Ev Yapımı Ekmekler

Merhaba,

Kuşkusuz dünyanın en güzel kokusu fırından yeni çıkmış sıcacık ekmek kokusudur. Evinizin her köşesini saran bu enfes kokuyla sabırsızca ekmeklerin fırından çıkışını beklersiniz. Yıllar önce ekmek makinesinde yapardım ekmeklerimi. Fakat ufak somunlar yapma imkanınız olmadığı için kabuğu az içi yoğun bir ekmek oluyordu. Oysa mini fırınımda yaptığım ekmekleri istediğim şekli verdiğim gibi gevrek ve kabuklu olmasını da sağlıyorum.Dışarıdan alınan ekmeği ise neredeyse unuttuk. Bu kadar övgüden sonra gelelim gayet kolay olan yapımına:

Haberin Devamı

Tarif: 500 gr. buğday unu ( ben Söke'nin tam buğday ununu kullandım) 330 ml.su ve 1 paket kuru maya gerekli olan malzeme.

Büyükçe bir kaba unu eleyerek suyunu ve mayasını ekliyoruz. Blenderimizin burgulu uçlarıyla yaklaşık 10 dakika karıştırıyoruz.Üzerine temiz bir bez örtüp 2 saat mayalanması için bırakıyoruz.Sonrasında şekil vererek istenilen malzemeyi ekliyoruz. Sade de yapılabilir. Maya şekil verirken elinize yapışırsa çok az un ile bu sorunu çözebilirsiniz. Hamurumuza ceviz, zeytin, ayçekirdeği ekleyebiliriz. Ben ay çekirdekli yaptım bugün. Daha sonra istediğiniz şekli vererek ay çekirdeklerini katıyoruz. Fırın kağıdı konmuş tepsiye diziyoruz. 15 - 20 dakika da tepside mayalanması gerekiyor. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırınımızda artık pişirme zamanımız geldi. 20 dakika sonra da mis gibi bir koku ekmeklerinizin piştiğinin habercisi olacaktır. Bir de fırından çıkardığımızda yumuşak kalması için temiz bir örtü örtüyoruz. Afiyet olsun.