Gündem Akşener'den 'gizli mutabakat' açıklaması: Bakanlıkları dağıtmak isabetli olmadı

Akşener'den 'gizli mutabakat' açıklaması: Bakanlıkları dağıtmak isabetli olmadı

23.07.2023 - 12:01 | Son Güncellenme:

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 28 Mayıs seçimleri öncesi İçişleri Bakanlığı dahil üç bakanlığı ve MİT'i verdiğine ilişkin gizli mutabakat yaptıklarını açıklamıştı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gizli mutabakatla ilgili ilk kez konuştu.

Akşenerden gizli mutabakat açıklaması: Bakanlıkları dağıtmak isabetli olmadı

Seçim sonrası devam eden tartışmaların odağında Kılıçdaroğlu ile Ümit Özdağ arasında imzalanan gizli protokol var. Ümit Özdağ'ın kamuoyuna açıklanan 7 maddelik protokol dışında Kılıçdaroğlu ile İçişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere 3 bakanlık ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı konusunda anlaştıklarını ve bununla ilgili özel bir protokol yaptıklarını açıklaması, tartışmaların başlamasına yol açmıştı.

Haberin Devamı

CHP'de değişim tartışmaları devam ederken Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu ile yaptığı mutabakat gündemdeki yerini koruyor. Ümit Özdağ, Akşener'in 24 Mayıs günü yaptığı "Biz Kılıçdaroğlu'na İnce, Özdağ ve Oğan'la ilişki kurma ve onların talepleriyle ilgili utum alma konusunda yetki verdik. O yetkisini kullandı" şeklindeki açıklamasının videosunu sosyal medyada paylaştı. Özdağ, Akşener'in bu mutabakattan haberi olduğunu ima ederken eski İYİ Partili Aytun Çıray da aynı iddiayı yineledi.

"BAKANLIKLARIN ADINI KOYMAK YANLIŞ"

Gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan İYİ Parti lideri Akşener, Özdağ ve Çıray'ın iddialarıyla ilgili şu ifadelerini kullandı:

Kılıçdaroğlu'nun açık ya da örtülü mutabakat yapma yetkisi vardı. Bu yetkisini kullanır ya da kullanmaz. Kemal Bey partisine düşecek bakanlık hakkında istediği gibi tasarrufta bulunur. Bu yalnızca iki genel başkanı ilgilendirir. Ancak biz aramızda bakanlık bölüşmemiştik. Dolayısıyla henüz bakanlıkları konuşmadan İçişleri Bakanlığı ya da şu bu diye bakanlıkların adını koymak yanlış olmuştur. Hangi bakanlık partide olacak, bunlar konuşulmadan bakanlıkları dağıtmak isabetli olmamıştır.

 PEŞ PEŞE TEPKİLER

İttifak ortakları da Kılıçdaroğlu'nun Özdağ ile yaptığı protokolü eleştirdi.

* İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz: Kendi adıma, geride bıraktığımız seçimlerde Kılıçdaroğlu’nun adaylığına engel olamadığım için milletimizden samimi olarak özür diliyorum. Bu ülke insanının umutlarını ve kurumlarını, kendi şahsi mülküymüş gibi kapalı kapılar ardında pazarlamak ve yola birlikte çıktığı ortaklarının arkasından iş çevirmek ne demokratik teamüllere ne de siyasi etiğe sığar.

Haberin Devamı

* İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan: Altılı Masa’ya aday dayatmak üzere davet edilenler, benzer pazarlıklar ile hakları olmayan kazanımlar elde ettiler. Şimdi kendileri ile aynı yolu izleyene tepki gösteriyorlar. Bir kişinin inadı ile işi bu noktalara getirenler, al takke ver külah diyerek konuyu koyun pazarlığına çevirenler, onlara pervasızca destek çıkanlar; tarih önünde suçludurlar, mesuldürler.

* İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez: Biz sahada kendisi için oy isterken, Meğer o, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde pazarlıklar yapıyor, protokoller imzalıyormuş. Arkadaşlarının haberi yok, ittifak ortaklarının bilgisi yok. Hoyratça heba edilmiş bir güven, yeniden kazanılabilir mi Sayın Kılıçdaroğlu?

'İYİ Kİ OLMAMIŞ'

* Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: Başka hiçbir söz ya da açıklama seçim mağlubiyeti nedeniyle duyduğum büyük üzüntüyü ortadan kaldıramazdı. Teşekkür ederim Sayın Kılıçdaroğlu! Ben ve benim gibi sırf bu ülkeye demokrasi, hukuk ve eşitlik gelsin diye gecesini gündüzüne katan binlerce insana büyük bir teselli bahşettiniz! İyi ki olmamış!

Haberin Devamı

* DEVA Parti Sözcüsü İdris Şahin: Kılıçdaroğlu ile Ümit Özdağ arasında yapılan görüşmeden haberdardık. Ama bu şekilde gizli bir protokol olduğuna ilişkin herhangi bir bilgimiz söz konusu değildi.

HDP'DEN İLK YORUM GELDİ

'Gizli protokol' ile ilgili tartışmalar devam ederken HDP'li Temelli'den de açıklama geldi. Independent Türkçe'ye konuşan eski HDP eş Genel Başkanı Sezai Temelli, pazarlık siyasetlerine hep karşı olduklarını belirterek 'Bu bir yerde bize siyasetin sefaletini, muhalefetin neden başarısız olduğunu gösteriyor' ifadelerini kullandı.

"BU KİMSENİN İÇİNE SİNDİREBİLECEĞİ BİR TABLO DEĞİL"

"İki isim arasında yapılan gizli protokolden haberdar olsaydınız yine de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nu destekler miydiniz?" sorusuna ise Temelli, şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

"Kılıçdaroğlu'nu desteklememiz onun şahsıyla ya da altılı masanın adayıyla bir ilgisi yok, tutum belgemizi esas aldık. Halkın da beklentileri bu yöndeydi. Biz de halkın beklentilerinden hareketle bu tutumumuzu ortaya koyduk. Tabii ki siyasetin bu tablosu kimsenin içine sindirebileceği bir tablo değil. Bu ilişkilerin bu şekilde sürdürülmüş olması da bizi rahatsız ediyor. Neden? Çünkü eğer siz muhalefetin ortak adayıysanız bütün ilişkileriniz şeffaf olmak zorunda. Bu şeffaflığın olmadığı bir durumda tabii ki sizi destekleyenlere karşı ciddi bir sorumluluğu yerine getirmemiş olursunuz. Bu da insanların çok içine sindirebileceği bir şey değil. Tabii ki biz de içimize sindiremezdik.

Eğer gerçekten böyle bir protokol varsa bunu insanların içine sindirmesini beklemek biraz abes olur. Çünkü başlangıç koşullarında Türkiye'deki kamuoyunun, çeşitli kesimlerin, Kılıçdaroğlu'nu desteklemeye yönelik tavır aldığı koşullarla ve sonrasında gelişen protokoller arasında ciddi bir fark var. İnsanlar en başından böyle bir protokol, böyle bir ilişki olduğunu görseydi herhalde böyle bir desteği de sunmazlardı. Çünkü Özdağ'ın Kürt sorununa yaklaşımını biliyoruz. Ayrımcılığını, tavrını, mülteciler konusundaki ırkçı düşüncelerini biliyoruz. Partimizin böyle bir şeyle yan yana düşmesi zaten söz konusu olamaz ama başlangıç koşullarında böyle bir şey ortada yok. Sonradan ortaya çıkıyor ve gizli bir şekilde yürütülüyor. Bunun siyasi teamüllere sığması mümkün değil. Dolayısıyla tabii ki böyle bir şey şeffaf bir şekilde yürütülseydi bizim de ona göre tavrımız olurdu."