. sünnetli erkekler cinselliklerini daha sönük yaşarken, sünnetsiz erkeğin cinsel gücü daha fazla oluyor..."

31.03.2010 09:33

eğer doğuştan vücutta bir fazlalık varsa yüce yaratıcı hata yapmış demektir. insanlara eziyet , çocuklara korku ve aile bütçesine zarar vermektedir.bu mükemmeliyet içinde bu nasıl gözden kaçmış anlamak mümkün değil.

ister allah'ı, ister evrimi, isterseniz ikisini birden kabul edin. üç seçenekte de gerekliliğinin kabulü ya allahın ya da evrim sürecinin işini yanlış yaptığı anlamına gelir ki bu nedenle hem yaradılışçılar hem de evrimciler için sünnetin yerindeliği sonucu tam bir komedidir.

03.05.2011 16:24 ~ 16:28

oldukça fazladır. kime sorsanız ''aa niye öyle çok yararlı diyorlar'' olacaktır yanıtı. unutmayın o saydığınız yararları kadın sünneti için de sayıyorlar ve bilinçlenme düzeninmiz biraz olsun arttığı için en azından ona ''hadi oradan'' diyebiliyoruz.

- sünnet, din çıkışlıdır ve asıl amacı cinsel hazzı sınırlayıp kendini maneviyata vermiş, alacağı cinsel zevk sınırlı insanlar yaratmaktır.

- zamanında kölelere uygulandığı da olmuştur; onlar bütün gün çalışırken aristokratlar daha da zengin olup cinselliğini doya doya yaşasın diye

günümüzdeyse cinsel zevki arttırmak için bir sürü yol ararken, daha az zevk almaya, hissizleşmeye ve erken boşalmaya yol aça sünneti (erken boşalma çok zevk almayla alakalı değildir) acımadan çocuklarımıza yapıyoruz.

- sünnet kapitalist düzenin oldukça işine gelmektedir. kendi zevkini düşünmeden patronlarına ömür verecek insanlar her zaman düzenin işine gelmiştir ve bu nedenle sürekli pompalanmıştır. sünnetin yararları(!) verilen sitelerde bir nezlenin olmadığını fark edeceksiniz. işin aslıysa dünya nüfusunun çoğu sünnetsizdir ve çeşitli hastalıklara yakalanma konusunda önemli bir fark olmamakla beraber sünnetlilerin yine de daha şanssız olduğunu söyleyebiliriz.

- sünnet haliyle kapitalizmin beşiği olan amerika'da da pompalanmıştır, özellikle sünnet derilerinin kullanıldığı ilaç ve krem sanayi düşünülürse. yine de orada en azından bilinçli doktorlar işin aslını anlatmaktadır.

- sünnet ile ilgili en yaygın inanış idrar yolları enfeksiyonunu engellediği, daha temiz tuttuğu ve daha rahat işemeyi sağlamasıdır.

1. idrar yolları enfeksiyonunu engellemez. tam tersi onu enfeksiyonlara karşı koruyan doğal tabakanın bir bölümünü almış olursunuz.

2. daha temiz tutmaz. genital bölgeleriniz steril ortama değil; düzgün ph oranına ihtiyacı vardır. tabii ki bölgelerin düzenli temizliğe ihtiyacı vardır fakat bu temizliği insan kendisi sağlar. örneğin vajina penise göre çok daha mikrop kapmaya eğilimlidir fakat kızlarımızı sünnet ettirmek yerine onlara kişisel temizliklerini nasıl yapacaklarını öğretiyoruz ve başarılı da oluyoruz.

3. işeme sorunları denilince öncelikle türkiye'de çok yaygın olan bir hata: penisle ilgili en ufak bir sorunda doktorun sünnet önermesi. gerçi hiçbir sorun yokken bile yaptırılıyorsa, sorunda önermesi çok tuhaf karşılanmamalı herhalde... kadının memesini aldırırsanız kadın tabii ki meme kanseri olmayacaktır fakat bunun için sünnet derisinin binlerce işlevinden vazgeçmek ne kadar mantıklıdır? basit bir tedaviyle halledilebilecek şeyler için sünneti tercih etmeyin.

- tıp dünyasının ''öncelikle zarar verme'' etiğiyle çelişmektedir. doktorların vücudumuzun her işlevinin bir faydası olduğunu bilmesi ve hiçbir faydasını bilmese dahi vücudumun herhangi bir parçasını yok etmemesi gerekir. işin aslı; doktorlar, sünnetle ilgili derinlemesine bir ders görmemektedir. sadece sünnetin nasıl yapılacağını öğrenmektedir. burada eğitim sisteminin soruşturmacı olmaması ana nedeni oluşturuyor. yine de sorgulamadan bu işlemi gerçekleştiren her doktor kendini sorgulamalı.

- çocuğun beden bütünlüğüne tecavüz oluşturması: sünnet yaparken maalesef çoğu zaman ana neden faydalı olması da değil sevap kazanma sevdasıdır. çocuğunun bedeni üzerinde sevap kazanmaya çalışan anne baba tabii ki ''faydalıymış'' diye kendini avutur fakat gerçekten kaçı bu geri dönülemez operasyonu gerçekleştirmeden önce sünnetle ilgili küçük bir araştırma yapmıştır?

çocuğunuzun sağlığı ve cinsel hayatı üzerinden bu kadar önemli rol oynayacak bir kararı çouğunuzun bilinci yerinde değilken onu zorlayarak uygulamak kişilik haklarına tecavüzdür.

gerçekten 21. yüzyılda böyle bir barbarlık yaşamamız ve kimsenin bunu sorgulamaması çok acı. ''ben sünnetliyim demek ki sünnetin yararlı olduğunu savunmalıyım'' gibi bir takım tutma mantığındansa en azından konuyu araştırın ve gelecek nesilleri kurtarın.

31.07.2011 13:29 ~ 30.07.2013 17:07

insan vücut bütünlüğüne yönelik her operasyonun zararı vardır. bunu inkar etmek akıllıca olmaz.

erkekte sünnet derisinin yegane görevi, çok hassas olan penis başını korumaktır. çünkü, penis başı dudaklarda olduğu gibi çok çok ince bir deriyle kaplı olup, dudaklardan farklı olarak dış müdahalelere daha açıktır. bu açıklık, penisin sünnet derisi tarafından korunmasıyla çözüme kavuşur. fakat, o deriyi cerrahi müdahale ile alırsanız, penis başı açıkta kalır. bu da birçok hastalık ve enfeksiyona karşı penisi korumasız hale getirir.

evet, temizliğe dikkat ederek bu sorunların üstesinden gelinebilir. lakin, sünnetin zararlı olduğu gerçeği değişmez. zaten, sünnet derisi gereksiz olsaydı tanrı tarafından yaratılmazdı. veya, ergenliğe girilirken yok olması sağlanırdı. demek ki gerekli, o yüzden var. zaten dünyadaki 7 milyar insanın 5.5 milyarı sünnetsiz ve gayet mutlu yaşıyor...

not: uyardı, o 5.5 milyar insanın 2.75 milyarı kadın...

15.10.2011 01:42 ~ 01:58

sünneti destekleyenlerce sadece "ama herkes sünnetli olsa şöyle olurdu", "deriyi kestirdiğimiz için hastalık kapma ihtimali şu kadar düşüyor" şeklinde savunulan zararlardır.

arkadaşım, o zaman toptan kestir, aids olma ihtimalin azalmaz, ortadan kalkar, kimseyi rahim ağzı kanseri de yapmazsın, bizde kafamızı dinleriz. sünnet biyolojik olarak zararlıdır, ha sünnet olmayan biri temiz tutmazsa kokabilir, bilmiyorum, ancak temizliğine özen vermeyen, yıkanmayan kadınlar da kokabilir. hamburger'de zararlıdır, lezzetlidir de, ancak bu onun zararlı olduğu gerçeğini değiştirmez.

bence sünneti filan bırakın, önce hep birlikte düşünme tarzımızı değiştirelim. diyelim ki bir armut var. bu armut akciğere ve kalbe iyi geliyor, tamir ediyor, kalp krizini ve nefes darlığını önlüyor ancak karaciğere zararlı. bu armudun hem akciğer, hem kalbe yararlı olması, onun karaciğere zararlı olduğu gerçeğini değiştirmez. sonuçta bu armut zararlıdır diyebiliriz. buda öyle, sünnetin faydasının olması zararlarını görmezden gelmemize bahane olamaz. faydaları olduğunu düşünüyorsanız (bkz: )

31.10.2011 11:09

bu zararlardan biri erken boşalma değildir. o senin yapınla alakalı. biz de sünnetliyiz, yapmayın etmeyin; genellemeyin insanları..

erken boşalma sorunun da varsa etkili yöntemler var. onları dene, bunu salt sünnete bağlama.. ileride çocuğununkini kestirmezsin en fazla, yapabileceğin tek şey bu.

20.03.2013 17:36

varsa bile uzayan seks süreleri değildir. en azından erkek açısından, çünkü alınan zevk azaldığı için uzamaktadır o süre, binlerce sinir ucu kaybettiğiniz için. çok daha uzun seks süresi istiyorsanız çükünüzü aldırıp mevzubahis bölgeye bir tahta parçası yerleştirtebilir, partnerinizi sonsuza kadar mutlu edebilirsiniz.

kaldı ki "foreskin" glansı devamlı sıcak ve nemli tutmakla görevli bir organcıktır. bu alındığında glans, yani penis başınız soğuk, dış kısmı kabuk tutmuş ve ölü ve kuru kalacaktır. (evet sevgili şakirtçim, çükünün başının nın türkiye çöl olmasın temalı fotografları gibi görünmesinin sebebi o) lakin penis bir vajinaya duhul ettiğinde, yine o sıcak ve nemli ortamı hızla bulacağından ortadoğuda ve genel anlamıyla sünnet yapılan coğrafyalarda, erken boşalma hiç de nadir görülen bir sorun değildir.

29.06.2012 00:00 ~ 09.07.2012 11:11