Ev Menekşesine Nasıl Bakılmalı?

Ev menekşelerinizi bol ışık alan yere koyunuz ama direk gelen güneşten koruyun.

Nemli ortamları sevdiğini unutmayın. Bu yüzden bitkinizi evinizin mutfak gibi nemli yerlerine koyun.

Menekşe bitkileri derin saksıdan ziyade yayvan ve geniş tipli saksılarda daha iyi gelişme gösterir. Mümkün olduğunca menekşelerinizi yayvan saksılara dikin.

Menekşeler bulunduğu ortamı severse hızlı bir gelişme gösterir. Bu nedenle senede 1 kez saksısını değiştirin.

Menekşe toprağı nemli, hafif, torflu ve gübreli olmalı. Ph oranı ise 5,5-6,5 olmalıdır.

Haberin Devamı

Menekşelerin çok iyi geliştikleri toprak karışımı şu şekilde hazırlanır:1 ölçek torf, 1 ölçek perlit, 1 ölçek vermikülit, 1 ölçek ponza malzemeleri kapta karıştırılır ve bu karışıma menekşeler dikilir.(Bu malzemeleri fidanlıklardan veya bitki malzemeleri satan zirai dükkanlardan-marketlerden temin edebilirsiniz.Ayrıca ölçek dediğimiz şey; saksı kapınızın büyüklüğüne göre 1 kaşık,1kepçe,1 bardak,1 kova olabilir.)

Sıcaklık isteği 15-30 derece arasındadır. Menekşeler en az 10-15 derecede yaşar. Bu yüzden menekşelerin daha iyi gelişebilmeleri için en ideal oda sıcaklığıdır.

Sulama sık olmamak şartı ile toprak kurudukça su verin. Özellikle saksı tabaklarına konulan su gelişimlerini olumlu yönden etkiler. Saksı tabağındaki su ev sıcaklığına göre 10-15 günde bir değiştirin.

Sulama yapılırken yapraklara su değdirmeyin. Yaprakları tüylü ve kırılgan bir yapıya sahip oldukları için üzerinde kalan su yaprağın çürümesine neden olur.

Menekşeler hızlı gelişen bitkilerdir ve ilkbahar - yaz mevsimlerinde 10 günde bir sonbahar -kış mevsimlerinde 20 günde bir sıvı veya tablet gübre verin. Bu işlem menekşelerin daha çok çicek açmasını ve daha sağlıklı olmasını sağlar.

Bakımı yapılan her bitki güzel ve sağlıklıdır!!!

Özlem Özdemir Taş////Peyzaj Mimarı

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem