Genital temizlik nasıl yapılmalı?

Genital bölgenin az temizlenmesi de çok temizlenmesi de rahatsızlıklara sebep olur. Mesela işyerinizdeki tuvaletin temiz olmadığını düşünüyorsunuz ama kullanmak zorunda kaldınız ve sonrasında sürekli kaşıntı ve akıntı oluşuyor. Bu aslında tuvaletten size geçen bir bakteriye bağlı değildir. Bu gibi durumlarda kadınlar çok fazla genital bölgelerini temizlemektedir. Gereğinden fazla sabun ile yıkama, ıslak mendil kullanma ve genital bölge temizleyicisi olarak satılan sabunlardan kullanmak şikayetlerin en önemli sebepleridir.

Haberin Devamı

Vulva ve vajen yapısı itibari ile belli bir flora yani bakteri yoğunluğu ve tipine sahiptir. Doğal flora sayesinde buradaki deride ve mukozada kaşıntı, akıntı vs oluşmaz. Ama kadınların burayı fazla temizlemesi, kullandıkları temizlik malzemeleri veya ıslak mendiller veya kayganlaştırıcı olarak bebe yağı gibi maddeler kullanarak florayı bozduklarında kaşıntı, akıntı, yanma gibi şikayetler başlar.

Umumi tuvaletlerden genital bölgeye bulaşacak mikrobun hastalık yapması biraz zordur. Mesela HPV, Herpes, Sfiliz, hepatit tentene temas ile bulaşır. Yani siz tuvaletten veya havuzdan bu tür hastalıkları almazsınız.

Eğer vulva veya vajen dokunuzda yara, çatlak veya bütünlüğü bozulmuş deri varsa size cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birinin bulaşması riski artar. Bu ayrı bir konudur.

Kadınlar genital bölgelerini sadece su ile temizlemelidir. Önden arkaya doğru temizlik yapmalıdır. Özellikle kız çocukları temizleme yönünü iyi öğrenmedikleri için akıntıları olabilmektedir. Kesinlikle sabun veya genital bölge temizleyicisi, krem vs kullanılmamalıdır. Islak mendil ile vulva ve vajen temizliği olmaz. Burayı tahriş eder. Gece yatarken iç çamaşırı giymeyin ve bol pijama ile yatın. Böylece vulva ve vajenin hava ile teması sayesinde anaerob denen bakterilerin üremesi azalacak ve koku şikayetiniz azalacaktır.

Ne ilişkiden sonra ne de banyoda vajinal duş yapmayın. İlişkiden sonra vajeninizi yıkama alışkanlığını bırakın. İç çamaşırlarınızı sabun ile yıkmanız vulvar kaşıntı şikayetinizi azaltabilir.

Haberin Devamı