Gündem 58 milyar metreküplük rezerv keşfettik

58 milyar metreküplük rezerv keşfettik

27.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaycuma-1 sahasında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğunu açıkladı; Karadeniz gazının toplam değeri 1 trilyon doları buldu. Erdoğan, milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT konusunda “Hazırlığı yakında tamamlıyoruz. Arzumuz yılbaşından önce gündemimizden çıkarmak” dedi.

58 milyar metreküplük rezerv keşfettik

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Yılın son Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirildi. 3 saat 45 dakika süren toplantının ardından Erdoğan, özetle şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDİK: Enerjide dışa bağımlılığımızın azalması için yerli kaynaklarımızın daha fazla kullanımı temel hedeflerimizden biri olarak belirledik. Bu anlayışla petrol ve doğal gaz aramalarına başladığımızda nice şantaja nice yıldırma çabasına nice ambargoya nice içeriden ve dışarıdan gizli açık tehdide maruz kaldık, ama biz mücadeleden asla vazgeçmedik.

7 GÜN 24 SAAT ESASLI ÇALIŞMA: Bu kararlı ve dik duruşlu çabalarımızın karşılığını Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük ilk keşfimizle aldık. Zaman içerisinde yeni keşiflerle bu sahadaki rezervimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Yerli doğalgazımızı 2023’te milletimizin hizmetine sunmak için gece gündüz çalışıyoruz. Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar var. Fatih Sondaj Gemimiz 29 Ekim günü Cumhuriyetimizin 99. yıldönümünde Çaycuma 1 sahasında yeni sondajına başladı. Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesinde bugün milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz.

Haberin Devamı

YENİ REZERV MÜJDESİ: Fatih Sondaj Gemimiz Çaycuma 1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti. Açacağımız yeni keşif kuyularıyla bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Yaptığımız yeni keşfimiz bölgeye komşu benzer keşiflere de kapı aralayacaktır. Toplanan verileri analiz ettikten sonra en kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız.

710 MİLYAR METREKÜBE ULAŞTI: Karadeniz gazına dair bir diğer müjdeli haberimiz daha önceki rezervimizle ilgili yaptığımız yeniden değerleme çalışmasıdır. Dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu modellemelerini çıkarttı. Bu modellere dayalı verilerin detaylı analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz’deki gaz rezervimiz Çaycuma 1’deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı.

DEĞERİ 1 TRİLYON DOLAR: Burada keşfettiğimiz gazı da Sakarya sahasına bağlayarak milli gaz sistemimize entegre edeceğiz. Yeni keşfimiz ve mevcut rezervin son değerlemesiyle birlikte Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.

Haberin Devamı

AKDENİZ’DE KEŞFE AĞIRLIK: Akdeniz’deki keşif çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz. 2023 ve sonrasında da sürekli yeni müjdelerle kamuoyunun huzuruna çıkmayı ümit ediyoruz. Yerli gazımız, son dönemde önemli mesafe kaydettiğimiz enerjide merkez ülke hedefimize büyük katkı sağlayacaktır. Hali hazırda 7 uluslararası doğalgaz boru hattımız, 4 LNG tesisimiz, 2 yeraltı doğalgaz depolama tesisimiz ve organize toptan doğalgaz satış piyasamızla enerjide merkez ülke olmak için gereken tüm imkana sahibiz.

Enerjide merkez nokta

Türk Akım Trakya’ya gelecek, orası bir hub olacak. Oradan da batıya bizden gidecek. Rusya ile işbirliğimizle bu adımı atacağız. Amacımız ülkemizde gazın gazla rekabet edeceği bir pazar kurmaktır. Bu piyasaya dahil olacağını açıklayanlar yanında yeni ülkelerin de sistemimize eklenmesi için hummalı bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Türkmenistan’a bu adımları atmak için gittik. Orada da Türkmenistan Azerbaycan birlikte bir başka adım atalım diyoruz. Hazar’ın, Akdeniz’in, Ortadoğu’nun enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız.

Haberin Devamı

PETROL REZERVİNE İLAVE: Sadece İstanbul ve Çanakkale’deki köprülerimizle değil, enerji köprüleriyle de doğuyu ve batıyı birbirine bağlayacağız. Daha da önemlisi son 20 yılda yaptığımız petrol ve gaz üretimi ile 41,3 milyar dolarlık ithalatın önüne geçerek bu kaynağın milletimizin diğer alanlardaki ihtiyaçlar için kullandık. Karada da petrol arama ve sondaj faaliyetleri yürütüyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yeni keşifler ve mevcut sahalarımızdaki üretim artışlarıyla ham petrol rezervimize 635 milyon varillik ilave sağladık. Adana ve Gabar dağındaki iki yeni keşfimizle birlikte günlük ilave 6 bin 500 varil petrol üretimine başladık.

GABAR’DA NEREDEN NEREYE: Gabar’da teröristlerle savaşırken şimdi petrol bulduk. Nereden nereye... Arayan belasını da bulur mevlasını da, biz mevlamızı bulduk. Özel ve kamu günlük yurtiçi petrol üretimimiz bugün itibariyle 80 bin varile ulaştı.

Haberin Devamı

GÜBRE VE YEMDE İNDİRİM MÜJDESİ: Bugün bir müjdede çiftçilerimize ve tüketicilerimize vermek istiyorum. Çiftçilerimizin en önemli girdileri olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında hem indirim yapıyor hem de fiyat sabitlemesine gidiyoruz. Tarım kredi kooperatifleri ilkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13’e varan indirim uygulayacak. Aynı şekilde karma yemde de yüzde 5’e varan indirim yapılacak. Gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz.

58 milyar metreküplük rezerv keşfettik

EYT’yi yakında tamamlayacağız

ASGARİ ÜCRET: 2023 yılı net asgari ücretini 8 bin 507 lira olarak ilan ettik. Böylece net asgari ücret, 2021’e göre üç kat, yıl başına göre iki kat artmış oldu.

YAKINDA TAMAMLIYORUZ: Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yıl başından önce arzumuz gündemden çıkarmaktır.

ENFLASYONDA HEDEF TEK HANE: Yılbaşından itibaren hızla aşağı inecek enflasyonun yıl sonunda yüzde 30’un altına gerileyeceğini ümit ediyoruz. Amacımız 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli rakamlarına kavuşturmaktır.

Bilgin: EYT bu hafta açıklanacak

Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının EYT düzenlemesine ilişkin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin seçim sonrasına kaldığı iddialarını reddederek “Bu hafta açıklanacak” dedi.

600 ürün en ucuz fiyata satılacak

Erdoğan, “Bir diğer müjdemiz de tüketicilerimize. Tarım Kredinin 1520 kooperatif, 400 mini koop, 250 koop bakkal olmak üzere toplam 2 bin 170 hizmet noktasında 600 çeşit ürün en ucuz fiyatla satışa sunulacak. Temel ihtiyaç maddeleri... Önümüzdeki yılın ilk yarısında sayılarını 3 bine çıkarmayı hedeflediğimiz Tarım kredi satış noktalarındaki indirimler bugün itibarıyla başlamıştır. Diğer yandan Ocak ayının ilk haftası 3 milyon hak sahibine toplamda 13 milyar lira olarak yapılacak aile destek programı ödemelerini yılbaşından önceye çekiyoruz” dedi.

Suriye’de yeni harekat sinyali

Erdoğan, “Suriye’den ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak yeni adımlar atacağız. Bu kapsamda terör örgütünün silahlı kapasitesi yanında güç ve destek aldığı tüm kaynaklarını, tüm altyapısını imha edecek yeni bir mücadele safhasına geçeceğiz” dedi.